Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
MMF 2000  |  28.08.2000 16:18:29

MMF - Skupina Světové banky - představujeme

Co je Skupina Světové banky?

Světová banka je mezinárodní organizace, která je vlastněna více než 180 členskými státy, k nimž patří státy bohaté i státy chudé. Její úlohou je snižovat chudobu prostřednictvím úvěrů, půjček a technické pomoci vládám svých chudších členů - rozvojových zemí a států procházejících obdobím ekonomické transformace. Těmito prostředky Světová banka pomáhá zvyšovat ekonomickou produktivitu a zlepšovat životní podmínky obyvatelchto zemí.

Světová banka tedy není běžnou bankou. U Světové banky si nemůžete uložit nebo vybrat peníze. Nemůžete u ní mít běžný nebo spořící účet. Světová banka ani neposkytuje půjčky soukromým firmám.

Z čeho se skládá Skupina Světové banky?

Světová banka byla založena na konferenci v roce 1944 a její oficiální název byl Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD). Když začala v roce 1946 fungovat, měla 38 členů. Jejich počet se výrazně zvýšil v padesátých a šedesátých letech, kdy mnoho bývalých kolonií získalo nezávislost a stalo se členy Banky. Dnes patří k členům Banky většina zemí světa.

V rámci svého růstu si Světová banka vytvořila nové instituce, které se specializují na různé činnosti. Společně se tyto organizace nazývají Skupina Světové banky a patří do ní:

  • Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD), která poskytuje půjčky středně bohatým zemím;

  • Mezinárodní asociace pro rozvoj (IDA), která poskytuje bezúročné půjčky nejchudším rozvojovým zemím; tyto dvě instituce, tedy IBRD a IDA, se označují jako Světová banka

  • Mezinárodní finanční korporace (IFC), která poskytuje půjčky a přímo investuje do soukromého sektoru;

  • Multilaterální agentura pro investiční záruky (MIGA), která podporuje zahraniční investice do rozvojových zemí prostřednictvím záruk proti politickým rizikům;

  • Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (ICSID), které podporuje investice tím, že poskytuje nástroje pro urovnání a arbitráž sporů mezi vládami a zahraničními investory.

Kdo vlastní a řídí Světovou banku?

Světová banka je jako obrovské společenství, kde jeho členové jsou zároveň podílníky. Počet podílů, které jednotlivé země mají, zhruba odpovídá jejich poměrné ekonomické síle. Největším podílníkem jsou Spojené státy, které následuje Japonsko, Německo, Spojené království a Francie. O zbytek podílů se dělí ostatní členské státy.

Nejvyšším řídícím orgánem Banky je Rada guvernérů, která se schází jednou ročně na svém podzimním výročním zasedání. Každá členská země je ve Světové bance zastoupena svým vlastním guvernérem, kterým je většinou její ministr financí. Rada guvernérů má nejvyšší rozhodovací pravomoci, přijímá nové členy, rozhoduje o klíčových otázkách, schvaluje rozpočet atd. Výkonným orgánem banky, který se schází většinou dvakrát týdně a rozhoduje o běžných otázkách chodu banky, schvaluje nové půjčky a nové projekty atd., je rada Výkonných ředitelů. Pět největších podílníků banky má vlastního výkonného ředitele, ostatní země jsou sdružené do 19 tzv. konstituencí zastoupených vždy jedním výkonným ředitelem. Rada Výkonných ředitelů má tedy celkem 24 členů. Česká republika je členem belgické konstituence. Radě Výkonných ředitelů předsedá a za celkové vedení banky zodpovídá President Světové banky, kterým je v současné době James D. Wolfensohn.

Světová banka zaměstnává přes 9 000 pracovníků, mezi kterými jsou ekonomové, odborníci na vzdělávání, na životní prostředí, finanční analytici, antropologové, projektanti a mnoho dalších. Zastoupeno je zhruba 160 národností.

Komu, z čeho a na co Světová banka půjčuje peníze?

