Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  13.01.2005 15:31:52

Přehled hlavních změn souvisejících se změnou DPH

Novela zákona o DPH č. 635/2004 Sb.  
21.12.2004, Zdroj: Verlag Dashöfer
Technická novela zákona o DPH vyšla ve Sbírce zákonů jako součást zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o správních poplatcích.

Novela zákona o DPH účinná od 1. ledna 2005 obsahuje více než 220 změn, řeší některé problémové oblasti a zpřesňuje ustanovení zákona.

1.      Komplexně je řešena problematika přefakturace, tj. přeúčtování tepla, chladu, elektřiny, plynu, vody a služeb v závislosti na uplatnění odpočtu daně na vstupu. Z tohoto důvodu byla příslušně doplněna ustanovení o dodání zboží v § 13 a poskytnutí služby v § 14, ale i další. Problematika je řešena jak z pohledu, kdy jde o zdanitelné plnění, tak z pohledu, kdy o zdanitelné plnění nejde.

Byla novelizována úprava týkající se dodání a vrácení vratného obalu. Zdanitelným plněním bude pouze tzv. „uvedení vratného obalu na trh“ za předpokladu, že obal nebyl do konce účetního období plátci vrácen.

2.      V ustanoveních, kde byla použita peněžní částka uvedená v eurech (např. limit 10 000 eur při pořízení zboží), byla tato částka nahrazena částkou v .

3.      U veřejnoprávních subjektů došlo k několika změnám. Novela zužuje vymezení ekonomické činnosti. Činnost musí být vykonávána za účelem získání příjmů, aby mohla být považována za ekonomickou činnost pro účely zákona. Veřejnoprávními jsou subjekty stejné osoby jako před novelou, pokud však vykonávají veřejnou správu. Další změny se týkají vymezení obratu.

4.      Byl doplněn úplně nový § 7a obsahující chybějící definici místa plnění při dodání plynu a elektřiny a definuje tzv. obchodníka, který vymezené energie dodává.

5.      Byla doplněna ustanovení o místě plnění podle § 10, což se týká např. vzdělávacích služeb, pořádání kongresů a veletrhů, tlumočnických služeb a dalších.

6.      V oblasti uskutečnění plnění, resp. povinnosti přiznat daň při dodání a pořízení zboží a poskytování služeb, byly provedeny změny týkající se osob, které nevedou účetnictví, a osob identifikovaných k dani.

7.      Byl doplněn nový § 24a, který řeší chybějící problematiku dne uskutečnění plnění při poskytování služeb s místem plnění mimo tuzemsko.

8.      Významně byla přepracována úprava týkající se vzniku daňové povinnosti při dovozu zboží, která lépe odpovídá postupům podle celního zákona. V některých případech budou plátci přiznávat daň v těchto případech přímo v daňovém přiznání. Celní úřady na rozdíl od dosavadní právní úpravy nebudou daň vyměřovat ani vybírat.

9.      S uskutečněním plnění souvisí také doplněný nový § 46a týkající se postupu při opravě základu daně při dodání zboží do jiného členského státu.

10.  Zrušení povinnosti přiznávat DPH ze záloh. Povinnost přiznat daň vzniká pouze ke dni uskutečnění zdanitelného plnění v případech přeúčtování zboží, které je zdanitelným plněním, a při přeúčtování služeb, které je zdanitelným plněním, pouze však u služeb souvisejících s nájmem nemovitostí.

11.  Daňových dokladů se týká celá řada změn. Na jednom daňovém dokladu je možné uvést přijatou zálohu i vyúčtování plnění, pokud data obou případů jsou v témže kalendářním měsíci. Dokonce ani nemusí jít o souhrnný daňový doklad, může to být běžný daňový doklad, ale musí obsahovat příslušné údaje za oba případy.

12.  Osvobození při zprostředkování finančních činností v § 54 bylo významně rozšířeno prakticky na všechny finanční činnosti. Také pojišťovací činnosti v § 55 byly přepracovány a do osvobození jsou nyní zahrnuty i činnosti související s pojišťovací nebo zajišťovací činností a činnost samostatných likvidátorů pojistných událostí.

13.  V podmínkách uplatnění nároku na odpočet je pozitivní změnou zavedení úpravy, která umožňuje uplatnit nárok na odpočet daně u plnění původně osvobozeného, které plátce omylem zdanil, ale nemohl už později provést opravu.

14.  Pro uplatnění nároku na odpočet u splátkového a platebního kalendáře už nemusí být zaúčtována platba, stačí mít zaúčtovány jen jednotlivé částky uvedené v kalendáři.

15.  Rozsáhlé úpravy také byly provedeny u zvláštního režimu pro cestovní službu.

16.  Lhůta 15 dnů od skutečnosti zakládající podle § 95 povinnost registrace plátce daně je zrušena a povinnost nastává vždy ke dni příslušné skutečnosti s výjimkou registrace plátce z důvodu překročení obratu, kde lhůta 15 dnů zůstala zachována.

17.  Osobou identifikovanou k dani jsou i osoby uskutečňující pouze osvobozená plnění bez nároku na odpočet daně, pokud je jim poskytnuta služba z jiného členského státu nebo ze zahraničí s místem plnění v tuzemsku.

18.  Pokud se plátce zapomene včas registrovat, sankce podle § 98 jim může být vyměřena až do výše 10 % (dosud právě 10 %), a to jen z příjmů nebo výnosů za zdanitelná plnění (dosud to bylo ze všech příjmů nebo výnosů).

Co přinesla novela zákona o DPH? Čtenáři časopisu DPH aktuálně to již vědí! V prvním lednovém čísle najdete již 5. pokračování článků na téma novela zákona o DPH.

Nenechte se zaskočit neustálými změnami v DPH! Informace, díky kterým budete mít nadhled, najdete v příručce Daň z přidané hodnoty od A do Z.

Zdroj: VERLAG DASHÖFER


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688