Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  10.02.2005 13:20:27

Akciové trhy v USA - Zpět o patro níže

Následuje hodnocení včerejšího vývoje amerických akciových trhů od našeho zvláštního přispěvovatele v USA. Omlouváme se za absenci diakritiky.


Indexy obsahujici predevsim technologicke tituly, si vzaly hlavni slovo pri vcerejsim rozhodovani, jakym smerem se trhy vydaji. Vyuzily chvile, kdyz ostatni, uspesnejsi indexy si vybiraly oddech, ci pracovaly na svych rezistencich.  Po mensi "whipsaw" v uvodni pulhodine, tapani investoru ukoncil rozlehly "sell program". Nahle indexy propadly z predesleho 2 denniho pasma a po zbytek dne celily prodejnimu tlaku. Ten prichazel predevsim z letosnich "market underperformers".

Nasdaq Composite ($COMPQ), Dow Jones Transportation Index ($TRAN), ale predevsim Nasdaq 100 ($NDX) udavaly jizni smer v prvnich 3 tydnech letosniho roku. Nalepku "Brzda trhu" si zaslouzily i v nasledujicich 2 tydnech, kdyz uspesne marily snahy ostatnich indexu o razantnejsi vzestup [zatimco Dow Jones Industrial Average ($INDU) zkorigoval 75% svych lednovych ztrat, retracement u technologickych indexu cinil pouze 46%, resp.39%].   A vcera znovu prokazaly svuj negativni leadership. $NDX a $COMPQ dokazaly  behem 1 dne prakticky vymazat zisky predeslych 7 seanci. Potvrdily se tedy obavy z nepresvedciveho vyplneni svych gapu (viz. minule clanky).

Co se tyce ostatnich participantu trhu, ti poznali, ze momentalni rozlozeni sil nepreje presvedcivemu  prekonani rezistence 1204 - 1205 (u indexu Standard&Poor's500 - $SPX), a tak se vcera predevsim snazili tlumit prodejni vlnu a udrzet technicke urovne.
U tohoto sirsiho indexu se predesla rezistence, nyni podpora 1196 -1197 neukazala jako dostatecne silna a index skoncil o 4 body nize. Naopak u blue-chips indexu Dow Jones Industrial Average ($INDU) sirsi support 10625 - 10660 odolal.

Technicke duvody vcerejsiho poklesu:
Byci propasli moment prekvapeni pro prulom, kdyz medvedum poskytli prilis mnoho casu okolo 1200 bodu a dali jim sanci  konsolidovat pozice. Po podobnych rychlych vzestupech, jakym byly predesle 2 tydny, se musi co nejvice vytezit z pozitivniho momenta a jit pro knockout nekdy zkraje druheho pauzoveho dne.  Vysledkem byly 2 nerozhodne seance. Z teto nerozhodnosti vyplynuly nepriznive technicke obrazce na 30 min. a 60min. grafech. Medvedi v nich naklonili misku vah ve svuj prospech, kdyz v intradennich segmentech pasma 1199-1205 prevazila distribuce nad akumulaci.  Momentum se pote prekulilo snadno dolu po dosazeni pruseciku stranoveho pasma a uptrendove linky z 28.ledna.

Antonin Zmuran
nezavisly analytik kapitalovych trhu USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688