Kurzy.cz

Třiadvacetiletá Saša porodí pět dětí! Kolik stojí paterčata?

Autor: TNBiz (TN.cz)
28.05.2013 10:52:31

Při porodu vícerčat navíc nedostanete porodné, pokud už jedno dítě doma máte. Navíc rodinné přídavky dostanete jen na jedno dítě, přestože rodiče mají vyšší výdaje. A právě tohle už za pár dní budou řešit Alexandra a Antonín, budoucí rodiče paterčat.
Pět dětí a to najednou. Málokdo si to dokáže vůbec představit. Jen co obstaráte jedno, spěcháte zajistit druhé a to jsme jen u péče. Kolik stojí taková paterčata?
 

Základní výbava jako je kočárek pro pět dětí koupí rodina v průměru za třicet tisíc korun. Autosedačky kolem patnácti a nutno podotknout, že do běžného osobního auta tak početnou rodinu rozhodně neposkládáte. Pět postýlek i s povlečením pořídí rodina za dvacet tisíc a pak nezbytně nutné dudlíky, zavinovačky, dupačky a kosmetika. A ejhle! Jen základní výbava přeskočí osmdesát tisíc korun.
 

A co teprve denní spotřeba plen a výživy? Za den taková paterčata stojí čtrnáct set korun. Za týden k deseti tisícům. Měsíčně pak kolem čtyřiceti tisíc a za rok se částka vyšplhá do neuvěřitelné výše půl milionu.
 

Že se jedná o ojedinělý případ si uvědomuje i ministryně práce Ludmila Müllerová. "Přijmeme nějaké mimořádné opatření které mamince a její rodině usnadní ten složitý život," řekla.
 

A to by se rozhodně rodině hodilo. Dostane totiž jen jeden rodičovský přídavek a sociální dávky v hmotné nouzi. Nejsou ale jediní, kteří by výjimečnou pomoc ministerstva ocenili. Od roku 1950 se narodila čtyřčata jedenadvacetkrát. Porod, kdy se narodí pět dětí najednou, ale bude u nás historicky první.
 

Podle informací televize Nova ale alespoň Saša a Antonín získají pečovatelku navíc. Středočeský kraj totiž bude místo jedné platit rovnou dva.
 

Pokud byste chtěli Alexandře a Saše nějak pomoct, můžete. Jak? Čtěte ZDE!

{fucik_newsletter}

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Adresa článku: https://zpravy.kurzy.cz/352135-triadvacetileta-sasa-porodi-pet-deti-kolik-stoji-patercata/