Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.04.2006 10:36:49

Hledání stínů na číslech hlásajících světlé zítřky

Ekonomika roste. To je bezesporu fajn. Roste především díky průmyslu: růst o 11,8% y/y. Především díky auto–průmyslu a plány automobilek budí optimismus ohledně dalších růstů.
  • Ekonomika se sešlápnutým plynem samozřejmě potřebuje nové pracovníky. Včerejší data:  zaměstnanost meziročně vzrostla o 2,4%. To znamená, že v průmyslu našlo zaměstnaní o 26,5tis. více lidí než loni. To je přece taky fajn. Konečně z toho růstu má něco i normální pracant.
  • To by ale nesměli být šťouravci, jako je kolega Prudil, kteří chtějí zajímavější story. Story o tom, že ne vše je tak růžové, jak se na první pohled může zdát. Otázka: jsou v těch 26,5tis. i cizinci?
  • Telefon a jednoduchá odpověď: jsou tam, ale staťák neví kolik. Takže jinak. Statistiky ukazují, že celkově v ČR pracovalo na konci roku 2005 celkem 219 tis. cizinců, z toho 152tis. jako zaměstnanci a 67tis. na živnostňák. Co je zajímavější: meziročně se zvýšil počet pracujících cizinců o 26%, tj. celkově o 46tis., o 44tis. více zaměstnanců a 2tis. živnostníků. To už zní zajímavěji. Otázkou je, nakolik došlo "pouze" k přesunu „ilegálů“ do „legálů“
  • Kolik ale z toho zamířilo do průmyslu? Předpokládejme, že podíl cizinců zaměstnaných v průmyslu se od 04 nijak drasticky nezměnil a je cca 30%. Z toho vyplývá, že zaměstnanost cizinců v průmyslu se meziročně zvýšila o 13tis. To je cca polovina z celkového růstu ve výši 26,5tis. Hmmm.
  • Co to znamená? Otevírají se nové továrny, kde kdo se chlubí tím, kolik tady přilákal investorů… Ale pravdou je, že na naslibované nové pracovní místa nastoupí „jen“ polovina Čechů. Druhou půlku obsadí cizinci.
  • Je to špatně? A je „jen“ jen? Můžeme si za to sami, pane Prudil, protože je to jen o naší ochotě pracovat za nižší mzdu. A štědrý sociální systém tuto ochotu nijak nezvyšuje, ba naopak. A tak nastupují Slováci a Ukrajinci, kteří tvoří 35%, resp. 40% z loňského y/y růstu pracujících cizinců.
  • I proto domácí poptávka neroste nijak rychle, ačkoliv ekonomika roste o 6%. Navíc, data za běžný účet ukazují, že se vloni zvýšil odliv mezd do zahraničí o 14 mld. na 51 mld. CZK. Rostoucí přebytek obchodní bilance je tak kompenzován nejen odlivem dividend, ale i odlivem mezd… zkrátka a dobře, někdy je zbytečné mít nasazené růžové brýle za každou cenu.

David Navrátil
Česká spořitelna, a.s.

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

11.04. 14:48  Ochranářská opatření (střihač kaktusů)
11.04. 10:54  Ochranářská opatření (kaktus)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688