Věra Stárová (GfK-Praha)
Makroekonomika  |  02.11.2004 14:41:13

Evropa pro Kerryho, Češi pro Bushe


Americké prezidentské volby jsou silným magnetem zájmu celého světa. Výzkumná společnost GfK se proto zeptala obyvatel šesti evropských zemí, jaký je jejich názor. Položená otázka se zaměřila na to, čí vítězství by bylo pro svět přínosnější. Vítězství George W. Bushe nebo Johna Kerryho?

Omnibusové šetření proběhlo v září letošního roku ve Velké Británii, Německu, Francii, Slovinsku, Bulharsku a České republice.

Občané všech zúčastněných zemí dávají s velkým předstihem přednost demokratickému  kandidátovi J. Kerrymu. Jen Česká republika v názoru vybočuje. Čeští respondenti si totiž ve 20 % myslí, že současný prezident
G. W. Bush by byl lepším prezidentem i v nadcházejícím volebním období.
J. Kerryho považuje za prospěšnějšího prezidenta ze světového pohledu pouhých 16 % české dospělé populace.

Podíváme-li se jak vypadají hypotetické volební preference mezi různými věkovými skupinami zjistíme zajímavý výsledek. Republikánský kandidát si sice vede lépe než jeho soupeř v průměru celé české populace, ale není tomu tak v rámci všech sledovaných skupin. Mladí Češi do 17 let a ve věku od 18 do 24 let silně upřednostňují J. Kerryho (21 % oproti 7 %, resp. 24 % oproti 18 %), a tak je tomu i u české populace ve věku od 45 do 54 let.

Nevíce vyhraněné postoje zaujali občané Německa. Obyvatelé této silné země EU se vyjádřili téměř ze tří pětin odpovědí pro J. Kerryho (jen 7 % pro Bushe). U Slovinců je tento výsledek 42 % ku 6 % také v jeho prospěch.
U mladých Slovinců (15-24 let) je podpora pro Kerryho významnější o to více, že podpora současnému prezidentovi nebyla u této kategorie vůbec naměřena. Ti totiž z 50 % upřednostňují jeho demokratického vyzyvatele, 40 % si myslí, že z pohledu světa je jedno, kdo se v USA ujme moci a zbytek nedokázal odpovědět. Deklarovaná podpora G. W. Bushe je také ve Slovinsku u této mladé skupiny nulová.

Dalším extrémem je Bulharsko, kde se skepticky staví k oběma kandidátům více než 60 % populace. Ti si myslí, že ten fakt, kdo bude novým americkým prezidentem, je pro svět nepodstatný. Zbytek Bulharů se přiklání spíše na stranu Kerryho (24 % ku 12 %). Francie se také přidává k zemím, které stojí za J. Kerrym. Nejsilnější podpora byla zjištěna u mladé populace od 18 do 24 let (60 %) a u mužů (50 %).

ČR a Média

Další položená otázka v omnibusovém šetření GfK se týkala objektivity předkládaných informací o světových událostech jako jsou právě americké prezidentské volby. Z domácího zpravodajství se Čechům jeví jako nejvíce objektivní informace získané prostřednictvím českých televizních stanic
(66 %). S odstupem pak skončily rozhlasové stanice (37 %) a celonárodní deníky a magazíny (31 %). Z pohledu mezinárodních zdrojů a zpravodajství, věří 19 % Čechů v objektivitu informací poskytovaných stanicí CNN, 14 % by se spolehlo na BBC World.

Věková skupina do 17 do 24 je ovšem jiného názoru. Považuje vysílání mezinárodní stanice CNN za věrohodný a objektivní zdroj informací častěji než například domácí tisk.

Skupina GfK ČR

Skupina GfK ČR –  GfK Praha, INCOMA Research a INCOMA Consult – je předním poskytovatelem komplexních služeb v oblasti výzkumu trhu a veřejného mínění, včetně konzultačního a poradenského servisu.

Více viz: www.gfk.cz. www.incoma.cz

Skupina GfK ČR je součástí skupiny GfK, ve svém oboru páté největší společnosti na světě.

 

GfK Group

GfK Group má více než 120 poboček a dceřiných společností působících v 57 zemích světa. Zaměstnává více než 5 200 pracovníků. V roce 2003 dosáhla obratu 595,3 milionů EUR. Aktivity skupiny GfK jsou rozděleny do pěti obchodních segmentů: Consumer Tracking, HealthCare, Retail & Technology, Media a Custom Research. Více viz: www.gfk.com

 

Stručný popis podnikatelských segmentů GfK Group:

Consumer Tracking

Informační servis  k otázkám trhu a marketingu dotýkajících se každodenního nákupního rozhodování  a chování spotřebitelů nejen u předmětů denní potřeby, ale i předmětů dlouhodobé spotřeby a služeb.
Více viz: www.gfk.com

HealthCare

Informační servis k otázkám vývoje produktů, komunikace, image a cenových vazeb léčiv, tržní pozice a spokojenosti zákazníků, měření množství a obratu použitých materiálů a produktů u zubních lékařů a laboratoří, měření spotřeby      veterinárních léčiv. 
Více viz: www.gfk.com

Retail & Technology

Informační servis k otázkám marketingu, logistiky a odbytu v průmyslu a obchodu, působících na trhu spotřební techniky.
Více viz: www.gfkms.com

Media

Informační servis o chování a postojích uživatelů médií. Nejde přitom jen o kvantitativní analýzy diváků, čtenářů posluchačů, ale i o kvalitativní studie zaměřené na jejich akceptaci, preference a vybavování si mediálních obsahů.
Více viz: www.gfk.com

Custom Research

Informační servis o vývoji, pozici a péči o produkty a nabídky služeb k optimalizaci mixu marketingové politiky aktivit a k řízení produktových a firemních značek, jakož i k loajalitě spotřebitelů.
Více viz: www.gfkadhoc.com

 


On-line Shop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.



Přečtěte si také:

15.10.2004Kerry stáhl Bushe - co na to trhy ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.10.2004Kerry vede nad Bushem o tři body  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
29.09.2004Kerry pomalu dohání Bushe  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688