Kurzy.cz

Klaus kývl: Kdo si pořídí mimino na vysoké škole, toho stát odmění

Autor: TNBiz (TN.cz)
15.02.2013 16:12:41

Oba zákony reagují na problémy z praxe. Nutnost, aby každý brigádník nebo dočasný přednášející podstupoval vstupné lékařskou prohlídku, zatěžovala administrativně firmy a obtěžovala i ty, kdo o práci stáli.

V případě rodičů-studentů přinesli poslanci TOP 09 a STAN novelu, protože podle svých slov přicházeli do styku s velkým procentem případů, kdy mladí lidé pořád odkládali pořízení potomka, protože si ho při studiu nemohli dovolit. A koaliční strana chce rodičovství podporovat. Porodní boom by ve dlouhodobém výhledu také pozitivně zapůsobil na stále narůstající počet seniorů v České republice. Omlazení populace by ulevilo důchodovému systému.

Ti, kdo se rozhodnou počít potomka, už v univerzitních škamnech, nepřijdou o studentské výhody, když zůstanou doma na rodičovské dovolené. Navíc se jim tento čas nebude započítávat do celkové doby studia. Tím odpadne riziko, že kvůli mateřských nebo otcovským povinnostem, přesáhnou limit a budou si celé studium hradit ze svého.

A když si mezitím odskočí na brigádu, budou moci si užívat volnějších podmínek i tady. Abyste mohli pomoct kompletovat obálky nebo lepit plyšovým zvířátkům očička, nebude už nutná vstupní zdravotní prohlídka. Pouze pokud se bude jednat o rizikovou práci, například ve výškách nebo s nebezpečnými materiály, u policie, armády nebo za volantem autobusu.

Dosud to ovšem platilo i například pro přednášející na vysokých školách, kde jim hrozí maximálně studentský nezájem nebo říznutí o papírová skripta. Změna začne platit už letos v dubnu.

{fucik_newsletter}

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Adresa článku: https://zpravy.kurzy.cz/347069-klaus-kyvl-kdo-si-poridi-mimino-na-vysoke-skole-toho-stat-odmeni/