Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  25.07.2006 21:43:52

McDonald´s zvyšuje svůj zisk díky světovém šampionátu o 57%


Největší světový provozovatel restaurací s rychlým občerstvením, společnost McDonald´s Corp. (MCD), dnes řekl, že do konce října prodá zbývající podíl v restauraci Chipotle Mexican Grill Inc., aby se mohl soustředit pouze na svoje hamburgerové restaurace, kde mu nové položky na jídelním lístku a světový šampionát ve fotbale pomohl k růstu čtvrtletního zisku o 57%.

Řetězec restaurací rychlého občerstvení s obchodní značkou McDonald`s, který provozuje své restaurace  ve 120 zemích po celém světě, reportoval vyšší zisky za druhé čtvrtletí a vysoké tržby především zásluhou restaurací provozovaných v Evropě, které během minulého a začátku tohoto měsíce zažily fotbalovou horečkou spojenou s Mistrovstvím světa ve fotbale konaném v Německu.

Podle prohlášení ředitele společnosti Jima Skinnera je řetězec rychlého občerstvení potěšen zvýšením ziskovosti v rámci Evropy (Evropy dosáhla zvýšení o 6,3% srovnatelných tržeb, což byl nejvýraznější čtvrtletní výsledek za více než deset let) a trvá na záměru stavění na těchto silných výsledcích.

Tento nárůst se však během dnešního obchodování na burze již moc neprojevil, protože firma zveřejnila již předběžnou zprávu týkající se těchto výsledků již minulý týden.

Analytici říkají, že byly potěšeni tím, že počet akcií výjimečně neklesl, uklidňujíc zájem o stabilní příspěvky týkající se akciových opcí, který převažoval na ceně akcií v předcházejících čtvrtletí.

Podle poznámek analytika Davida Palmera zaslaných klientům, společnost věří, že v dlouhodobém období McDonald´s může rozdělit 2/3 jejich volné hotovosti do dividend, oproti dnešní 1/3 .

Prodej podílu v řetězci mexických restaurací Chipotle, známých pro své čerstvé, ale i rychlé jídlo, také pomůže zredukovat počet řídicích bodů sítě, protože McDonald´s  plánuje použít výtěžek ke zpětné koupi jejich vlastních akcií.

Řetězec s rychlých občerstvením založený v Illinoa, konkrétně v městečku Oak Brook, řekl, že plánuje výměnu akcií Chipotle za akcie McDonald´s, a vyplní prohlášení o registraci během následujících týdnů.

To společnosti, která rozvíjí, provozuje, koncesuje a obsluhuje více než 25 tisíc restaurací ve více než 120 zemích světa dovolí koupit zpátky akcie McDonaldu .

Hodnota akcií Chipotle se více než zdvojnásobila z původních 22 dolarů v lednové veřejné nabídce se dnes na newyorské burze pohybovala kolem 51,13 dolarů za akcii.

McDonald´s dříve oznámil, že by chtěl disponovat zbývajícím podílem v řetězci Chipotle do konce roku. Tentokrát je to poprvé co uveřejnil dřívější termín, a to říjnový.

Nedávná odhalení ohledně McDonaldova vlastnictví restaurace Chipotle 30. června ukázala, že tento fast food  má zde 51% podíl. To odpovídá 15,8 milionům akcií o celkové současné hodnotě 819,7 milionů dolarů.

Analytici byli také povzbuzování McDonaldovým 12% nárůstem operativního příjmu a jejich slibem udržet stálé zpětné nakupování akcií. McDonald znovu opakoval, že očekává spojení návratu nejméně 5 až 6 miliard dolarů akcionářům prostřednictvím dividend, a zpětného odkoupení podílu v roce 2006 a 2007.

McDonald potvrdil, že čistý zisk vzrostl na 834,1 milionů dolarů, nebo 67 centů za akcii, z 530,4 milionů, a 42 centů na akcii ve stejném období rok předtím.

Bez příjmu z prodeje některých akcií Chipotle a daňových nákladů, se zisk v posledním období vyšplhal na 59 centů na akcii.

McDonald z důvodu podpory prodeje přidával na „jídelní lístek“prémiové položky jako např.  asijský salát s kuřetem. Zisk zvýšila i propagace Happy Mealu, zaměřeného na nejnovější  animovaný film  studia Pixar – Auta.

  Bc. Kateřina Černíková

Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688