Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.04.2005 11:45:11

Atlantik FT - výhled pro 14.týden - devizové trhy

Devizový trh (USD/EUR): V minulém týdnu euro dále oslabilo na 1,288 z 1,296. Krátkodobě je výhled negativní pro euro, hrozí další pokles k únorovým minimům 1,271, ve střednědobém horizontu (1.pololetí) je ale výhled vyrovnaný. Trh potřebuje opustit pásmo 1,271-1,347 pro získání dalšího směru. Posílení eura přes 1,347 USD/EUR by vedlo k dalšímu posilování na 1,36, 1,39 a 1,4 USD/EUR. Cíle jsou reálné neboť růst deficitu zahraničního obchodu je nečekaně silný; Nepředpokládáme další prudké oslabování dolaru za tuto úroveň, hrozbou je oslabení dolaru přes 1,4 USD/EUR v průběhu roku. Naopak pro oživení obnovení trendu silného dolaru bude třeba přesvědčivého prolomení euro podpory na 1,273 USD/EUR; Ani pak ale nebude jisté, zda-li nepůjde jen o zvýraznění silné korekce trendu z počátku ledna.
Velký deficit běžného účtu platební bilance USA je nejdůležitější faktor současného nepříznivého sentimentu vůči dolaru a řešení problému bude vyžadovat léta, výrazné zlepšení problému není pravděpodobné minimálně ani v tomto roce. Trend růstu deficitu by měl pokračovat kvůli silnému růstu ekonomiky a tím i importu, růstu importu ropy vzhledem k jejímu zdražení a silnému ek. růstu, relativně málo výraznému růstu hlavních obchodních partnerů (Evropa, Japonsko apod.) a také nezměněná kursová politika asijských zemí, s nimiž mají Spojené státy největší deficity obchodu: fixní kursu čínské měny (deficit obchodní bilance s Čínou vytváří nové rekordy a je největší ve srovnání s deficity obchodní bilance s jinými ek. centry) resp. řízený floating jenu; dlouhodobě se tak zhoršuje externí stabilita ekonomiky. Navíc rizikem dalšího propadu dolaru je menší tolerance centrálních bank ukládat své rezervy do amerických aktiv, což zatím hojně dělají, hlavně do amerických státních dluhopisů, což výrazně snižuje úr. míru a podporuje silný ek. růst Spojených států.
Dlouhodobým řešením by bylo oslabení dolaru vůči asijským měnám, hlavně vůči jenu a jüanu, pokles ceny ropy a hlavně také méně expanzivní fiskální a monetární politika; Dlouhodobě ale právě méně expanzivní monetární a fiskální politika Spojených států, jež nyní dostává zřetelnější kontury je předzvěstí zlepšení a zřejmě přinese snížení růstu ekonomiky a importu a tím i stabilizaci deficitu obchodní bilance, nejdříve ale v příštím roce. Méně expanzivní fiskální a monetární politika zřejmě přinesou přinejmenším v delším horizontu obrat vývoje kursu USD/EUR.
Oslabení efektivního kursu dolaru z posledních let se do výsledků zahraničního obchodu příliš neprojevilo. Navíc oslabování dolaru je tlumeno tím, že zisky exportérů jsou opět investovány do amerických aktiv, což snižuje úr. míru a zvyšuje ek. růst Spojených států ve srovnání se světovou ekonomikou. Dosavadní zkušenosti však naznačují, že řešení nespočívá pouze v oslabení dolaru vůči euru a řešení problému bude vyžadovat léta (deficit obchodní bilance se zeměmi Západní Evropy je přes oslabení dolaru o necelých 60% od roku 2001 stále velmi vysoký a podle posledních výsledků se dále zvětšuje, dolar by musel oslabit o další desítky procent aby došlo k nápravě deficitu obchodní bilance).
Silné euro také povede k prohloubení cyklických rozdílů stagnující ekonomiky Eurozóny a rychle rostoucí ekonomiky USA stejně jako úr. diferenciálů eura a dolaru; jakmile si trh začne těchto rozdílů všímat, skončí trend silného eura; Z tohoto pohledu je současný kurs nadhodnocený z pohledu eura (cyklický vývoj ekonomiky, obchodní bilance - její deficit ve výměně s USA představuje jen menší část).
Nebezpečí intervencí proti silnému euru v nejbližších týdnech roste; ECB nemá velké možnosti jak změnit vývoj devizového kursu. ECB nemůže počítat s případnými účinnými společnými intervencemi se Spojenými státy (poslední prohlášení šéfa Fedu Greenspana naznačilo, že Fed nebude stát v cestě oslabování dolaru) Může se však pokusit skrytě nebo veřejně intervenovat sama; Relativně optimistický výhled ek. růstu a inflace ECB také potvrzuje, že ECB neuvažuje o snižování úr. sazeb jako prostředku omezení oslabování dolaru.

ZDROJ: ebroker.atlantik.cz
AUTOR: ebroker

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.07.2005Atlantik FT - ekonomický výhled 14.7. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.04.2005Atlantik FT - HOT 14.4. - politika, PMČR, Orco Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.04.2005Atlantik FT - výhled pro 14.týden - trhy v USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.04.2005Atlantik FT - výhled pro 14.týden - Eurozóna Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688