Kurzy.cz

Bersani chce sestavit funkční vládu bez nutnosti koalice a vyzývá Grilla, aby se podílel na politickém uspořádání země

Autor: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.03.2013 11:51:35
Lídr italské Demokratické strany Pier Luigi Bersani trvá na tom, že se pokusí sestavit funkční vládu aniž by stupoval do koalice se svými hlavními rivaly v podobě bývalého premiéra Silvia Berlusconiho nebo populisti Beppe Grilla.
Podle Bersaniho jeho strana má v poslanecké sněmovně 460 mandátů, což je dvakrát více než má Berlusconi a třikrát více než Grillo, takže bude mít "první slovo".

Bersani se pokouší uklidnit názory o politické paralýze, která přišla v souvislosti s nedávnými výsledky italských voleb označovanými za patové.

Podle Bersaniho jsou představy o tzv. velké koalici s Berlusconim nereálné podobně jako v případě Grilla, který byl trojkou nedávných voleb. Bersani na jeho adresu poznamenal, že Grillo by měl jasně definovat své postoje a své politické plány, když se dostal až tak daleko.

Bersani uvedl, že hodlá předložit velmi konkrétní a omezený vládní program, který se soustředí na 8 hlavních bodů v čele s antikorupčními opatřeními, s bojem proti organizovanému zločinu, s bojem proti střetu zájmů a opatřeními pro redukci nákladů veřejné správy. Všechny tyto body jsou v souladu s hlavními zájmy populisty Grilla, které jej vytáhly až do současné pozice.

Bersaniho mluvčí již dříve uvedl, že pokud se nepodaří sestavit vládu s dostatečnou podporou, tak bude nutné v následujících několika měsících vypsat nové volby. Mluvčí uvedl, že to znamená nejdříve v průběhu června případně až po létě.

Grillo o víkendu uvedl, že nepodpoří svou důvěrou žádnou z možných vlád "starých" stran, jež označil za "mrtvé". Grillo uvedl, že nadešel čas na zásadní změnu politického systému.

Nový parlament se poprvé oficiálně sejde 15. března na své ustavující schůzi.{fucik_newsletter}

Adresa článku: https://zpravy.kurzy.cz/347843-bersani-chce-sestavit-funkcni-vladu-bez-nutnosti-koalice-a-vyzyva-grilla-aby-se-podilel-na/