Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.01.2007 15:22:37

Coface: platební schopnost podniků se letos mírně zhorší

Zpomalení hospodářského růstu v průmyslově vyspělých státech, zhoršené vyhlídky některých sektorů ekonomiky a vzrůstající zadlužení podniků zvláště v nových ekonomikách – to jsou podle společnosti Coface hlavní důvody, kvůli nimž by se letos poprvé po pěti příznivých letech měla celosvětově mírně zhoršit platební schopnost podniků. Tento vývoj postihne podle nové analýzy Coface i podniky v některých státech střední a východní Evropy, zejména pak v Maďarsku a Pobaltí, České republice by se však měl z větší části vyhnout.

 

Podle analýzy, kterou Coface předložil 23. ledna na výroční konferenci o rizicích světové ekonomiky, letos průmyslově vyspělé státy zažijí zpomalení ekonomického růstu, přičemž se přiblíží tempa růstu v USA a západní Evropě. V důsledku toho se podniky budou muset vypořádat s nižší poptávkou a větší konkurencí, celková míra insolvence (měřená jako podíl pohledávek po splatnosti a nezaplacených pohledávek na celkovém množství obchodních transakcí) se však proti loňsku zvýší jen o 3 %. Proto Coface ponechává rating největších světových ekonomik – Spojených států, Japonska, Francie, Velké Británie a Německa – na nejvyšší úrovni (A1) a v případě například Itálie, Portugalska či Řecka na stupni A2. Zhoršené ekonomické vyhlídky se však odrazily ve snížení některých sektorových ratingů:

  • Stavebnictví snížení z A- na B v USA a z A- to B+ v Evropě v důsledku pokračujícího poklesu cen rezidenční výstavby;
  • Automobilový průmysl – snížení ze stupně B na B- v Evropě vzhledem k očekávanému nízkému tempu růstu trhu, které se v první řadě odrazí i v situaci dodavatelů dílů;
  • Sektor IT a telekomunikací  – snížení z B+ na B- v případě IT v USA a z A- na B+ pro výrobce telekomunikačních zařízení v Evropě, důvodem je tvrdá konkurence na trhu a snižující se poptávka v průmyslových státech; 
  • Maloobchod – snížení z A na A- v USA, ale naopak zvýšení z B+ na A- v Evropě a Japonsku, kde dochází k oživení poptávky domácností;
  • Farmaceutický průmysl – snížení z A na A- v důsledku poklesu veřejných výdajů na zdravotní pojištění a tvrdé konkurence, již představují nové generické léky, díky čemuž se růst sektoru sníží z předchozích dvouciferných hodnot na předpokládaných 5 % v roce 2007.

regionu střední a východní Evropy Coface očekává, že zde i nadále potrvá silný ekonomický růst, který by ovšem mohl zpomalit v Maďarsku, jež bylo nuceno loni v červnu přijmout úsporná opatření. Celkově region těží z rostoucí domácí poptávky a zdejší podniky tak v současnosti mají uspokojivou solventnost. Coface však upozorňuje, že ve střední a východní Evropě výrazně roste zahraniční zadlužení a navíc kurzy měn některých zemí čelí riziku devalvace. V Polsku a České republice je sice deficit běžného účtu platební bilance na nízké úrovni, na Slovensku, v Chorvatsku a Maďarsku však již dosáhl vysokých a v Rumunsku, Bulharsku a pobaltských státech dokonce extrémních hodnot. Zatímco v Česku a Bulharsku přímé zahraniční investice pokrývají značnou část potřeb externího financování, zvláště v Pobaltí a Maďarsku je podíl zahraničních investic a zahraničního dluhu velmi nízký, což vystavuje kurzy zdejších měn značnému riziku. K tomu navíc, na pozadí rostoucího populismu, lze pozorovat snižující se ochotu zdejších vlád zavádět potřebné ekonomické reformy zvláště v oblasti veřejných financí, což ohrožuje brzké přijetí eura. Situaci v Česku hodnotí Coface i nadále ratingovým stupněm A2, což je po Slovinsku, jehož rating se loni zvýšil na A1, druhé nejlepší hodnocení v regionu střední a východní Evropy.

Rusku, které Coface hodnotí ratingovým stupněm B, se sice daří zlepšovat svou celkovou finanční situaci a trvá zde i nadále rychlý hospodářský růst, naproti tomu však zde dochází ke zhoršování obecného podnikatelského prostředí, což souvisí především s velkou nestabilitou vlastnických práv. Vláda opět získala podíly v řadě podniků, což může vést k poklesu investiční dynamiky. Navíc finanční a vlastnické poměry v mnoha společnostech jsou málo transparentní.

S určitým znepokojením sleduje Coface také vývoj v některých asijských státech, přestože Asie celkově i nadále vykazuje rekordní tempa hospodářského růstu. Zejména v elektronickém průmyslu se zisky podniků v poslední době snižují v důsledku tvrdé konkurence, kurzového zhodnocení a nižší poptávky z USA. Coface již proto přiřadil ratingům Tchajwanu (A1) a Thajska (A2) negativní výhled. V Číně (rating A3) letos dojde podle odhadu Coface jen k velmi mírnému zpomalení tempa růstu HDP (na 9,5 %), i přesto však lze očekávat zhoršení úvěrového rizika, protože mnohé sektory narážejí na problém nadbytečné výrobní kapacity. Průzkum platební morálky podniků v Číně, který Coface uskutečnil v loňském roce, naznačil, že zhoršení se týká především soukromých čínských podniků, pro něž je nyní těžší získat bankovní úvěr, s opožďováním plateb je však třeba počítat již také u smíšených nebo zahraničních podniků. Celkově trhu schází transparentnost, na finanční data se často nedá spoléhat nebo nejsou k dispozici vůbec.

Jediným regionem světa, kde podle prognózy Coface letos dojde ke zřetelnému poklesu platebního rizika, je Jižní Amerika, kde se hlavním zdejším ekonomikám podařilo vybřednout z dluhů a zavést příznivější ekonomické prostředí.

 

 Jiřina Štanclová
 Coface Czech Credit Management Services

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688