Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.11.2006 14:43:43

Atlantik - Kilcullen - souhrn makroekonomiky v říjnu

Komentář k vývoji makroekonomických ukazatelů (říjen 2006)

 

Změny v průběhu minulého měsíce nebyly převratné. Fundament hlavních světových ekonomik zůstává podobný, očekávání budoucího vývoje snad nejvíce ovlivnily poklesy cen energií, které stáhly dolů meziměsíční změny inflace.

 

Americké hospodářství se potýká s déle trvajícím poklesem na trhu s nemovitostmi. Kupodivu se ale stále nenaplňují předpoklady o vlivu tohoto ochlazení na chování amerických domácností. Pokud se v ekonomice méně staví, budou lidé pro méně bytů a domů (rezidenční stavitelství) poptávat také méně zařízení (televizory, nábytek,…). Také klesající hodnota nemovitosti může v chování americké domácnosti sehrát svoji roli, pokud ta jako vlastník omezí spotřebu v okamžiku, kdy bude cítit, že jeho nemovitost ztrácí na ceně (zatímco platí stále stejné hypoteční splátky).

K tomu v současnosti nedochází a trh se již také dělí v názoru, zda k tomu vůbec kdy dojde. Pokles realitního trhu je totiž ve druhém pololetí letošního roku plně vyvažován růstem trhu akciového, na kterém spotřebitelé umisťují většinu svých úspor. Je tedy možné, že pokud si lidé nejsou vědomi, že jejich majetek ztrácí na ceně, jejich spotřeba neklesne a stále tak bude solidním příspěvkemrůstu amerického HDP.

Zpomalení je tak patrné jen v poklesu odhadů růstu produktu v tomto roce a roce 2007. Tradičně vyšší úroveň odhadů váženého průměru růstu HDP proti zemím eurozóny způsobuje fakt výrazně pružnějšího trhu práce, který zvyšuje také možnosti růst potenciálního produktu. Zpět ale k vývoji v období minulého měsíce.

 

Spojené státy:

O       Tvrdá data za třetí čtvrtletí jsou na světě. Hospodářství ve Spojených státech vzrostlo o 1,6 %, potvrzujíc tak pokračující zpomalení, které má prozatím charakter „měkkého přistání“.

O       V minulém měsíci se nejvíce projevil pokles cen na komoditních trzích. Především pak vývoj na trhu s ropou, jejíž cena poklesla v průběhu září z 75 na 60 dolarů za barel a nyní – i přes intervence ohledně snížení výrobních kapacit ze strany OPECu – se dále propadá až k 58 dolarům za barel.

O       Tento pokles nejvíce ovlivnil vývoj inflace, dal v důsledku důvod k mírnému snížení inflačních očekávání pro následující období. Růst cen totiž meziročně poklesl více než se očekávalo, ceny jsou proti září roku 2005 výše o 2,1 % (předpoklad: 2,2 %). Silný růst v září zaznamenal naopak index průmyslových cen bez vlivu energií a potravin, který díky vyššímu prodeji automobilů vzrostl meziměsíčně o 0,6 % proti předpokládaným 0,2 %. Pokles inflačních tlaků potěšil trh, který do cen dluhopisů začal započítávat snížení úrokových sazeb v příštím roce. Po slovním zásahu Fedu ale výnosy vzrostly na předchozí úrovně a zasedání z minulé středy poté ponechalo sazby na stávajících 5,25 % a potvrdilo rétoriku měnového výboru. Ten i tak ale bude v příštím roce sazby spíše snižovat.

O       Fed si je silně vědom zpomalování americké ekonomiky. Svými výroky se snaží spíše zbrzdit trh. Ekonomika sice zpomaluje, je ovšem také možné, že minulý pokles cen energií může nastartovat nový růst. Možný boom se dnes projevuje jen na akciových trzích (také díky prozatím solidní výsledkové sezóně). Polovina analytiků se však domnívá, že pokles růstu bude silnější než jsou současné odhady.

O       Horší data hlásí americká průmyslová výroba. Výroba energie klesla v říjnu o 4,4 % proti září a přispěla významnou měrou k poklesu produkce o 0,6 % meziměsíčně. Také index filadelfského Fedu nečekaně klesl. Naopak nad očekávání se vyvíjí hodnocení sentimentu spotřebitelů. Spotřební nálada je nadále na solidní úrovni (i když oslabuje), stejně jako situace na trhu práce.

O       Rekordní deficit salda zahraničního obchodu v říjnu skončil na úrovni téměř 70 mld. USD. Na celkové sumě platební bilance se projevila také značná poptávka po amerických aktivech. Ta také stojí za říjnovým posílením dolaru proti euru, který ale na závěr měsíce ztratil své pozice po horších než očekávaných datech růstu HDP. Jeho kurz k euru tak měsíc na 1,276 USD/EUR.

O       Výhled pro americkou ekonomiku vypadá stále spíše pozitivně. Oslabení je patrné, minulý pokles cen energií ale opět může poskytnout impuls. Na druhé straně se pokles nemovitostního trhu může projevit i v delším období, což by někdy v polovině příštího roku mohlo znamenat ještě výraznější útlum. Scénář recese se ale nyní jeví jako málo pravděpodobný.

