Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.08.2006 15:06:40

BHS - koment k výsledkům PMČR

Pololetní výsledky společnosti na první pohled zasadily ránu číselným odhadům pohybujícím se na trhu včetně těch našich, nebýt toho, že pokoušet se odhadovat vývoj v půli roku je u této společnosti analytická sebevražda. Dílem je to důsledkem objektivních faktorů, kde na prvním místě je zvyšování spotřební daně z tabáku, které podle zkušenosti minulých let  přichází v odlišné výši a v odlišný časový okamžik v kalendářním roce; letos shodou okolností to bylo 1.4.2006, v minulém 1.7.2005 a rok předtím od 1.1.2004. Každý takový zásah, kromě poměrů na celém trhu, změní sezónní vývoj výsledků v daném roce tak, jak se předzásobují obchodníci, jak reaguje trh jako celek apod.

Dílem je to také vlastním přičiněním společnosti, která, o co více byla štědřejší ve výplatě dividend, o to skromnější byla v poskytování informací, a poskytuje jen pololetní data bez možnosti častější kontroly vývoje ve zbylých čtvrtletích. Koneckonců i termín zveřejnění pololetního hospodaření společnosti byl do poslední chvíle výsledkem spekulativní kalkulace opírající se o termíny z minulého a předminulého roku. Je to škoda, protože firma takového kalibru a postavení na trhu by otevřenost a vztah veřejnosti včetně té investorské mohla pěstovat o něco vřeleji.

Co tedy ukazuje rychlý pohled do pololetní zprávy a porovnání s našimi odhady.

Dosažené tržby byly 4,787 mld v porovnání s naším odhadem 5,00 mld , přičemž prodáno bylo celkem na českém a slovenském trhu 9,7 mld jednotek proti očekávání rovných 10 mld jednotek. Kalkulace tržeb na jednu krabičku cigaret tak vychází na 9,87 na krabičku cigaret v porovnání s odhadem ke konci roku 2006 na úrovni 9,35 na krabičku.

V tomto kontextu nejsou dosažené výsledky o mnoho horší než odhady, varují však do druhé poloviny roku, zda odhadovaných 22,1 mld prodaných jednotek a tržby 10,3 mld roce 2006 bude reálnou hodnotou, když se v druhém pololetí nejprve plně projeví zvýšení spotřební daně (dojdou zásoby levnějších cigaret) a po té opětovný nárůst výroby a prodeje ve  snaze o předzásobení trhu cigaretami ke konci roku před zvýšením spotřebních daní od 1.1.2007.

Celý trh patrně pod tlakem spotřebních daní bude dále klesat, podíl společnosti na trhu je zatím v souladu s odhadovanou konvergencí tržních podílů v Česku a na Slovensku na úrovni kolem 60% ke konci roku 2006.

Zklamání je z našeho pohledu větší měrou na straně nákladů, neboť efekty úspor z uzavření závodu v Hodoníně jako by se vypařily, když se výrazný meziroční pokles mzdových nákladů přelil do nárůstu nákladů na spotřebu materiálu a služeb, i když zde může jistou měrou hrát roli výrazný nákup surovin do pro výrobu a velký podíl výroby na sklad.

Co se aktuálního vývoje ceny akcie Philip Morris na pražské burze, akcie po druhé v tomto roce testuje cenovou  hladiny kolem 10.200 . Poprvé to bylo 2.5.2006, nyní je tomu opět, ovšem s mnohem menšími objemy. Z tohoto důvodu se nezdá proražení hranice 10.000 jako pravděpodobné.

Co se týče budoucího vývoje ceny akcie, dávka negativních informací by měla být pro tento rok již vyčerpána. Druhé pololetí by mělo výsledky prvních šesti měsíců spíše vylepšovat. Rizikem zůstává možnost vyššího  než deklarovaného nárůstu spotřební daně, který byl do ceny akcie již dříve trhy absorbován.

Zdroj: (www.reuters.cz, pololetní zpráva2006 společnosti Philip Morris, „Philip Morris, Short information“ (BH Securirities, 16.6.2006) a „Estimates 1H 2006“ (BH Securities 20.7.2006 a 15.8.2006))

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.08.2007AFT - koment k výsledkům PMČR (30.8.2007) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.03.2007AFT - koment k výsledkům PMČR - negativní výhled Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688