Zemní plyn nebo tepelné čerpadlo?

IVTVytápění zemním plynem bylo koncem minulého století hojně podporováno a propagováno. Poslední roky ale ukázaly, že tento způsob vytápění nemusí být vždy tím nejlepším řešením.  Díky situaci ve světě a rostoucí ceně ropy roste intenzivně i cena zemního plynu. Od října 2004 do července 2005 se ceny plynu zvýšily již třikrát. Nejméně o 1,5 % nejvíce o 11 %.  K zásadnímu zvýšení ceny má ale podle dodavatele plynu, firmy RWE Transgas, dojít až na podzim letošního roku a to o 20 – 30 %.    

 

Málokdo ze stavitelů nového rodinného domu si uvědomuje, že až svého vysněného a draze zaplaceného miláčka dostaví, spolyká jeho dům v průběhu následujících deseti let 400 až 700 tisíc korun na provozních nákladech. Pokud Vám tyto částky přijdou přehnané a nereálné, tak počítejte s námi: Vytápění a ohřev teplé vody v novém rodinném domě s 200m2 vytápěné plochy stojí nyní plynem zhruba 25 tisíc korun. Za elektřinu na svícení, vaření atd. zaplatíte dalších 15 tisíc. To je dohromady 40 tisíc korun ročně. Pokud budeme uvažovat každoroční 5 % nárůst ceny zemního plynu a elektřiny (což je spíše optimistický odhad), tak po deseti letech utratíte za provoz Vašeho domu více než půl milionu !

 

Ani pořízení plynové kotelny není levné jak by se na první pohled zdálo.  Plynový kotel se sice dá koupit už za 20 tisíc korun, ale pokud k němu připočítáte regulaci, bojler, montáž, rozvody v kotelně, tak se jeho cena minimálně zdvojnásobí. K tomu je potřebné připočítat odkouření nebo komín (od 10 do 50 tisíc korun), plynovou přípojku a rozvod plynu v domě (od 10 do 20 tisíc korun). Pokud ale chceme zjistit kolik opravdu plynová kotelna stojí, nesmíme zapomenout že „něco“ stojí i přivedení plynu na pozemek. Pokud má majitel parcely štěstí tak ze zavedení plynu neplatí nic, protože to uhradila obec případně sponzoroval stát. Obvykle je ale cena zavedení plynu rozpuštěna v ceně stavební parcely a představuje 60 až 100 tisíc korun. Když si tyto náklady sečtete tak zjistíte, že plynová kotelna s nejlevnějším kotlem přijde v součtu na překvapivých 120 – 190 tisíc korun ! 

 

Nejlepší alternativou k vytápění plynem je využití tepelného čerpadla. Zpočátku sice mohou odrazovat relativně vysoké pořizovací náklady kolem 350 tisíc korun. Jenže tato cena na rozdíl od plynového kotle představuje už  kompletní dodávku včetně například zemních prací. Oproti domu s plynovým kotlem jsou provozní náklady nižší o 50 až 60 %  a díky takto levnému provozu si na sebe tepelné čerpadlo brzy dokáže vydělat. Během již zmiňovaných 10 let dokáže tepelné čerpadlo uspořit 60 až 120 tisíc korun. Z čistě ekonomického pohledu je investice do tepelného čerpadla mimořádně výhodná a přináší čistý zisk z investované částky 7 až 11 % ročně. Díky takto vysokému úročení se vyplatí i pořízení tepelného čerpadla na hypotéku.

 

I z pohledu růstu a stability cen je investice do tepelného čerpadla bezpečná. S trochou nadsázky se dá říci, že každé zvýšení cen energie je pro majitele tepelného čerpadla vítané protože zvyšuje výnos z investované částky. Cena zemního plynu se bohužel odvíjí od světových cen ropy a ty poskakují podle aktuální politické situace v Iráku, Saudské Arábii, Rusku, Venezuele a podobných zemích, kde vládne „mír a pohoda“. Naopak elektřina pro tepelná čerpadla je vyráběna v tuzemských elektrárnách u kterých jsou nějaké zásadní výkyvy cen velmi nepravděpodobné.                 

 

I když se to možná na první pohled nezdá, tepelná čerpadla jsou u nás v nově stavěných rodinných domech používána poměrně často. V současné době je tepelným čerpadlem vybaveno zhruba 10 % novostaveb, což je v porovnání s jinými evropskými zeměmi případně jinými alternativními zdroji tepla jako jsou sluneční kolektory skvělý výsledek. 

 

České republice jsou nejvíce používána tepelná čerpadla IVT. Zhruba každé čtvrté tepelné čerpadlo instalované u nás bylo vyrobeno touto švédskou firmou. Důvodem obliby značky IVT jsou v první řadě velmi kvalitní a spolehlivé výrobky s mimořádně nízkou spotřebou elektrické energie a síť kvalitních instalačních firem, které těží z 13 let zkušeností s instalacemi tepelných čerpadel IVT v České republice.   

 

 

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.

Průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10

Telefon: 272 088 155

ivt@veskom.cz

www.cerpadla-ivt.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma