IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  21.07.2006 14:37:01

Kukuřice může stejně jako cukr vystoupat na rekordní maxima

Celosvětový zájem o etanol jako alternativní palivo stlačil nabídku cukru ve světě na minimum a cenu komodity na rekordní maxima. Cukr se stal spíše než zemědělskou komoditou tak “energetickým produktem“. Obvyklá tržní cena okolo 6 centů za libru se nyní nabízí za 15 centů a v únoru atakovala 25-letá maxima 19 centů za libru (1 libra-0,454 kg). Objem obchodování pak meziročně stoupnul o 26%.

Současná cenová inflace je výsledkem vysoké poptávky po etylalkoholu která snižuje produkci a nabídku cukru ve světě. Největším hráčem na trhu je Brazílie. Ta změnila přirozenou výrobu cukru a ovlivnila celosvětový trh. V devadesátých letech země razantně investovala a začala zvyšovat produkci. Země získala značný celosvětový podíl na trhu protože vyráběla cukr levněji než ostatní. V posledních letech zareagovala na vysoké ceny ropy ve světě a začala vyrábět etanol který zcela nahradí benzín z draze dovážené ropy. Vládní podpora výroby flexibilní vozidel dále zvyšovala domácí poptávku po etanolu a snižovala výrobu cukru. Výsledkem je že dnes vyrábí z cukrové třtiny pouze 47% cukru. Podle ISO by měla brazilská etanolová výroba dosáhnout do konce dekády 27 miliard hektolitrů a zvýšit se o 69%. Exporty by se měly více než zdvojnásobit na 6 miliard hektolitrů. Současně se zvýší v příštích 5-letech brazilský podíl na celosvětovém cukrovém trhu ze 40% na 50%. Ještě že světovou nabídku částečně doplní zvýšená produkce v Rusku, Číně a Indii. Ta by mohla nakonec i srazit ceny.

V USA se rozruch okolo poptávky po etanolu soustředil na kukuřici ze které se získává. Země se vydala jít cestou samostatnosti a být co nejméně závislá na palivech ze zahraničí. Zatímco v Brazílii dominuje cukrová třtina v USA je to kukuřice. Vláda si účtuje 54USc za každou libru dovezeného cukru z Brazílie ale současně dotuje produkci kukuřice. Je tedy možné že uvidíme u futures na kukuřici podobnou cenovou inflaci podnícenou poptávkou po etanolu jako u cukru protože kukuřice je výchozí surovinou pro toto palivo a ceny cukru i kukuřice sekundárně propojené s cenami ropy.
Cukr s říjnovým dodáním poklesl v New Yorku o 0,05USc a uzavřel na 15,31 USc za libru. Cena etylalkoholu poklesla o 4USc na $2,88 za galon a ropa zářiového dodání zdražuje o 0,6%na $74,65 za barel.
Pro IQ-TRADE hj-com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688