Václav Horák (AliaWeb)
Makroekonomika  |  03.02.2005 10:16:50

Atlantik FT - Ekonomický výhled - inflace v ČR, Fed zvedl sazby na 2,5%


Dnes Česká národní banka zveřejní velmi očekávanou inflační zprávu, která bude první dokument centrální banky, který částečně naznačí další vývoj monetární politiky. Význam tohoto dokumentu narůstá především po překvapivém snížení úrokových sazeb minulý týden.

Středeční reemise benchmarkového titulu SD 3.95/07 skončila podle očekávání. Byl upsán celý objem 5 mld. a ministerstvo financí získalo 4,983 mld. což představuje průměrný výnos 2,599%. O současném propadu výnosové křivky Eurozóny svědčí fakt, že při emisi tohoto titulu na konci listopadu 2004 dosahoval průměrný výnos 3,22%. 

V 10:00 bude v Eurozóně zveřejněn index firemní aktivity služeb za leden. Čekáme stagnaci indexu na 52,6 a tedy decentní růst aktivity odvětví jako v prosinci. Trh čeká mírné posílení růstu aktivity služeb. Dnes ve 13:45 bude oznámeno rozhodnutí ECB o úrokových sazbách. Spolu s trhem očekáváme, že sazby zůstanou nezměněny. Tento stav by měl vydržet minimálně první polovinu letošního roku. Důvodem je dlouhodobě příznivý inflační výhled a současně ekonomické oživení Eurozóny je velmi slabé. Výsledky firemní aktivity služeb zřejmě nepřinesou výraznější impuls pro trhy a podobný vliv by mělo mít i rozhodnutí ECB.

Včera podle očekávání Fed zvýšil svoje hlavní úrokové sazby o 25bps na 2,50%. V komentáři Fed nadále naznačuje, že úrokové sazby se budou pozvolně zvyšovat, protože ekonomické oživení pokračuje a inflace naplňuje očekávání. Trhy čekají na konci roku čekají Federal Funds Rate na 3,5%, naše očekávání je 3,75%.
Dnes ve 14:30 bude zveřejněny údaje o produktivitě práce za 4Q loňského roku. Produktivita práce podle trhu vzrostla o 1,6%, tedy pomaleji než ve 3Q (1,8%). Jednotkové pracovní náklady dle trhu vzrostly o 2,0% po růstu o 1,8% ve 3Q. Z odhadů je patrné, že trhy nepočítají s větší změnou růstu mezd. Růst produktivity práce je nadále solidní. Ve 14:30 budou zveřejněny pravidelné výsledky z trhu práce. Trhy čekají vzestup počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti na 330 000 z 325 000 předchozí týden a počet celkových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se má snížit na 2 780 000 z 2 840 000 předchozí týden. Výsledky jsou v posledních týdnech rozkolísané přes jejich očištění kvůli vánočním a novoročním svátkům. Dále v 16:00 bude oznámen index ISM služeb za leden. Čekáme pokles indexu ISM služeb na 61,0 a trh na 61,5 z 63,9 v prosinci. Růst aktivity odvětví by měl trochu zpomalit, ale jeho úroveň by měla být nadále velmi silná. Všechna data očekávaná trhy jsou z dlouhodobého pohledu příznivá pro akciový trh a nepříznivé pro trh dluhopisů. Pouze výsledky produktivity práce a jednotkových pracovních nákladů jsou pro dluhopisy spíše příznivé .

AUTOR: Petr Sklenář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688