Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.04.2006 14:44:08

ČEZ dnes představil restrukturalizační projekt VIZE 2008

Na dnešní tiskové konferenci ČEZu byly představeny výsledky restrukturalizačního procesu v rámci skupiny ČEZ. Tisková konference nepřinesla žádné výraznější novinky. Člen představenstva a ředitel divize Distribuce Tomáš Pleskač řekl, že ČEZ díky realizaci transformačního procesu VIZE 2008 dosáhl v roce 2005 hrubou úsporu nákladů ve výši 1 mld. , přičemž původně ČEZ plánoval hrubou úsporu ve výši 830 ml. . ČEZ tedy zvýšil svoji hrubou úsporu o 170 mil. , což je v souladu s projekcí ČEZu vzhledem k tomu, že plán na výši úspor byl stanoven již v roce 2004, a vzhledem k výši nákladů skupiny ČEZ (95,6 mld. ). Proti této úspoře stály samozřejmě i transformační náklady ve výši 300 mil. . V tomto roce by celková hrubá úspora měla dosáhnout asi 1,4 mld. . V roce 2008, což je poslední rok transformace ČEZu, by měla hrubá úspora dosáhnout asi 2,5 až 3 mld. , což je v souladu s původním plánem ČEZu (2,8mld. ) Celkové hrubé úspory by díky realizaci projektu VIZE 2008 měla být asi 7,7 mld. . Tyto úspory by měly být dosaženy hlavně realizací přístupu nejlepší praxe, centralizací činností a snížením počtu zaměstnanců.

V loňském roce byl v rámci transformačního procesu převeden dlouhodobý hmotný majetek ve výši 68 mld. . Tento majetek byl převeden z regionálních distribučních společností (REAS) do nově zřízených procesně orientovaných společností. Sedm z nich je v současné době plně funkčních. V tomto roce budou z REAS k 1.7. 2006 vyčleněny zbývající tři skupiny činností (distribuční služby, správa majetku a obnovitelné zdroje). Od 1.7. tohoto roku by se tedy původních 5 REAS mělo věnovat hlavně správě majetku a správě akcionářské agendy. Např. v STE by tak od. 1.7. mělo pracovat jen asi 25 zaměstnanců. Činnost REAS by měla být ukončena v roce 2007. V současné době pracuje v nově zřízených společnostech již 4263 zaměstnanců. Celkový počet zaměstnanců díky realizaci projektu VIZE 2008 poklesl k 31.12.2005 vůči konci roku 2003 o 13%.

Akcie ČEZu se dnes obchodují za 838 za (+0,8 d/d). Prezentované informace nepřinesly žádnou významnější novinku a díky tomu se nedostavila ani žádná reakce trhu. Ani v dalších dnech nepředpokládáme v souvislosti s touto správou žádnou významnější tržní reakci.

ZDROJ: ČEZ, ATLANTIK FT
AUTOR: Petr Novák

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688