Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  26.10.2005 09:26:06

AFT - růst sazeb zítra neočekáváme, ale blíží se

Ve čtvrtek opět po měsíci zasedne bankovní rada České národní banky, aby rozhodla o měnových otázkách, tj. o úrokových sazbách. Ve shodě s trhem očekáváme, že centrální banka ponechá své úrokové sazby beze změny, tj. 2T repo na 1,75%.

Vůči zářijovému zasedání, na kterém skončilo hlasování 7:0 pro stagnaci sazeb, očekáváme, že říjnové zasedání vyzní v úplně jiném duchu a to hned z několika důvodů. Inflace se díky skokovému zdražení pohonných hmot přehoupla přes 2% a vrátila se zpět do cílového pásma. Navíc bankovní rada bude mít k dispozici nové inflační zprávy včetně aktuálních prognóz inflace a HDP.

Předpokládáme, že ČNB zvýší svůj odhad očekávané inflace. Klíčovým se stává vývoj cen energií. Ceny pohonných hmot po zářijovém skokové zvýšení téměř nepoklesly a cenovou hladinu budou dále zvyšovat. Ceny zemního plynu vzrostly o 17% začátkem října a další zvýšení přijde v lednu, které navíc doplní i růst cen elektřiny. Díky těmto vlivům by se měla inflace postupně přesunout do pásma 2,5-3,0%. Ve srovnání se začátkem roku se zastavilo posilování koruny, které bylo hlavní proti-inflačním faktorem a který vedl k snižování sazeb na začátku roku.

Pro další vývoj úrokových sazeb bude rozhodující, nakolik ČNB usoudí, že hrozí přelití nákladových inflačních tlaků (energie, pohonné hmoty) do ostatních spotřebitelských cen. V případě, že nová prognóza uzná toto riziko za výrazné, hrozí, že ke zvýšení úrokových sazeb dojde už v říjnu a v 1Q příštího roku minimálně ještě jednou. Tuto variantu ovšem nepovažujeme za nejpravděpodobnější (cca 25-30%).

Naopak za pravděpodobnější (65-70%) považujeme, že úrokové sazby zůstanou v říjnu nezměněny. Na druhou stranu očekáváme radikální obrat v komentářích od předchozího neutrálního tónu k tónu, který bude indikovat zvyšování sazeb v následujících měsících. Předpokládáme, že centrální banka na změnu monetární politiky finanční trhy postupně připraví a vyhne se šokové terapii a překvapování trhu.

Podle našeho názoru ČNB zvýší své úrokové sazby o 25 bazických bodů na začátku roku 2006 (leden). Z výnosových křivek vyplývá, že podobně situaci hodnotí i trh. Následně během příštího roku očekáváme minimálně ještě další dvoje zvýšení úrokových sazeb (2Q a 4Q) a 2T repo by na konci roku 2006 měla dosáhnout 2,50%.

Změna rétoriky ČNB by zásadnější dopad pro finanční trh neměl znamenat. Proto k postupnému růstu výnosové křívky a FRA dochází již od polovina října.

AUTOR: Petr Sklenář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688