Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.08.2006 09:47:28

Bloomberg: Evropské akcie by do konce roku mohly růst rychleji než americké

Evropské akcie by podle analytiků ve zbytku letošního roku mohly růst více než akcie amerických firem, i když Evropská centrální banka (ECB) stejně jako americký Fed zvyšuje úrokové sazby. Index Dow Jones Stoxx 600 (pokrývající evropské akcie) v období od 13.6. stoupl více než dvojnásobně oproti americkému indexu Standard & Poor?s 500 Index, i když v minulém týdnu zaznamenal ztrátu. Z evropských akcií posilovaly např. Anglo American a BNP Paribas. Evropa tak je na dobré cestě již třetí rok v řadě vykázat větší nárůst cen akcií než USA. Důvodem je zrychlující růst evropského hospodářství, kvůli kterému také ECB v prosinci poprvé od roku 2000 začala zvyšovat úrokové sazby. Fed minulý týden skončil dvouleté období zvyšování sazeb kvůli zpomalování růstu americké ekonomiky.

Podle Davida van der Zande z amsterdamské banky Theodoor Gilissen Bankiers růst evropské ekonomiky stále akceleruje. "USA jsou v ekonomickém cyklu před Evropou, což je pro společnosti důležitý faktor." Podle měsíčního průzkumu investiční banky Merrill Lynch se Evropa v červnu dostala před Japonsko jako nejoblíbenější region pro investory a v červenci první místo udržela. Výsledky za srpen budou zveřejněny zítra. V červenci 47 % dotazovaných sdělilo, že vlastní větší podíl evropských akcií, než jaký mají vzorové indexy (tzv. overweight pozice). Dvacet dva procent dotazovaných mělo overweight pozice v amerických akciích, 33 % v japonských.

Od 13.6. index Stoxx 600 posílil o 7,6 %, zatímco S&P 500 pouze o 3,5 %. Od začátku roku evropský index stoupl o 4,7 %, americký o 1,5 %. Pokud oba indexy poměříme v dolarových hodnotách, výsledek Evropy je ještě lepší: index Stoxx 600 vzrostl o 13 %, protože euro letos oproti dolaru posílilo o 7,7 %. Podle Luca Van Hedena, hlavního stratéga belgické KBC Asset Management, je potenciál pro růst zisků firem a hospodářství lepší v Evropě než v USA. "Evropa ve zbytku letošního roku poroste více než USA." V roce 2004 Stoxx 600 stoupl o 9,5 % a S&P 500 o 9 %. V roce 2005 evropský index vyskočil o 24 %, a osmkrát tak překonal růst amerických akcií.

Průměrný odhad růstu zisků firem z indexu Stoxx 600 letos stoupl na 13,5 % oproti 9,1 % v prosinci 2005. Vyplývá to z údajů londýnské firmy FactSet Research Systems. Srovnatelný údaj pro index S&P 500 vzrostl méně, z 12,7 % na 14,4 %. Podle srovnání cen akcií a zisků firem jsou evropské akcie také relativně levné. Akcie z indexu Stoxx 600 se v průměru obchodují za 12,9násobek očekávaného zisku na akcii. Tento údaj klesl z květnových 14,1. To je téměř dvojnásobný pokles oproti indexu S&P 500: jeho násobky klesly z 15,3 na 14,7.

Evropská unie dnes oznámila, že ekonomika Eurozóny v 2Q oproti 1Q zaznamenala největší nárůst za posledních šest let. Je proto pravděpodobnější, že růst hospodářství letos překoná odhad ECB (2,1 %, nejrychlejší růst od roku 2000).

Hospodářství USA v 2Q meziročně stouplo o 2,5 %, což je méně než poloviční nárůst oproti 1Q. Fed 8.8. ponechal svou hlavní úrokovou sazbu na 5,25 % poté, co ji od června 2004 17krát zvýšil. Někteří investoři očekávají, že konec zvyšování sazeb by mohl americkým akciím pomoci překonat růst evropského trhu. "Dosažení vrcholu amerických úrokových sazeb zlepší sentiment investorů," řekl Nick Skiming z firmy Ashburton. "Rozdíl mezi dosažením vrcholu sazeb v USA a dalším nárůstem v Evropě by měl být pozitivní pro americké akcie." Podle Skiminga zisky amerických firem nadále silně rostou a oslabování dolaru oproti euru bude pozitivní pro americké firmy a negativní pro evropské vývozce. Dolar letos oproti euru oslabil o 7,7 %. Kevin Lyne-Smith z curyšské privátní banky Julius Baer řekl, že klientům doporučuje přejít z amerických akcií na evropské, protože Evropa má větší růstový potenciál.

Atlantik FT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688