Kurzy.cz

Podnikání v Česku upadá, stále více firem není schopno platit své složenky

Autor: TNBiz (TN.cz)
04.03.2013 16:05:17

Nejvíce společností, které se ocitly v únoru v insolvenci, bylo z oboru obchodu, správy nemovitostí a stavebnictví. Obratově nejvýznamnější firmy v insolvenci byly stavební podnik Zlínstav, a.s., a obchodní VČAS, s.r.o., a Otčenášek, s.r.o. Insolvenční návrh na společnost VČAS, s.r.o., byl však hned 21. 2. soudem odmítnut, protože navrhovatel neuvedl konkrétní údaje, týkající se závazku.

"Ani pro rok 2013 neočekáváme poklesy počtu insolvenčních návrhů. Výraznou měrou k tomu přispívá nižší spotřebitelská poptávka daná zvýšením DPH a pesimistickými prognózami ekonomického vývoje pro rok 2013," uvedla za Creditreform Miloslava Osvaldová.

S ohledem na vysoké zadlužení zejména nízkopříjmových skupin spotřebitelů budou mít podle Osvaldové restriktivní vládní opatření dopad i do počtu osobních bankrotů v nadcházejícím období. "U insolvenčních návrhů na firmy očekáváme mírný růst v průběhu celého roku 2013. U bankrotů se bude zvyšovat zejména podíl malých a středních firem," zakončila.

Vývoj insolvencí by v následujících měsících mohla ovlivnit novela Insolvenčního zákona, kterou projednala minulý týden vláda. Změněná legislativa mimo jiné počítá se zavedením institutu společného oddlužení manželů. Ti budou podávat návrh na povolení oddlužení společně a budou po dobu trvání oddlužení považováni za jednoho dlužníka.

Optimističtější pohled na budoucnost nabízí také nedávné výsledky průzkumu společnosti PwC ČR mezi generálními řediteli českých firem. Z toho vyplynulo, že zvýšení tržeb očekává 59 procent generálních ředitelů významných firem působících na českém trhu. V horizontu tří let je o růstu přesvědčeno až devět ředitelů z deseti.

Během února se rovněž zvýšila celková důvěra v domácí hospodářství, když podle výsledků průzkumu Českého statistického úřadu proti předchozímu měsíci vzrostl indikátor ekonomického sentimentu o 1,6 bodu. Analytici při té příležitosti doplnili, že do kladných čísel se může HDP přehoupnout již v létě.

 

{fucik_newsletter}

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Adresa článku: https://zpravy.kurzy.cz/347837-podnikani-v-cesku-upada-stale-vice-firem-neni-schopno-platit-sve-slozenky/