Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.12.2005 10:46:20

Životní minimum se zvýší kvůli růstu inflace nad 2%

Od 1. ledna 2006 se zvýší životní minimum (ŽM). Rozhodla o tom vláda. Od příštího roku vzrostou částky na výživu a ostatní základní osobní potřeby o 1,7 % a částky na domácnost přibližně o 4 %. Životní minimum samostatně žijícího dospělého se zvýší ze současných 4 300 na 4 420 Kč.

Životní minimum je společensky uznanou hranicí příjmů, pod kterou nastává stav hmotné nouze. V současné době je dvousložkové. Jsou v něm zahrnuty nezbytné náklady na osobní potřeby (výživa a další) a náklady na domácnost (tedy i na bydlení).

O valorizaci životního minima rozhoduje vláda svým nařízením. Podmínky stanoví zákon. Kabinet je povinen zvýšit životní minimum v případě, že úhrnný index  spotřebitelských cen vzroste v rozhodném období o více než 2 %.

V rozhodném období (od října 2004 do září 2005) vzrostly spotřebitelské ceny o 2,2 %. Naposledy vláda zvýšila částky ŽM od 1. ledna 2005. Částky životního minima na osobní potřeby a částky na domácnost stoupnou diferencovaně, a to plně v souladu se zákonem a podle skutečného vývoje spotřebitelských cen. Schválená úprava vychází ze skutečnosti, že ceny základních životních potřeb, především potravin, rostly pomaleji, zatímco ceny v oblasti bydlení rostly rychleji.

Částky životního minima na výživu a ostatní základní osobní potřeby jsou stanoveny v pěti úrovních s tím, že u nezaopatřených dětí jsou odstupňovány podle jejich věku.

Částky ŽM určené na zajištěnezbytných nákladů na domácnost jsou stanoveny ve čtyřech úrovních podle počtu osob posuzovaných společně v rámci jedné domácnosti.


Životní minimum samostatně žijícího člověka vzroste měčně o 120 Kč, tedy na 4 420 Kč, ŽM bezdětného páru se zvýší o 180 Kč na 7 430 Kč. Matkám samoživitelkám s jedním dítětem vzroste životní minimum podle věku dítěte o 170 – 180 Kč, tedy na 6 780 – 7 560 Kč, úplným rodinám s jedním dítětem pak podle věku dítěte o 230 – 240 Kč na 9 810 – 10 590 Kč. Celková úroveň životního minima úplné čtyřčlenné rodiny s nezaopatřenými dětmi se měčně zvýší podle věku dětí o 260 – 280 Kč na 11 560 – 13 120 Kč, pětičlenné úplné rodině s nezaopatřenými dětmi pak o 310 – 340 Kč na 13 710 – 16 050 Kč.

Schválená právní úprava se automaticky promítne i do oblasti dávek státní sociální podpory. Projeví se také v úrovni dávek sociálníče a ostatních dávek odvozovaných od výše životního minima. Je také možné, že některým domácnostem po valorizaci ŽM nárok na dávky nově vznikne. Na zvýšení ŽM bude potřeba přibližně 860 mil. Kč.

Ve druhém pololetí 2006 by měl vstoupit v platnost nový zákon o životním a existenčním minimu a zákon o pomoci v hmotné nouzi. Tyto právní normy, které v současné době projednává Parlament, přinesou podstatnou změnu systému sociálních dávek.

Valorizace životního minima je slučitelná s právem Evropského společenství, protože právo ES danou oblast neupravuje a přenecháváji vnitrostátnímu právu.

Kateřina Beránková, tisková mluvčí MPSV

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688