Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  21.01.2005 10:53:38

Jahn odmítl Němcovu podobu novely úpadkového zákona a představil svou vlastní

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn odmítl podobu návrhu ministra spravedlnosti Pavla Němce na velkou reformu konkurzního práva.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn odmítl podobu návrhu ministra spravedlnosti Pavla Němce na velkou reformu konkurzního práva. Němec prý do návrhu nezapracoval důležité připomínky Jahnova týmu, který na reformě také pracoval. Předloha tak údajně nedostatečně chrání věřitele a posiluje roli bank. Jahn proto navrhuje, aby do vlády šla verze reformy připravená jeho týmem.

Ministerstvo spravedlnosti kritiku odmítá a tvrdí, že by změny navrhované Jahnem znamenaly kompletní přepracování zákona a jeho mnohem pozdější přijetí. Podle mluvčího Petra Dimuna vyšel úřad vstříc 80 procentům Jahnových připomínek a zapracování ostatních bodů prý nebylo možné. "Narušilo by to koncepci zákona a ten by se musel celý přepracovat a zpozdila by se jeho účinnost," řekl. Vlastní návrh reformy již ministr Němec odeslal do připomínkového řízení.

Jahn však tvrdí, že se tak stalo bez jeho souhlasu a požaduje ukončení tohoto řízení a nahrazení návrhu vlastní verzí, kterou připravila jeho expertní skupina pod vedením právníka Bohumila Havla. "Je lepší zákon přijmout o dva měsíce později, ale v dobré formě, než dříve, ale ve špatné," podotkl Jahn.

Němcův návrh prý současný zákon nereformuje, ale pouze mírně opravuje. Nadále zůstává velká role soudců, což podle Havla zvyšuje riziko korupce. Posiluje také roli bank, což by zase mohlo vést k nebezpečí, že by při vymáhání svých nároků mohly banky položit i podnik, který má šanci na přežití. Současná podoba návrhu by prý také věřitele nedostatečně chránila před průtahy ze strany dlužníka.

Věřitelé by měli mít podle Havla především možnost sami se dohodnout na dalším postupu a ne se řídit tím, co rozhodne soudce. Podnik by navíc měl větší možnost zachovat výrobu a vyjít z problémů bez likvidace. "Podle současného návrhu by konkurz častěji končil likvidací podniků," podotkl.

Zatímco vláda navzdory sporům připravuje velkou změnu zákona o konkurzu a vyrovnání, která by měla začít platit nejdříve od roku 2006, ve sněmovně již leží novela úpadkového práva. Ta má odstranit největší chyby současné úpravy. Poslanci by o ní měli rozhodnout v únoru.

I tuto novelu však provázejí hádky. Zatímco ODS prosazuje, aby konkurzního správce jmenoval věřitelský výbor, část ČSSD v čele se Zdeňkem Koudelkou se kloní k předsedovi soudu. V současné době správce jmenuje soudce, který prohlašuje konkurz. To podle expertů umožňuje zločinné spolčení soudce a správce.

Novela by měla omezit rozsáhlé pravomoci konkurzního správce a správce konkurzní podstaty, zabránit možnostem korupce, výrazně posílit pozici věřitelského výboru a zajistit aktivní účast věřitelů na konkurzu. Dále by měla zjednodušit, zrychlit a tím i zlevnit konkurzní řízení.

Zatímco čeští politici se nad vylepšením konkurzního práva stále přou, sousední Slovensko již nedávno reformu tohoto odvětví přijalo. Modernější zákon má podle Havla také Polsko, naopak maďarské úpadkové právo je zatím rovněž zastaralé.

Postup podání přihlášky pohledávky do konkurzu. Orientace v problematice uspokojení věřitelů. Návod pro výkon práv a povinností konkurzních věřitelů. To je minimum nutné pro včasné a úplné zajištění práv a uplatnění pohledávek v konkurzu. Více informací: Praktický průvodce konkurzem a vyrovnáním.

Zdroj: VERLAG DASHÖFER
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688