 

EU:

O       Poslední dobou hodně komentovaný vývoj index ekonomického sentimentu ZEW byl v hledáčku celého trhu také tento měsíc. Pokud si někdo myslel, že hlouběji již klesnout nemůže, zmýlil se. Minulá hodnota ve výši 22,2 záporných bodů se propadla na -27,4. Za tímto vývojem hledejme další započtení navýšení DPHNěmecku v příštím roce a nižší kupní sílu domácností. Především však za tímto datem stojí větší pesimismus analytiků. Ostatní ukazatele sentimentu potvrzují oživení růstuEvropě, v indexu Ifo německých podnikatelů je v říjnu lépe hodnocena také složka očekávání, poprvé od počátku letošního léta.

O       Pokračující i když křehký růst ekonomiky je dále patrný. Průmyslová výroba v Německu v srpnu vzrostla proti minulému měsíci o 1,9 %. Vzrostly také srpnové maloobchodní tržby, a to více než trh očekával. Na meziroční úrovni o 2,4 %. Lze se tak domnívat, že dopad zpomalení růstu produktu v USA se v Evropě projeví až ve čtvrtém čtvrtletí.

O       Mírný pokles díky globálnímu vývoji na komoditních trzích zaznamenal růst cen. Jejich meziměsíční stagnace způsobila v meziročním vyjádření pokles o 0,1 procentního bodu na novou úroveň 1,7 %. Odhady růstu inflace v posledním měsíci hovoří o poklesu o další 0,1 pb.

O       Díky stále silnému růstu se nemění ani rétorika Evropské centrální banky. Prezident Trichet i přes pokles inflačních tlaků v ekonomice stále upozorňuje na připravenost ECB sazby navyšovat. Banka si tak vytváří dostatečný prostor pro uvolnění měnové politiky v případě většího zpomalení, které podle odhadů přijde ve druhé polovině příštího roku. Současné sazby jsou nastaveny na 3,25 % by mohly ke konci roku dosáhnout na 3,50 %, dluhopisové výnosy počítají ještě s jedním navýšením na počátku roku 2007. Nejbližší zasedání se připravuje na 2. listopadu.

O       Je jisté, že americká ekonomika již začala zpomalovat. Poslední vývoj ale ukazuje, že zpomalení nebude mít charakter recese, což by mohlo mít pozitivní vliv také na vývoj v Evropě.

 

ČR:

O       V celkovém pohledu domácí ekonomika začíná zpomalovat. Větší impulsy pro růst letošní rok nepřišly, země těží z výroby a exportu automobilů. Růst HDP v letošním roce by se mohl pohybovat na úrovni přesahující 6,0 %, pro příští rok se odhaduje pokles růstu na úroveň kolem 5,0 %. Pokud jsme byli v letech minulých lídrem regionu, lze očekávat pro příští rok i rok 2008 mírný ústup z pozic díky čekanému oslabení v eurozóně.

O       Také u nás klesl minulý měsíc tlak na růst cen. Inflace se meziměsíčně snížila o 0,7 %, meziročně pak klesl růst cen na 2,7 % proti 3,1 % v srpnu.

O       regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. V novém výhledu ČNB počítá s nižším růstem cen i HDP v příštím roce. I tak lze předpokládat mírný nárůst sazeb v příštím roce. Na růst sazeb bude tlačit také rozšiřující se úrokový diferenciál proti zemím eurozóny.

O       Mírné a očekávané zlepšení se dostavilo na trh práce. Lidí bez práce je opět méně. Podle metodiky ILO se míra nezaměstnanosti za září zastavila na 7,8 %, o 0,1 pb níže než v srpnu.

O       Deficit běžného účtu za srpen ve výši 14,3 mld. CZK byl nižší než tržní odhady a způsoben především vrcholícím odlivem dividend do zahraničí a výplata mezd zahraničním pracovníkům. Letošní saldo účtu bude zřejmě horší než to loňské (přibližně na úrovni 3,5 %), kdy se poměr k HDP dostal pod 3 % (2,1 %).

O       Vývoj na devizovém trhu také nepřinesl větších překvapení. Koruna na počátku měsíce oslabila až k 28,40 CZK/EUR, aby ke konci měsíce po spíše technickém vývoji proti sentimentu ve střední Evropě obrátila až pod 28,10 CZK/EUR. Do konce roku předpokládáme vývoj kurzu v užším horizontu 28,00 – 28,20 CZK/EUR.

 

 

Tab.: Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006

 

USA

EU

ČR

Konec roku

2005

2006e*

2007e*

2005

2006e*

2007e*

2005

2006e*

2007e*

HDP (reálný růst)

3,2 %

3,3 %

2,5 %

1,5 %

2,4 %

1,9 %

6,1 %

6,6 %

4,8 %

Míra inflace (index CPI)

3,4 %

3,5 %

2,6 %

2,2 %

2,2 %

2,2 %

2,2 %

2,9 %

3,1 %

Míra nezaměstnanosti

5,1 %

4,7 %

5,1 %

8,3 %

8,0 %

7,8 %

8,9 %

7,9 %

7,6 %

Základní úroková sazba

5,25 %

5,50 %

 

2,75 %

3,50 %

 

2,25 %

2,25 %

 

* vážený průměr odhadů                                         Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, Bloomberg, ČS

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 11.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 10.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 9.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 8.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688