Josef Trnka (TPS)
Investice  |  05.12.2005 07:31:25

Topolánek diváky přesvědčil.


ČT před časem změnila formát nedělních politických debat směrem ke kvantitě, takže v první hodině Otázek jsme byli včera, vedle moderátora Moravce, konfrontování s vystoupeními ministra Ratha, hejtmana Bendla, ředitelky VZP Musílkové a viceprezidentky ČLK Fouskové. Jestliže předchozí věta akcentuje množství, je to po právu, protože kvalitu vystoupení můžeme zásadně hodnotit ze dvou hledisek: mediálního dojmu a věcného obsahu. Zejména druhé z uvedených kritérií mělo problematickou relevanci. Třeba v otázce privatizace nemocnic jsem se jako laik a potenciálně postižený pacient přikláněl k argumentaci Davida Ratha (podle Bendla tuneláře), protože hejtmanova mne nepřesvědčovala, navíc i doprovodné šoty ukazovaly na několik podezřelých okolností. Pak ale přišel vstup viceprezidentky, který vše postavil na hlavu, a to přestože vesměs šlo o tvrzení čtená, předem formulačně připravená. Upřímně: Trochu jsem si oddechl, když odbila jedna. Zmatku v hlavě jsem se však nezbavil, a to nejen proto, že jsem se z úst ministra dozvěděl o sobotním "sježdění Heleny Fouskové představenstvem".

Formát směrem ke kvantitě od neděle zřejmě zkouší i Nova. Poslancům EP, Janu Zahradilovi a Miloslavu Ransdorfovi, dělal "předskokana" Vladimír Dryml, který šéfuje kontrolní skupině na VZP. Myslím, že i Martin Veselovský byl rád, když první polovina pořadu skončila. Otázky podílu odpovědnosti na současném stavu ze strany samotné veřejnoprávní instituce na straně jedné a ministerstva zdravotnictví na straně druhé,  se mu stejně rozplést nepodařilo. Ono je ostatně neprofesionální, a jde proti logice věci, když se komentuje probíhající kontrola, byť, jak bylo řečeno, jde jen o potvrzení, resp. ověření, dávno známých věcí, jejichž distributorem ("ale s jistotou to nelze říci"), by snad měla být "vnitřní opozice" pojišťovny. 

Do Partie tentokrát ČSSD nominovala Bohuslava Sobotku, který po kongresu ODS a před sjezdem socialistů, měl být, coby úřadující (místo)předseda,  důstojným protihráčem šéfovi ODS. O důstojnosti obecně se dá ale těžko hovořit, protože při jeho vystoupeních točil Mirek Topolánek pomyslnou klikou flašinetu, až se ho ministr financí zeptal, jestli s rukou "něco nemá". Když hovořil Topolánek, Sobotka se zase na oplátku smál, že se málem za břicho popadal. K smíchu byl  ostatně u způsob vzájemného přesvědčování. Když měl Topolánek ozřejmit rovnou daň, dal, podle svých slov, "před sérí číselných řad," přednost agitační pomůcce, která bude k dispozici v předvolebním období a každý zájemce si bude moci zjistit o kolik se mu sníží daň z příjmu, pokud občanští demokraté dostanou šanci své záměry prosadit.

I když nejde o úplně prostinký letáček, tak jeho použití evokovalo někdejší jednoduchou argumentaci prostřednictvím návrhu drasticky zjednodušeného formuláře daňového přiznání. Sobotka zřejmě něco podobného tušil, takže na oplátku nabídnul list papíru se svými výpočty, které tvrzení ODS vyvracely. Skutečností zůstává, že dva papírky proti sobě nic neřeší, přičemž odkaz na Slovensko, nebo na názory gymnazijního studenta, nemají jako důkazy  až takovou razanci, aby střízlivě uvažujícím voličům stačily. 

Ještě horší to bylo s následnou diskusí o důchodové reformě. Ta byla mimořádně zmatená. Některá Topolánkova prohlášení se nedají glosovat, protože bez "série číselných řad" se nedají vůbec uchopit. Je však zajímavé, že právě v tomto momentě se začal náhle měnit poměr hlasujících, až nakonec většina (55 %) telefonujících diváků byla pro změnu současné vlády. Nevím, zda jde skutečně o příčinnou souvislost, nebo něčím jiným ovlivněný průběh hlasování, ale nelze vyloučit, že se prostě vždy najde nezanedbatelný okruh lidí, na které více působí jednoduše formulovaná hesla, než sofistikovaná argumentace, podepřená reálnými čísly. Ta mi včera každopádně chyběla.

      
       Další komentáře v rubrice POLITIKA  na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm, "konzervativním" webu, který od založení nemění image. Nově glosa k důvodu, proč nemá význam sledovat VyVolené (v rubrice HOME).

     

   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688