Proč mají rozvojové země a země v ekonomické transformaci zájem o půjčky Světové banky? Zaprvé proto, že Banka poskytuje půjčky s nižšími úrokovými mírami, než jaké by získaly od komerčních bank. Kromě toho Banka půjčuje i těm nejchudším rozvojovým zemím, které často nemají jiné zdroje půjček, a to s bezúročně. Země, které si od Banky půjčují, také mají na jejich splacení mnohem delší časové období, než jaké jim dovolí komerční banky. A navíc mohou začít splácet až s několikaletým odkladem.

Kde ale Světová banka získává peníze na tyto půjčky? V zásadě si Banka sama půjčuje, to co pak půjčuje dále. Má velký kredit neboli důvěryhodnost, protože má dobře řízené finanční rezervy. To znamená, že si na kapitálových trzích po celém světě může půjčovat za nízké úrokové míry. Potom může sama rozvojovým zemím půjčit za velice výhodných podmínek. Finanční rezervy Banky pocházejí z několika zdrojů - z příjmů z jejích investic, z příspěvků placených členskými zeměmi, obecně těmi bohatšími, a přímo od zemí, které bance splácejí poskytnuté půjčky.

Světová banka poskytuje půjčky vždy jen na část celkových nákladů jednotlivých projektů. Země, která si půjčuje, musí získat zbytek prostředků z jiných zdrojů nebo použít vlastní. V konečném důsledku, protože tato země musí půjčky splatit, zaplatí velkou část projektu nebo i celý projekt sama.

Půjčky Světové banky jsou určeny na konkrétní rozvojové projekty i na technickou pomoc a poradenství. Například Světová banka pomáhá zemí zajistit dodávky pitné vody svým obyvatelům, budovat školy a školit učitele, zvyšovat produktivitu zemědělství, obhospodařovat lesy a další přírodní zdroje, stavět a udržovat silnice, železnice a přístavy, snižovat znečištění ovzduší a řešit jiné ekologické problémy, budovat telekomunikační sítě, vyrábět a rozvádět elektrickou energii, rozšiřovat zdravotní péči, zejména pro ženy a děti a modernizovat. Světová banka také působí jako katalyzátor, který stimuluje investice a půjčky jiných subjektů. Kromě toho Banka půjčuje peníze na najmutí technických expertů a na pomoc zemím v transformaci jejich ekonomik s cílem vyšší výkonnosti a produktivity.

V průměru Světová banka poskytne každý rok půjčky ve výši zhruba 20 miliard dolarů vládám 80 rozvojových zemí na podporu více než 225 projektů.

Daří se rozvojovým zemím dosahovat pokroku?

Díky těmto prostředkům se podařilo dosáhnout mnohého. Mnoho rozvojových zemí dnes již produkuje více zboží a služeb a více obchoduje s ostatními zeměmi. Milióny jejich obyvatel mají lepší zaměstnání a vydělávají více peněz. Mají větší množství kvalitnější stravy, staví si lepší domy, které mají elektřinu a tekoucí vodu. Mají větší šanci chodit do školy a zůstat v ní déle. Lidé žijí delší a zdravější život, s nadějí na ještě lepší život svých dětí.

Mnoho problémů stále přetrvává a musí být řešeno. Počet obyvatel Země se rychle zvyšuje. Přes jednu miliardu lidí stále žije v absolutní chudobě (tj. žijí s denním příjmem pod jeden dolar). Mnoho zemí nevydělává dost na zabezpečení svých potřeb a jejich zadlužení přetrvává. V bohatých i v chudých zemích se množí ekologické problémy a jejich vážnost stále roste. Potenciálu žen jako partnerů v rozvoji stále není plně využíváno. A z celkového hlediska se možná stále rozšiřuje ekonomická propast mezi bohatými a chudými.

Jak vidíte, rozvoj může být úspěšný, ale není to snadné. A na mnoho otázek, které před nás staví, neexistuje jednoduchá odpověď. Rozvoj vyžaduje hodně práce. Velkou část této práce musí vykonat lidé přímo v příslušných zemích, ale rozvojové organizace, jako je Světová banka, hrají rovněž klíčovou roli. Výzvy, které před nás rozvoj staví, se týkají nás všech. A způsob, jak se k těmto výzvám rozhodneme přistupovat, ovlivní naše životy a životy lidí ve všech ostatních částech světa po mnoho dalších let.

