Josef Trnka (TPS)
Investice  |  07.03.2005 07:19:38

Vlastimil Tlustý je typický škodič.


Aktéři Otázek Václava Moravce: Bohuslav Sobotka, Jan Kasal a Vlastimil Tlustý charakterizovali situaci po sobotní omluvě-neomluvě jako: zklidněnou (1), oddechový čas (2), tragikomickou (3). Všichni, v pořadí, jak uvedeni, hodnotili evidentně podle svého gusta, v globálu tedy naprosto rozdílně. V Sedmičce Ivan Langer přirovnal vystoupení premiéra k M. Jakešovi a později neopomenul poznamenat, že neumí  říci německy málem ani "dobrý den," ačkoli na právnické fakultě dělal speciální zkoušku z němčiny. Nejdále šel v Partii Petr Nečas když dehonestaci dovršil prohlášením: "Kdo si nepočíná inteligentně, nemůže stát v čele vlády."

Nicméně, objektivně vzato, sobotní projev předsedy vlády, ani včerejší televizní diskuse, včetně vstupů lidovců, předsedy strany poslance  Miroslava Kalouska a senátora Adolfa Jílka, více nového světla do causy nepřinesly. Pochodeň poznání třímal jediný Michal Kraus na Nově. Perlil: "Vím skutečnosti, které jsou opravdu pravdou," nicméně, protože neměl k dispozici 2 hodiny času, nic nevysvětlil a spokojil se za pár minut s lapidárním shrnutím: "Všechno je naprosto jasné."

Jasné ovšem je, že toho dost věděl na Langera, ten zase na něho, propírán byl Tlustý i Kalousek. Prostě to vypadá tak, že pletichy jsou hlavním nástrojem politiky a slabý je ten, kdo na nikoho nic neví. To, že ale málokdo ze zastupitelů ví vůbec něco o podstatě věcí je nicméně bráno jako normální. V "argumentech" (Jiří Paroubek o Nečasovi: "Žádné argumenty neříká") se operuje s dohady, věštbami a zejména osočováním. Tlustý ví za kolik vláda prodá Telecom, ačkoli cenové nabídky nebyly ještě uzavřeny a vyslouží si za to od Sobotky napomenutí uvedené v nadpisu a s ním rovnou i ODS obvinění z rozpoutání kampaně kvůli obavám z daňové reformy ČSSD. Oba pak od Moravce dostali žluté karty za nedisciplinovanost.  

Škoda jen, že tak snadno, ale se všemi důsledky, nelze udělit distanc. Zůstává totiž skutečností, že řada politiků se už dávno vyfaulovala a nemá premiérovi co vyčítat. Naprostá ztráta invence, plytkost východisek i zdůvodňování nedávají šanci ke zlepšení celkového stavu, bezskrupulózní touha udržet se v dobytém zákopu je toho mocninou. Vše se jeví tak, že i Miroslav Kalousek je v koncích. Podařilo se mu sice otevřít a rozvířit problém, ale to je tak vše, začíná se točit v kruhu. Možná sázel na své partnery zastupitele bez rozdílu stran, ale podcenil pud sebezáchovy socialistů a přecenil akceschopnost občanských demokratů. Kromě opakování kvazisofistikovaných nejasných teorií (Modrá šance) a průhledných dezinterpretací se nezmohli na jakoukoli účinnou pomoc. 

V tomto ohledu byl příkladný duel Paroubek vs. Nečas, kdy prvně jmenovanému stačil pouhý důraz a jednoduchost při jinak oboustranně ideologicky  zaměřeném způsobu diskuse. Komplikované, ale zároveň nic neříkající, Nečasovy sentence se účinnou zbraní neukázaly. Obvinit premiéra z nedostatky fištrónu je asi tak účinné jako stížnosti socialistů na Klausovu stranickost. Ostatně, byli to právě oni, kdo k jeho zvolení přispěli. "Omyly" se prostě  táhnou polistopadovou historií jako červená nit a skvělým dokladem toho jsou paměti Miloše Zemana, jejichž vydání minulý týden bylo skvěle načasováno. Knihu však není nutné chápat jako špatně zastíraný hold vlastní osobě, ale spíše jako omluvu za jeho přispění k současné úrovni politiky

Abych však zasloužilým harcovníkům po Poslanecké sněmovně a Senátu tolik nekřivdil. Mimořádně "kreativní" nápad jejich "dočasného" kolegy Martina Jahna na zatížení receptů částkou v řádu desetikorun svědčí o tom, že pojem systémové řešení mu je na hony vzdálen. Konec konců, znovu a znovu oživovaná potřeba neodkladného provedení důchodové reformy (papouškují s oblibou nejen politici a ekonomičtí "experti,"  nýbrž již i novináři) je více než trapná. Stačilo by se totiž podívat na aktuální čísla informující o výdajích na důchody a výběru pojistného na sociální pojištění. Takový ponor do materie ale zřejmě nemůžeme od zmíněného segmentu populace očekávat. Těžko pak ovšem očekávat i dobré vyhlídky do budoucna.

        
    
   Další podrobnější komentáře na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm  v rubrice POLITIKA (Výroky).

     

   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

07.03. 12:41  samozřejmě (Robo)
07.03. 12:09  samozřejmě (Sypák)
07.03. 10:56  samozřejmě (Tom)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688