Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  08.02.2006 09:18:17

Rozpad vlády hrozí i Česku


CZK/EUR

Včerejší obchodování mělo hladký průběh. Z ranních hodnot kolem 28,40 CZK/EUR koruna postupně oslabila na 28,50 CZK/EUR. Klíčovým kurzotvorným faktorem pro korunu byl politický vývoj na Slovensku. V Polsku a v Maďarsku byl odraz v devizových trzích nepatrný. Politická situace Česka je s tou Slovenskou v mnohém podobná: rovněž se nacházíme v předvolebním období a i u nás by jedna z menších vládních stran mohla pod určitou záminkou opustit vládu (např. KDU-ČSL kritizující spolupráci s KSČM). Tyto rizika si investoři uvědomili a korunu to odradilo atakovat nová historická maxima. Zdá se, že rozpad slovenské koaliční vlády je v tuto chvíli nezvratný. Za nových podmínek by se slovenská vláda v jednokomorovém parlamentu opírala o podporu 53 poslanců z celkových 150. Proto dnes premiér M. Dzurinda navrhne všem parlamentním stranám konání předčasných voleb, pravděpodobně v červnovém termínu.

Dnes čekáme na velmi důležitou statistiku z domácí ekonomiky, a to CPI (index spotřebitelských cen) za leden. Lednová inflace mnohé napoví o možné budoucí úrokové politice ČNB. V případě hodnoty pod 2,4 % (inflační výhled) můžeme v souběhu s posilující korunou v brzké době očekávat snížení úrokové sazby ČNB. Koruna by mohla podlehnout oslabujícímu korekčnímu tlaku. Dočkáme se i nezaměstnanosti za leden, v současné fázi ekonomického cyklu je kurzotvorný efekt nulový.

Pro dnešní den předpokládáme pohyb koruny v pásmu 28,40 – 28,70 CZK/EUR.


CZK/USD

Včerejší posilování dolaru vůči euru se projevilo v měnovém páru CZK/USD poměrně výrazným oslabením koruny, která se dostala až k 23,80 CZK/USD. Zpočátku sice euro znovu útočilo na hodnotu 1,2000 USD/EUR, po zveřejnění výsledku německé průmyslové výroby za prosinec se ale poslušně vrátilo zpátky. V prosinci průmyslová výroba v Německu poklesla o 0,5 %, přičemž meziroční tempo růstu pokleslo z listopadových 5 % na 3,5 %. Poté se vytvořil prostor pro další posilování dolaru.

Dnes žádná data z USA ani eurozóny nepřijdou. Investoři budou směřovat svá očekávání k pátečnímu zahraničnímu obchodu v USA za prosinec a německému HDP za 4. kvartál 2005. Ani špatné údaje o schodku zahraničního obchodu nemusí ohrozit posilování dolaru. Většina významných analytiků v současnosti považuje ve vztahu k hodnotě dolaru nejdůležitější údaj o nově vytvořených pracovních místech. Toto je pro ně hlavní indikátor kondice amerického hospodářství. Od tohoto údaje se následně odvíjí růst HDP, spotřebitelská poptávka, inflace a v konečném důsledku nastavení úrokové míry FEDem (americká centrální banka). Dnes vidíme ještě prostor pro posílení dolaru.

Kurz by se měl pohybovat v rozmezí 23,70 – 24,05 CZK/USD.



Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688