Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.07.2006 11:50:53

Atlantik - Kilcullen - červenec by měl být pro akcie příznivý

Akciové trhy v USA mezimisíčně stagnovaly. V první polovině června akciové trhy pokračovaly v poklesu zpusobeném hlavně negativní náladou z USA vyvolanou horšími čísly za prumysl (ISM prumyslu) a zaměstnanost. V polovině měsíce byla zveřejněna také horší čísla za inflaci v USA. Paradoxně však v tomto období dochází k obratu na trzích a tedy zastavení poklesu akciových trhu. Ke zklidnění situace přispilo i pozitivně laděné vystoupení šéfa FEDu Bena Bernankeho na závěr měsíce, ve kterém zmírnil obavy z rychlejšího než očekávaného rustu úrokových sazeb v USA .

Evropské akciové trhy zaznamenaly podobný vývoj jako ve Spojených státech, i přesto však zakončily meziměsíčně obchodování s mírným ziskem. V první polovini měsíce sice pokračovaly v poklesu zpusobeném vysokými cenami ropy a obavami z rustu úrokových sazeb, avšak v druhé polovině měsíce byl tento vývoj zvrácen a ztráty umazávány. Lepší vývoj evropských akcií oproti americkým byl zpusoben také příznivými komentáři evropských burz od některých významných finančních domu (Deutsche Bank, Sal. Oppenheim).

Jednotlivé sektory při smíšeném vývoji nezaznamenaly výrazné změny. Největší posun nahoru si připsal sektor zboží denní spotřeby. Naopak největší propad vykazoval sektor informačních technologií. Lepší výsledek nedokázalo přinést ani zvýšení doporučení pro akcie Intelu od UBS. Bohaté na zprávy bylo odvětví výrobcu automobilu. Příznivý dopad měl květnový rust prodeju automobilu BMW. Ještě lépe si vedlo Audi, které mělo největší nárust prodeju vozu v Číně. Negativně se naopak projevily problémy automobilek se zaměstnanci v Evropě. Pracovníci Volkswagen a General Motors protestovali proti přesunu výroby do oblastí s levnější pracovní silou. Dobře si vedly farmacie. Jejich obchodování příznivi ovlivnil již zmiňovaný komentář od Sal. Oppenheim a také dokončování akvizice společnosti Schering společností Bayer.

Domníváme se, že v červenci by mělo dojít k postupnému rustu světových akciových trhu a světové burzy by tak měly začít korigovat ztráty, které započaly v květnu. Duvodem je, že většina akcií je po květnovém propadu stále podhodnocena a největší světové banky (Citigroup, Morgan Stanley) doporučují svým klientum a portfolio manažerum zvyšovat podíl akcií v portfoliích. Pozitivním signálem pro akcie je i odkup vlastních akcií ze strany firem nebo manažeru. Dalším impulsem k rustu akciových trhu by měl být i počátek výsledkové sezóny. Svoji roli však bude i nadále hrát vývoj makroekonomické situace, na kterou jsou akciové trhy v posledních měsících velice citlivé.



Přečtěte si také:

25.08.2014Data USA by měla být nadále příznivá HighSky (HighSky)
29.06.2014Volatilita je extrémně nízká, což by pro akcie mělo být pozitvní Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.01.2012První pracovní den roku 2012 je pro akcie velmi příznivý Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688