Kurzy.cz

Americký dolar si ve čtvrtek vůči euru mírně polepšil

Autor: Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.03.2012 08:32:00
Americké měně se ve čtvrtek vůči euru dále dařilo. Ještě ráno se kurz USD/EUR nacházel okolo úrovně 1,3220, během dopoledních hodin se pak dolar posunul až na 1,3135 (nejnižší kurz). V pozdějších hodinách však dolar část svých ztrát zkorigoval a nyní se obchoduje okolo úrovně 1,3200.
           
Včera byly zveřejněny zajímavé PMI indexy z EMU a Číny. V Číně se průmyslový PMI index propadl na 48,1 bodu, což je již výrazně v pásmu kontrakce v daném sektoru. O nic lépe ovšem na tom není eurozóna, kde březnová důvěra mezi manažery průmyslových podniků poklesla na 47,7 bodu a již osmý měsíc se nachází pod hladinou 50 bodů (tedy také v pásmu kontrakce). Situace ve službách je o něco lepší, ale i zde je PMI index druhý měsíc v řadě pod úrovní 50 bodů. A nakonec německý průmyslový PMI se pod tuto hladinu dostal až v březnu, kdy nečekaně propadl z 50,2 bodu na 48,1 bodu (v pondělí se dočkáme sledovanějšího Ifo indexu). Celkově tato nepříliš povzbudivá data podpořila negativní sentiment mezi investory.
           
Dnes se příliš zajímavých ekonomických údajů nedočkáme. Ve Francii ještě budou zveřejněny další indikátory důvěry za březen (včera zveřejněný průmyslový PMI index se také nečekaně propadl pod hladinu 50 bodů na 47,6 bodu). V Itálii se pak dočkáme maloobchodních tržeb za leden, kde se čeká meziroční propad o 3,4 %. A nakonec v USA budou zveřejněny pouze prodeje nových domů za únor, kde se čeká růst o 1,3 % m/m, což by mělo více než kompenzovat pokles z minulého měsíce.

Autor: Jiří Škop

{fucik_newsletter}
Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

Adresa článku: https://www.kurzy.cz/zpravy/314781-americky-dolar-si-ve-ctvrtek-vuci-euru-mirne-polepsil/