Když na nábytek nezbývá místo aneb umyvadlo a spol.

Petr Hanisch, 29.10.2004


Když na nábytek nezbývá místo

 

Zatímco majitelé velkých koupelen mohou libovolně vybírat a vzájemně ladit nábytek s doplňky, v malých koupelnách často otevřené skříňky a police nahrazují nábytek.

 

Podle způsobu uchycení se doplňky dělí na dvě skupiny – ty, jež zavěšujete na stěnu a stojací. Postaveny na elegantních nožkách vypadají v prostoru efektněji, potřebují však kolem sebe dostatek místa. Závěsné najdete většinou v malých koupelnách, protože potřebné volné centimetry tady zbývají právě jen na zdi.

 

Umyvadlo a spol.

V okolí umyvadla byste měli vždy vyšetřit místo na držáky a sušáky ručníků. Na výběr máte několik základních typů. Nejméně prostoru potřebují jednoduché tyče, které obvykle koupíte v sadě po dvou nebo po třech kusech, které můžete nezávisle natáčet podle potřeby.

Další skupinu tvoří napevno připevněné sušáky ve tvaru madel nebo kruhových ok. Při jejich výběru však nehleďte pouze na vzhled, ale uvažujte prakticky. Rovné sušáky sice vypadají obyčejně, ale jsou praktičtější zvlášť do koupelen, kde nemáte radiátor. Ručníky, osuška a žínky na nich mnohem lépe proschnou. Kruhové a tvarované sušáky sice vypadají na pohled mnohem efektněji, ale textil musíte přeložit, a tak pomaleji schne. Tyto věšáky využijete spíše v koupelnách vybavených ozdobnými trubkovými radiátory, takzvanými žebříky. Na nich můžete koupelnový textil sušit.

Chcete-li mít ručník stále při ruce a zbytečně se neohýbat, měli byste ho umístit do výšky zhruba 80–90 centimetrů od země. Pokud zvolíte pohyblivé tyčkové sušáky vedle umyvadla, bude stačit, když mezi ním a třeba nábytkem bude 20 až 30 cm

Pokud zbývá v koupelně místo na radiátor, zvolte již zmiňovaná trubková otopná tělesa. Nejenže lépe vypadají, ale obzvlášť v koupelně jsou mnohem praktičtější než klasické. Na jednotlivých vodorovných segmentech usušíte nejen ručníky, ale také drobné prádlo. Výrobci navíc nabízejí dvě varianty – rovné a zaoblené příčky. Kdo někdy se „žebříkem“ přišel do styku, potvrdí, že na ty zaoblené se věci věší mnohem lépe.

Cena radiátorů, které si můžete zvolit v několika velikostech a barevných provedení včetně kovového povrchu, začíná na zhruba tisícikoruně u těch nejmenších. Napojit je můžete na stávající rozvod tepla, ale také je lze připevnit na zeď a zapojovat do zásuvky. Ideální je zkombinovat obě varianty, hlavně tam, kde se topí vlastním kotlem a přes léto by žebřík napojený jen na tepelný okruh nehřál.

 

Další informace najdete v Living Koupelně č. 4/2004





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna