Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  22.08.2005 15:13:59

Stanovisko KCP k vyřazení akcií z obchodování při vytěsnění akcionářů


STANOVISKO č. STAN/9/2005 ze dne 18. srpna 2005

K vyřazení z obchodování na regulovaném trhu při tzv. vytěsnění (§ 183n obchodního zákoníku)

V souvislosti s přijetím nové právní úpravy výkupu účastnických cenných papírů podle § 183i a násl. obchodního zákoníku se objevily dotazy, kdy dochází ve smyslu ustanovení § 183n odst. 1 ke „zveřejněusnesení valné hromady", tzn. kdy dochází k vyřazení akcií z obchodování na regulovaném trhu.

Podle názoru Komise se zveřejněním podle § 183n obchodního zákoníku rozumí zveřejnění zápisu usnesení valné hromady do obchodního rejstříku rejstříkovým soudem.

Důvody pro tento výklad jsou následující:

V případě, že valná hromada společnosti v souladu s § 183i a násl. obchodního zákoníku rozhodne o přechodu všech ostatních účastnických cenných papírů na majoritního akcionáře, je představenstvo společnosti podle § 183l odst. 2 obchodního zákoníku povinno i) podat soudu návrh na zápis usnesení do obchodního rejstříku, soud následně takový zápis zveřejní podle § 27 odst. 4 obchodního zákoníku, a ii) uveřejnit usnesení valné hromady a závěry znaleckého posudku způsobem určeným pro svolání valné hromady.

Současně obchodní zákoník v § 183n spojuje významné následky s okamžikem „zveřejněusnesení valné hromady". Otázkou je, zda se tímto zveřejněním rozumí zveřejnění zápisu usnesení valné hromady do obchodního rejstříku rejstříkovým soudem, nebo zda může usnesení valné hromady zveřejnit též emitent.

Povinnost zveřejnit určité údaje stanovená v obchodním zákoníku je podle § 769 obchodního zákoníku splněna jejich zveřejněním v Obchodním věstníku. V jakých případech Obchodní věstníku určitý údaj zveřejní (na rozdíl od uveřejně) vymezuje podrobněji nařízení vlády č. 503/2000 Sb. o Obchodním věstníku, ve znění pozdějších předpisů. I toto nařízení hovoří o zveřejňování v případech, kdy se jím plní povinnost určitý údaj zveřejnit podle zvláštního předpisu. Nejde tedy – na rozdíl od významu slova v běžném jazyce – o jakékoliv zpřístupnění určité informace veřejnosti, ale pouze o

i) zpřístupnění v Obchodním věstníku, a to

ii) v souvislosti s plněním povinnosti uložené na základě zvláštních právních předpisů.

Nejčastěji se jedná o zveřejnění určité skutečnosti rejstříkovým soudem, zákon zpravidla výslovně stanoví, kdo je k zveřejnění povinen.

Z rozlišení zveřejnění a uveřejnění v § 183l odst. 1 až 3 je zřejmé, že také úprava vytěsnění rozlišuje zveřejnění na základě úkonu soudu a na emitentovi ponechává pouze prosté uveřejnění.

K vyřazení z obchodování na regulovaném trhu při tzv. vytěsnění (§ 183n obchodního zákoníku)

V § 183n odst. 1 obchodního zákoníku spojuje zákon určitý následek se „zveřejněním usnesení valné hromady", čímž odkazuje na zveřejnění zápisu usnesení valné hromady do obchodního rejstříku podle § 183l. Na rozdíl od § 27 odst. 4 nehovoří o zveřejnění „zápisu" do obchodního rejstříku, ale o zveřejnění usnesení valné hromady. Je nicméně zřejmé, že § 183n odst. 1 má na mysli zveřejnění usnesení po jeho zápisu do obchodního rejstříku, jinak by shodně jako v § 183l odst. 2 použil pojem uveřejnění nebo by stanovil, kdo – když ne rejstříkový soud – usnesení zveřejňuje.

Pokud by se emitent rozhodl zpřístupnit informaci o usnesení valné hromady prostřednictvím Obchodního věstníku sám, nejednalo by se ve smyslu citovaného nařízení vlády o zveřejnění. Zveřejnění je možné pouze, stanoví-li tak obchodní zákoník nebo jiný právní předpis. V souvislosti s vytěsněním zákon stanoví emitentovi povinnost usnesení valné hromady uveřejnit a zveřejnění ponechává na rejstříkovém soudu, jiné zveřejňování nestanoví.

V této souvislosti je vhodné rovněž zmínit, že v případě, že rejstříkový soud příslušné usnesení během zákonné pětidenní (do 1. 7. 2006 desetidenní) lhůty nevydá, platí v souladu se zněním novely občanského soudního řádu, že zápis byl proveden. I v tomto případě je tedy soud povinen zveřejnit zápis usnesení valné hromady v Obchodním věstníku.

Ustanovení § 183n odst. 1 obchodního zákoníku také požaduje, aby emitent informoval organizátora trhu o vyřazení jím vydaných cenných papírů z obchodování podle věty první citovaného ustanovení. Jazykový výklad není jednoznačný, z povahy věci však plyne, že by měl emitent organizátora trhu upozornit, že dojde k vyřazení, ještě před zveřejněním usnesení valné hromady tak, aby bylo možné vyřazení technicky zajistit.

Kontaktní osoba:

Mgr. Erik Řihošek, LL.M., tel.: 221 096 434, e-mail: erik.rihosek@sec.cz

zdroj: KCP

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688