Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.03.2005 13:16:19

ČEZ představil projekt obnovy elektrárny v Tušimicích

Moderní uhelná elektrárna (díky velmi nízkým emisím) už nepotřebuje komín

 

Radikální modernizace čeká uhelnou elektrárnu v Tušimicích. S plánem společnosti ČEZ na obnovu této elektrárny se dnes přímo v Tušimicích seznámili zástupci regionu. Jiří Borovec, člen představenstva ČEZ a ředitel divize Výroba, na setkání řekl: „Většina našich současných uhelných elektráren má před sebou již jen několik roků provozu. Začínáme se zabývat jejich obnovou a musíme o tomto hovořit i s představiteli regionu. První na řadě je elektrárna v Tušimicích.“

 

Většina stávajících elektráren ČEZ pochází z konce 60. a počátku 70. let minulého století. Před 10 lety dostaly odsíření a prošly modernizací, která prodloužila jejich životnost o 10 - 15 let. Mezi lety  2010 a 2015 tedy skončí provoz většina z nich. Obnova konkrétní elektrárny závisí především na dostatku uhlí pro celou dobu její životnosti. „V případě zcela nové elektrárny potřebujeme uhlí ještě na 40 let od okamžiku jejího spuštění, při zásadní modernizaci s instalací nových technologií počítáme s dobou provozu 25 let,“ vysvětlil Jiří Borovec. „Avšak, vzhledem k omezeným zdrojům uhlí, nemohou být obnoveny uhelné zdroje v současném rozsahu,“ dodal Borovec.

 

V Tušimicích půjde o komplexní obnovu, která nahradí celou současnou kapacitu 4x200 MW novou technologií s životností 25 let. Po tuto dobu je v blízkém dole Libouš v rámci stávajících územních limitů k dispozici i odpovídající kapacita uhlí. Uhlí, které je zde pro budoucí využití k dispozici, má však  podstatně horší kvalitu než to stávající. Tomu musí být uzpůsobena i použitá technologie, která si poradí s nižší výhřevností i s vyšším obsahem síry v budoucím palivu.

 

Nová elektrárna bude vybavena moderními kotli s celkově vyšší účinností (38 %) než stávající elektrárna, která dnes pracuje s účinností 33 %. Díky tomu a díky dalším opatřením budou ekologické parametry nové elektrárny výrazně lepší. „V porovnání se současným stavem, který zcela vyhovuje všem přísným evropským normám, sníží „nové“ Tušimice znovu všechny emise. Elektrárna díky tomu nebude potřebovat komín,“ zdůraznil ředitel sekce Obnova zdrojů  Otakar Rýdl a vysvětlil, že odsířené spaliny se vyvedou do chladicích věží. Proti současnému stavu přinese použitá nová technologie snížení emisí CO2 o 15 %, emisí SO2 o 70 %, emisí NOx o 65 % a emisí popílku o 40 %.

 

Podle plánů ČEZ by k zahájení vlastních stavebních prací na komplexní obnově  prvních dvou bloků  elektrárny mělo dojít v 2. polovině roku 2007, u dalších dvou bloků v polovině roku 2009. Zahájení nového provozu se předpokládá počátkem roku 2009 resp. na konci roku 2010.  „Stavební práce a instalace nových technologií pro dva 200 MW bloky potrvají vždy asi 18 měsíců,“ uvedl Rýdl. Předcházet musí dokončení přípravy projektové dokumentace, kterou pro ČEZ zpracovává Škoda Praha, souběžně probíhá povolovací řízení včetně posuzování vlivů na životní prostředí tzv. EIA. „Při výběru dodavatelů chceme jako česká společnost maximálně podpořit regionální firmy, české dodavatele a české dodávky,“ uvedl ředitel Rýdl. Cena celé investice se odhaduje na 15 mld. .

 

Přímo v elektrárně dostane práci asi 200 zaměstnanců, ale její provoz zaměstná další stovky či spíše tisíce pracovníků v uhelném průmyslu  a dalších službách a servisních činnostech v rámci celého regionu.

 

Ladislav Kříž

tiskový mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688