Living (Peloton)
Reality  |  10.06.2005 15:21:58

Nezbytné a důležité maličkosti dotvářejí kuchyni

Až budete vybírat kuchyni, nedejte jen na vnější vzhled. Možná důležitější než design je to, co se skrývá uvnitř skříněk.

 

Podle toho, jak si necháte kuchyň zevnitř vybavit, se celková cena bude lišit o desítky procent. Ale pozor, vyšší investice se určitě vyplatí. Kvalitní kování totiž podstatně zvýší využitelnost vnitřního prostoru, výsuvy se zabudovanou brzdou zase neničí nábytek samotný.

 

Členit do jednotlivých bloků:

 

1) Závěsy

Patří k nejdůležitější součásti kuchyně. Světoví výrobci je testují na desetitisíce cyklů otevření a zavření tak, aby vydržely celoživotní provoz. Je výhodné, pokud je možné otvírat je v úhlu větším než 90 stupňů, aby se usnadnil přístup do skříňky. Pro rohové skříňky s dvoudílnými dvířky se otevírají v téměř 180stupňovém úhlu.

 

2) Výsuvy

V posledních letech se stávají prakticky nutnou podmínkou pro úsporu místa v kuchyni. Tím, že je vysunete v celé hloubce, získáte dokonalý přehled o uložených potravinách či nádobí. Vyrábějí se s různou nosností. Pro široké a hluboké zásuvky, do kterých umístíte celé balíky nápojů či basu s pivem, se doporučuje zvolit nosnost 50 kg.

 

3) Relingy

Objemné plnovýsuvy můžete rozdělit systémem příček, takzvaných relingů, které zlepší rozdělení na jednotlivé části obsahující jednotlivé druhy potravin. Podobně lze elegantně rozdělit i zásuvky pro uložení příborů a kuchyňských nožů. Nemusíte volit jen kovové provedení (dobře se udržuje), ale i luxusní dřevěnou verzi.

 

4) Vzpěry

V poslední době se hodně prodávají horní skříňky s vyklápěcími dvířky. Jednoduchá dvířka můžete zvedat buď jednoduchými mechanickými vzpěrami, nebo pístovými mechanismy. Každé z nich mají svá pro i proti. Pro otevření pomocí pístu nemusíte vyvinout téměř žádnou sílu – vyjedou vzhůru samy, u mechanických vzpěr si zase pomocí šroubu nastavíte tuhost chodu tak, aby dvířka držela otevřená v jakékoli poloze.

 

5) Drátěný program

Drátěný program lze považovat za jakéhosi předchůdce plnovýsuvů. Dodnes se ale s oblibou používá zvláště při řešení úzkých zásuvek na okraji linky nebo třeba po stranách varného centra. Pokud ho využijete do spížní skříně, zaplatíte podstatně méně než při osazení plnovýsuvnými policemi.

 

6) Třídění odpadu

Moderní kuchyně se neobejde bez systémů třídění odpadu. Často je mívají ve výrobním programu výrobci dřezů, a pro tyto systémy pak výrobci kování připravují speciální výsuvy, které se umísťují pod dřez.

 

7) Rohové skříňky

Každý roh v kuchyni (ať už jde o spodní či horní skříňky) znamená nebezpečí hluchého místa. Abyste měli přehled, pořiďte si do rohu otočný karusel. Můžete ho mít s plastovým nebo drátěným dnem. Velmi elegantní, ale zároveň dost drahé řešení se jmenuje Magic Corner, tedy kouzelný roh, kde systém přiléhá k dvířkům. Jejich otevíráním se plynule odkrývá přední část systému a zadní se z kouta dostává na přístupná místa.

 

8) Potravinové skříně

Je dokázáno, že pro stejné množství potravin poslouží poloviční skříň s výsuvy lépe než skříň s klasickými policemi. Pokud se chystáte pořídit vysokou skříň, nevybavujte ji drátěným systémem, který najednou vysouvá celý obsah, toto řešení je určeno pro profesionální vzpěrače. Raději nechte skříni dvířka a pak zvolte jednotlivé výsuvné police – podle vkusu a peněženky ve formě plnovýsuvů nebo drátěných polic.

 

Marek Burza

Foto: autor a Blum

 

Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 2/2005

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.03.2023Štěstí spočívá v maličkostech (5.3.2023) Barbora Hoření (Barbora Hoření)
16.02.2023Štěstí spočívá v maličkostech Barbora Hoření (Barbora Hoření)
10.07.2017Vaše kuchyně: udělejte si z kuchyně svatyni Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688