Kurzy.cz

Fed Minutes? Žádná katastrofa

Autor: Marek Hatlapatka (Cyrrus)
21.02.2013 16:53:30

Ve středu večer našeho času byl vydán zápis z lednového zasedání americké centrální banky Fed. Detailní popis toho, o čem bankéři diskutovali, přinesl na finanční trhy vlnu zklamání. Podle Fed Minutes, jak se také zápisu přezdívá, panuje mezi členy měnového výboru nejednota v otázce podoby současného kvantitativního uvolňování. Několik bankéřů vyjádřilo obavy z rizik, která pro Fed vyplývají z této politiky a navrhují její úpravy.

Nutno ovšem dodat, že se v zápisu neobjevují žádná konkrétní jména ani počet členů, kteří vyjádřili své pochyby. Dá se jen vytušit, že Bernanke, Yellen či Evans byli, jakožto dlouhodobí zastánci kvantitativního uvolňování, pro pokračování této politiky. Jen pro připomenutí: Fed nyní každý měsíc nakupuje dluhopisy v hodnotě 85 mld. USD, přičemž nemá určen žádný časový ani peněžní limit pro ukončení těchto operací. Stanovil si ovšem cíle, kterých chce nákupy dosáhnout. Je to snížení míry nezaměstnanosti ze současných 7,9 % na 6,5 % při sledování dopadů na inflaci, která by neměla překročit 2,5 % (nyní je na 1,6 %).

Po zveřejnění zápisu tedy následovala negativní reakce akciových i komoditních trhů a posílení amerického dolaru. Tak silná reakce je ospravedlnitelná jen tím, že se v současnosti trhy pohybují na velmi vysokých úrovních, z čehož plyne, že jsou velmi náchylné ke korekci. Samotné signály z Fed nejsou až tak alarmující a překvapivé. Je jen logické, že centrální bankéři diskutují všechny možné scénáře a zvažují změny v současné politice podle toho, jak se bude vyvíjet reálná ekonomika. Možnost změn v kvantitativním uvolňování by navíc poskytla Fedu mnohem více flexibility a mohl by také lépe odhadovat reakce trhu na své kroky, což by mu dovolovalo efektivněji cílit na snížení tržní volatility.

Jiří Šimara

Analytik Cyrrus

{fucik_newsletter}

Adresa článku: https://zpravy.kurzy.cz/347321-fed-minutes-zadna-katastrofa/