Jak probíhá typický projekt Světové banky?

Projektový cyklus začne ve chvíli, kdy rozvojová země identifikuje nějakou potřebu, navrhne a vytvoří projekt a požádá Banku o půjčku. Odborníci z dané země společně se Světovou bankou plán pečlivě prostudují. Banka projekt hodnotí z hlediska odpovědí na takové otázky jako například: Pomůže projekt hospodářství země? Budou z něho mít užitek její nejchudší obyvatelé a zvýší ekonomické příležitosti pro ženy? Jaký by měl vliv na životní prostředí - jak okamžitě, tak v budoucnosti? Je možné najít další zdroje prostředků? A bude země schopna projekt udržet i po tom, co financování ze strany Banky skončí?

Probíhají jednání o tom, jak projekt nejlépe realizovat. Když je dosaženo dohody a půjčka je schválena, může se začít pracovat. Banka pečlivě sleduje postup prací a půjčku vyplácí po částech.

Když je projekt dokončen, je provedeno zhodnocení toho, do jaké míry byl úspěšný a jak pomohl - a bude dále pomáhat - ekonomice a obyvatelům dané země. Celý projektový cyklus je často velice složitý a jeho dokončení může trvat mnoho let.

Ne všechny projekty financované Světovou bankou se považují za úspěšné, ale velká většina z nich ano. A ponaučení z jednoho projektu se vždy uplatní na další tak, aby byly úspěšné.

Partneři v oblasti rozvoje

Světová banka je jen jednou z řady organizací na celém světě, která pomáhá rozvojovým zemím, ať už půjčkami nebo granty. Například pro různé části světa existují regionální rozvojové banky - pro Afriku, Asii, Karibskou oblast, Evropu a Latinskou Ameriku. Rozvojovým zemím také půjčují některé komerční banky. V posledních letech se dluh vůči mnoha těmto bankám stal velkou finanční zátěží.

Světová banka spolupracuje s Mezinárodním měnovým fondem, který má přes 180 členských zemí. Napomáhá při vytváření a udržování řádného systému plateb mezi národy, z nichž každý má jinou měnu, jiné měnové kurzy a jinou vládní politiku.

Nejbohatší národy mají vládní agentury, které podporují rozvojové země formou půjček a grantů. V poslední letech poskytnuly relativně největší částky na podporu rozvojových zemí země Skandinávie, Nizozemí a Francie.

Organizace spojených národů a její agentury - jako např. UNICEF, Světová zdravotnická organizace, Rozvojový program OSN a Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) - též pomáhají rozvojovým zemím. A také mnoho soukromých neziskových organizací, stejně jako náboženských nadací, financuje rozvojové projekty po celém světě.

Světová banka s mnoha z těchto institucí spolupracuje a některé z jejích projektů financují společně.


Další informace o SkupiSvětové banky naleznete:
- v češtině na
www.svetovabanka.cz
- v angličtině na
www.worldbank.org

Informace čerpány z oficiálních českých stránek o zasedání MMF a SSB v Praze:  http://www.amp2000.cz

Důležité kontakty:

Mezinárodní měnový fond - Skupina Světové banky
Společný sekretariát
Washington, D. C. 20431
U. S. A.
Tel: /1/ (202) 458 - 0264
Fax: /1/ (202) 623 - 4100
www.imf.org
www.worldbank.org

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky MMF 2000:

03.10.2000  MMF - FOTO - "úpatí Nuselského mostu a okolí" Tomáš Danda (AliaWeb)
03.10.2000  MMF - FOTO - "barikáda v Sekaninově ulici" Tomáš Danda (AliaWeb)
03.10.2000  MMF - FOTO - "hořící barikáda, slzy v očích ..." Tomáš Danda (AliaWeb)
03.10.2000  MMF - FOTO - Dobývání Vyšehradu Tomáš Danda (AliaWeb)

Přečtěte si také:

29.04.2021Skupina Světové banky MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
09.10.2015Začíná zasedání MMF a Světové banky Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688