Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.12.2005 11:10:12

ČEZ zvýší ceny elektřiny a postaví nový jaderný zdroj za 110 mld.Kč

Go to CYRRUS Homepage

Generální ředitel ČEZ Martin Roman podle MFD řekl, že ceny pro domácnosti budou muset po lednovém zvýšení o 10% brzy opět vzrůst. Řekl také, že firma počítá v výstavbou další jaderné elektrárny za 110-115 mld. . Zpráva je pozitivní, protože jaderné elektrárny mají lepší ekonomiku provozu, než elektrárny uhelné.

Ing. Petr Bartek
Cyrrus


Generální ředitel ČEZu Martin Roman v dnešním rozhovoru pro deník MF Dnes prohlásil, že cena elektřiny v dalších letech musí růst, aby se vyplatily investice do nových kapacit. To je dle Romana argument pro růst cen elektřiny v příštím roce. Cenu silové elektřiny, při které se vyplatí stavět nové kapacity, vidí Roman na 40 EUR/MWh, což jsou ceny, na kterých má ceny Německo již nyní. Současná cena velkoobchodní elektřiny v ČR je nyní asi 35 EUR/MWh. Roman ale připustil, že nárůst v příštím roce nebude tak velký, aby se ceny elektřiny dostaly na úrovně, kdy se výstavba nového zdroje vyplatí. V naší projekci počítáme s tím, že v příštím roce by cena silové elektřiny měla vzrůst asi o 10 %.

ČEZ zvažuje v Německu i výstavbu uhelné elektrárny. Roman řekl, že ČEZ nemá na zahraniční investice určitý finanční obnos,ale hlavní je návratnost investice. Stejný přístup volí ČEZ i při svých dalších akvizicích v regionu střední a východní Evropy.

Roman dále řekl, že ČEZ plánuje v následujících deseti až patnácti letech proinvestovat do výstavby nových zdrojů a obnovy stávajících přes 200 mld. . Z toho asi 110 až 115 mld. by měla být investice do nového jaderného zdroje. Již dříve se objevily informace, že dojde k rozšíření Temelína, což by bylo pro ČEZ asi ekonomicky nejvýhodnější díky tomu, že zde je již vybudovaná infrastruktura. Projekt však nenachází podporu v územním plánu Jihočeského kraje ani u krajského zastupitelstva. To, jak bude projekt velký a zda bude v lokalitě Temelína, představí ČEZ začátkem příštího roku. ČEZ zvažuje i výrobu plynové elektrárny. Počátkem příštího roku představí ČEZ i projekt obnovy a výstavby nových uhelných elektráren, kde počítá s investicemi v objemu asi 100 mld. .

Roman dále sdělil, že v obnovitelných zdrojích se ČEZ zabývá projekty středně velké vodní elektrárny a větrných elektráren. S rozmachem výroby z obnovitelných zdrojů nepočítáme ani v naší projekci, vzhledem k přírodním podmínkám ČR. Do roku 2010 počítáme ročně asi s 5% nárůstem výroby z obnovitelných zdrojů. V roce 2010 by tak mohl ČEZ z obnovitelných zdrojů vyrábět asi 4 % elektřiny (nyní asi 3,5 %).

ZDROJ: MF Dnes, Atlantik FT
AUTOR: Petr Novák









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688