Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.02.2007 10:28:35

Říman řekne v Bruselu NE na uvolnění trhu s energiemi

Rétoricky zapřisáhlý zastánce volné ekonomické soutěže se v praxi chystá přidat ke státům, které nejvíc kritizuje za ochranářství. Ministr průmyslu Martin Říman hodlá říct za Česko „ne“ plánu unie na uvolnění trhu s energiemi.

Důvod? Návrh Bruselu, jak do obchodu s elektřinou a plynem uvnitř bloku pustit konkurenci, považuje za „regulaci, nikoli liberalizaci“ a odmítá se podřídit „nařizování někoho shora“. V Bruselu se zítra sejdou šéfové silových ekonomických resortů k první zásadní debatě o tom, jak snížit závislost Evropy na dovozu energií ze třetích států a víc využívat obnovitelné zdroje. Podkladem pro diskusi jim bude loňský návrh Evropské komise, v němž euroúředníci mluví o dalekosáhlé změně pravidel hry a za první krok považují otevření národních trhů, aby země s nadbytkem energie mohly vyvážet světlo nebo teplo do ostatních států.
Kvůli tomu Brusel navrhuje mimo jiné přeshraniční spojení zemí, a hlavně pak vlastnické oddělení firem od přenosových soustav, aby se do nich mohla pustit energie jiných než stávajících, vesměs monopolních firem. A tady se rýsuje první problém. S plánem nesouhlasí velcí hráči jako Francie a Německo: nechtějí národní giganty připravit o výsadní postavení na trhu a argumentují tím, že roztříštění trhu by poskytlo prostor predátorským podnikům typu ruského Gazpromu.
Na stejné lodi jako Francouzi či Němci se ocitá také Česko. Martin Říman považuje nápad komise za „bláznivý“ a nevidí v něm žádný přínos. „Naším cílem je zachovat současný stav,“ řekl ministr za ODS v rozhovoru pro LN na otázku, zda souhlasí s vlastnickým oddělením dodavatelů energie a provozovatelů páteřních přenosových sítí.
Nápad Bruselu by se přímo dotkl domácího trhu s plynem, kde je stoprocentním výrobcem a vlastníkem přenosových soustav firma RWE Transgas. Trh s elektřinou je na tom v tomto ohledu lépe: část soustav vlastní stát, část ČEPS. „Privatizace Transgasu od počátku nebyla zrovna geniální nápad Zemanovy vlády ... ale Česká republika je, co se týče primárních zdrojů, ze dvou třetin energeticky nezávislá, a to chceme zachovat,“ tvrdí Říman.
Skeptičtí jsou také oslovení čeští analytici. „Některé firmy by se zaměřily na těžbu, jiné na distribuci a podobně. V podstatě by došlo jen k přeskupení gigantů, ke skutečnému uvolnění trhu by to nevedlo,“ míní Petr Sklenář z Atlantik FT.
Nesouhlasit hodlá Česko i s druhým kontroverzním bodem na stole - zvýšením podílu obnovitelných zdrojů na celkovém energetickém mixu Evropy. Komise v souladu se závazkem Evropanů bojovat proti změnám klimatu chce, aby se členské státy zákonem upsaly, že v roce 2020 bude podíl obnovitelných zdrojů dosahovat průměrně 20 procent. Martin Říman ovšem považuje uskutečnění takového plánu za „nemožné“.

(Kateřina Šafaříková, Vojtěch Bednář, Lidové Noviny)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688