Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Z domova  |  15.12.2006 09:46:53

Zeman: Když mě ČSSD vyloučí, ušetřím 60 korun

(Jana Burešová, Josef Kopecký, iDnes.cz) Co by udělal bývalý premiér Miloš Zeman, kdyby ho vyloučili z ČSSD? "Nedělal bych nic, protože jsem jen řadový člen, který platí důchodcovské příspěvky, tedy šedesát korun ročně. Sociální demokracie by přišla o tuto částku a já bych se naopak o šedesát korun obohatil," říká s úsměvem.

 

Zeman ve čtvrtek s pověstným humorem odpovídal na podobné dotazy studentů Univerzity Palackého. V současné politické krizi sílí hlasy, že expremiér své straně spíš škodí.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek vidí za odchodem Miloše Melčáka z poslaneckého klubu ČSSD práci Miroslava Šloufa, který je pořád považován za Zemanovu prodlouženou ruku. A Melčákovi včera Paroubek dokonce pohrozil vyhazovem ze strany. Zeman tvrdí, že nehodlá politiku ovlivňovat ani se do ní vracet.

„Těm, co mě občas lákají zpět do politiky, říkám, že se vrátím jen tehdy, když se do práce vrátí všichni důchodci v této zemi. Tím bude vyřešena penzijní reforma, protože se nebudou žádné důchody vyplácet. Na základě takto ušetřených výdajů by se mohlo i zvýšit pohřebné," řekl ve čtvrtek bývalý šéf ČSSD.

"ODS tlačí ČSSD k ústupkům"

Politické dění však Zeman pozorně sleduje. "ODS pravděpodobně chce sociální demokracii přimět k dalším ústupkům, a to i k takovým, které by pro ni byly ponižující," reagoval Zeman na to, že ODS už nechce jednat o vládě s ČSSD a lidovci. Kromě možnosti vstoupit do vlády nebo odejít do opozice navrhuje Zeman třetí: sestavit vládu odborníků, změnit volební zákon a dojít k předčasným volbám. Podle něj se však někteří poslanci bojí, že by pak mohli přijít o křesla. "Moje prognóza je proto spíš pesimistická. Nakonec vznikne jen splácaná udržovací vláda, která nebude realizovat žádný program," prohlásil Zeman.

Šlouf se brání dopisem straně

Už v minulých dnech poslal bývalý premiér vedení ČSSD dopis, že není žádný pučista a neřídí ani Melčáka, ani Michala Pohanku, který opustil poslanecký klub ČSSD již dříve. Dopis Paroubkovi i klíčovým funkcionářům ČSSD poslal ve čtvrtek také Šlouf. Ohrazuje se proti Paroubkovu tvrzení, že dostal Melčáka z klubu, aby ovlivnil situaci ve straně.

V ČSSD tak zřejmě vypukl boj před jarním sjezdem. Paroubkovi odpůrci kalkulují s tím, že když nedostane sociální demokracii do vlády, mohl by přijít o místo předsedy. "Bohužel i ty ses připojil k těm, kteří mě obviňují ze všeho možného i nemožného. Překvapilo mě to i z toho důvodu, že v letošním roce to budou již páté Vánoce, které trávím mimo aktivní politiku. Ta je pro mě okrajovou záležitostí," napsal Šlouf. Vyzývá Paroubka, aby přestaly vzájemné spory. A odmítá, že by spolupracoval s Topolánkovým poradcem Markem Dalíkem. Paroubek sice za "akcí Melčák" vidí Šloufa, ale ničím to nedoložil. A tak zatímco Melčák ho trápí, věří, že druhý z dezertérů, Michal Pohanka, by se dokonce mohl vrátit zpět do poslaneckého klubu ČSSD.

 

Jaké je aktuální dění ohledně sestavování vlády? Přečtěte si:

Aktuálně.cz

Novinkz.cz

Lidovky.cz

Českénoviny.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688