Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.01.2005 13:50:03

Prostředky se stěhují z USA do východní Evropy a do Asie

 Američtí akcioví investoři projevují stále větší zájem o investice do zahraničí, kterými chtějí dosáhnout vyšších výnosů než v USA. Důvodem je oslabující americký dolar, rostoucí úrokové sazby v USA a očekávaný nižší růst hospodářství Spojených států. Oslabující dolar zvyšuje hodnotu zahraničních akcií vlastněných americkými investory. Chris Walker, vedoucí oddělení institucionálních investorů londýnské firmy Scottish Widows Investments, očekává, že akcie v USA v letošním roce poskytnou 2% výnosy a americké dluhopisy vynesou 1 %. Podle Walkera je nejvýhodnější investovat v Brazílii.

Index EAFE firmy Morgan Stanley Capital International, který odráží vývoj světových akciových trhů, loni vzrostl o 18 % a index MSCI Emerging Markets, kopírující vývoj na nových trzích (emerging markets), posílil o 22 %. To jsou výrazně lepší výsledky než u amerických akcií: např. index Standard & Poor’s 500 loni získal 9 %. Akciové fondy investující do světových akcií na rozvinutých a nových trzích loni zaznamenaly nárůst objemu investovaných prostředků o 70 mld. USD, jak odhaduje firma Emerging Portfolio Fund Research. Podle této firmy je nárůst nejvyšší nejméně od jejího založení v roce 1995. „Důvodem je, že světové trhy začaly růst více než trh v USA.“

Hlavní stratég losangeleské firmy Metzler/Payden, Soeren Rytoft, řekl, že investuje více v Asii (kromě Japonska) a východní Evropě, protože hospodářství těchto regionů by mohlo růst rychleji než v USA a místní měny by mohly posilovat. Podle Rytofta by díky posilování asijských měn investice do nových asijských trhů mohly vynést více než 20 %. „K největšímu posílení měn dojde v Asii,“ řekl Rytoft. Analytici z investičních bank jako např. Lehman Brothers očekávají, že dolar bude v letošním roce nadále oslabovat, protože pravděpodobně nedojde k žádnému podstatnému zlepšení deficitů běžného účtu a státního rozpočtu USA. Podle banky Lehman Brothers dolar oslabí vůči většině asijských měn. Chris Walker míní, že „kvůli oslabujícímu dolaru (v důsledku dvojího deficitu) investoři budou zvyšovat objem svých nedolarových aktiv. Tím, že budou investovat v zahraničí, se jen prohloubí pokles dolaru. Je to začarovaný kruh.“

Americká centrální banka (Fed) minulý týden oznámila, že považuje úrokové sazby za příliš nízké na to, aby omezily inflaci, která by se mohla stát rizikem pro růst hospodářství. Fed loni zvýšil svou hlavní úrokovou sazbu pětkrát, na 2,25 %. Chris Walker očekává, že Fed letos zvýší sazby o 1 procentní bod, a hospodářský růst USA se tak letos zpomalí na 3,5 % a v příštím roce na 2,9 %. Jeho odhad pro letošní rok se shoduje se středním odhadem ekonomů dotazovaných agenturou Bloomberg News, kteří ekonomický růst za loňský rok odhadovali na 4,4 %.

Pro srovnání, ekonomové Citigroup očekávají, že hospodářství Brazílie vzroste v roce 2005 o 4 % a v roce 2006 o 4,5 %. V 3Q loňského roku růst činil 6,1 %, což je nejrychlejší tempo za posledních osm let. Brazilská měna (real) loni vůči dolaru posílila o 8,9 %. Brazilský akciový index Bovespa tak v dolarovém vyjádření vzrostl o 29 %. Index je nyní na nejvyšší úrovni od svého zavedení v lednu 1985.

Soeren Rytoft z firmy Metzler/Payden letos ve východoevropských zemích očekává 15-20% výnosy z investic a 4,5-5,5% růst hospodářství. Jeho firma vlastní např. akcie polské Bank Pekao a maďarské ropné společnosti Mol. Phillip Ehrmann z londýnské firmy Gartmore Investment Management říká, že „růst nových trhů již druhý či třetí rok v řadě překoná americký trh, protože výhledy zisků jsou stále pozitivní a ceny místních akcií jsou stále atraktivní.“ Ehrmann v důsledku rostoucí domácí spotřeby preferuje např. Brazílii a Čínu. Podle Rytofta investice do nových trhů (zejména do Ruska) představují větší riziko než investice v USA. Analytik firmy Morgan Stanley Byron Wien odhaduje pravděpodobnost „druhé ruské revoluce“ a odstoupení prezidenta Vladimíra Putina v letošním roce na více než 50 %. Wien svůj odhad učinil v rámci přehledu „překvapení“ pro letošní rok. Podle Wiena by ruský trh letos mohl oslabit o 25 %.

Přesto podle Giny Sanchezové z firmy American Century Investment Management je investování mimo USA stále důležitější, a to v důsledku ekonomických podmínek ve Spojených státech. „Rostoucí úrokové sazby, které by mohly zpomalit hospodářský růst, spolu s negativními vlivy na zisky amerických společností a stále vyššími cenami ropy by mohly vyvolat značně negativní dopady na výnosnost investic v USA,“ říká Sanchezová.



ZDROJ: Bloomberg
AUTOR: Jan Schiesser





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688