Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  04.10.2004 14:00:13

Možnosti zhodnocování investic v akciích (konkrétní příklady)


 

U příležitosti ukončení obchodování ve 3. čtvrtletí 2004 a se vstupem akciového trhu a burz do závěrečného čtvrtletí roku 2004 je vhodné se podívat na výkonnost jednotlivých akciových titulů zahrnutých v hlavních akciových indexech v USA a v Evropě.

Následně pak lze zhodnotit možnosti dalších investic či realizovat určitou modifikaci portfolia právě s ohledem na dosavadní zhodnocení individuálních investičních položek. Samozřejmě, že bude přitom nutné brát v úvahu velmi důležité faktory ovlivňující trhy nejméně do konce roku 2004 (vývoj ceny ropy, presidentské volby a jejich výsledek, makroekonomická data o vývoji US ekonomiky, měnový kurs USD, bezpečnostní situace v nejistých regionech, teroristické ohrožení apod.).

 

V následujícím textu jsou vybrány vždy tři akciové tituly z indexu Dow Jones Industrial Average (DJIA), Nasdaq 100 Index a Dow Jones Euro STOXX 50 Index s nejvyšším zhodnocením za uplynulé roční období (začátek října 2003 - začátek října 2004), tzv. TOP 3 a rovněž jsou uvedeny vždy tři akcie s výkonností nejhorší za stejné období a ze stejných indexů, tzv. FLOP 3. U těchto akciových firem je také připojena stručná informativní charakteristika jejich hlavních firemních aktivit.

 

U indexů DJIA a Nasdaq 100 jsou kursy akcií denominovány v USD a u indexu DJ Euro STOXX 50 se jedná o EUR.

 

 

Index Dow Jones Industrial Average

 

TOP 3:  Boeing (ticker BA).....................+50,4%

             Honeywell Int. (ticker HON)...... +36,1%

             Exxon Mobil (ticker XOM)........ +32,0%

 

Boeing Co. - obří průmyslový koncern, který operuje zejména v leteckém odvětví (komerčním i vojenském). Firma působí v 6 segmentech trhu: komerční letectvo (vyrábí letadla pro osobní komerční přepravu), letecké a zbraňové systémy, síťové systémy, podpůrné systémy, zaváděcí a orbitální systémy, dále Boeing Capital Corp. a ostatní. Letecké a zbraňové systémy, síťové systémy, podpůrné systémy  a zaváděcí a orbitální systémy se zahrnují pod název Integrated Defense Systems (IDS)- integrované obranné systémy a slouží pro vojenské účely a pro vesmírné projekty. Tržní kapitalizace firmy činí 41,16 mld USD. Maximální cena na NYSE byla 55,24 USD v polovině letošního září a minimum bylo koncem září 2003 s hodnotou 33,89 USD za akcii. Firma zaměstnává zhruba 157 tis. lidí po celém světě.

 

Honeywell International - firma operuje v oblasti výroby produktů pro letectvo, vesmírné projekty a služby. Rovněž realizuje technologie pro kontrolu, zabezpečení budov, průmyslových objektů. Dále produkuje automobilové výrobky, chemikálie, optická vlákna a elektronické materiály. Výrobky firmy jsou známy pod názvy Honeywell, Prestone, FRAM, Anso, Autolite, Bendix King a Garrett. Společnost působí v USA, Evropě, Kanadě, Asii a Latinské Americe. Tržní kapitalizace firmy má hodnotu 30,82 mld USD. Kursové minimum HON bylo 25,94 USD koncem září 2003 a roční maximum bylo koncem července roku 2004, konkrétně 38,46 USD za akcii. Pro HON pracuje celkem cca 108 tis. zaměstnanců.

 

Exxon Mobil Corp. - známý ropný gigant, který se zabývá těžbou, zpracováním ropy, výrobou produktů z ropy a přírodního plynu. Jedná se o polypropylénové plasty, polyetylén, aromáty apod. Firma operuje ve třech segmentech: Upstream (těžba ropy), Downsteam (zpracování ropných produktů) a Chemicals. Společnost je aktivní v USA a v dalších 200 zemích. Tržní kapitalizace XOM činí 314,41 mld USD a řadí ji mezi největší firmy na světě. Z hlediska kursu bylo minimum 35,05 USD v polovině listopadu 2003 a maximum bylo nedávno koncem září 2004 s hodnotou 49,79 USD za akcii. Na celé světě pracuje ve firmě cca 88300 lidí.

 

 

FLOP 3:  Merck & Co. (ticker MRK)............. -34,80%

               Intel Corp. (ticker INTC).............  -27,10%

               Coca-Cola (ticker KO)...............  -  6,80%

 

Merck & Co. - firma patří do odvětví farmacie a zabývá vývojem, výrobou a prodejem poměrně širokého sortimentu inovativních produktů pro zlepšení lidského zdraví a také zdraví zvířat. Společnost prodává své produkty široké síti koncových uživatelů léků a operuje zejména v USA, Evropě, Středním Východě, Africe a Japonsku. Koncem září t.r. byl kvůli vedlejším účinkům stažen z distribice lék na artritidu Vioxx, což způsobilo propad kursu firmy MRK. Pokud se tedy podíváme na kursové maximum, to bylo na začátku října 2003 (51,95 USD za akcii) a minimum akcie měla nyní 30.9.2004 s niveau 32,46 USD za akcii. Firma zaměstnává zhruba 63200 lidí. Tržní kapitalizace společnosti činí 73,22 mld USD.

 

Intel Corp. - jedna z největších firem světa, č.1 v polovodičovém sektoru. Hlavní aktivity firmy jsou design, vývoj, výroba a prodej počítačů, síťových zařízení a komunikačních produktů. Operace firmy zahrnují tři segmenty - Intel Architecture, Wireless Communications a rovněž Computer a Intel Communications. Intel je znám svými kontrolními čipy (Ethernet) a optickými produkty. Kromě UA firma působí v Evropě, Japonsku, Číně, Tajwanu a zemích pacifické Asie. Kursový průběh akcie byl poznamenán jistým útlumem technologických akcií ve druhém čtvrtletí t.r., maximum činilo 34,60 USD a je ze začátku roku 2004 a minimum bylo 19,64 USD z konce září 2004. Tržní kapitalizace firmy má hodnotu 128,68 mld USD a ve firmě pracuje něco přes 73 tis. lidí.

 

Coca-Cola Co. - známý výrobce nealkoholických nápojů po celém světě. Aktivity firmy tedy jsou výroba, distribuce a prodej nealkoholických nápojů a sirupů pro širokou škálu užití (džusy, sportovní přípravky, čaje apod.). Firma rovněž vlastní různé firmy na následné lahvování a stáčení nápojů do plechovek. Na burze je firma obchodována na NYSE a její kursové maximum je z poloviny dubna 2004 s hodnotou 53,50 USD za akcii, naopak minimální kurs akcie je nyní z konce září t.r. s číslem 39,23 USD za 1 akcii. Tržní kapitalizace firmy činí 97,17 mld USD a pro firmu pracuje kolem 48 tis. lidí.

 

 

Index Nasdaq 100

 

TOP 3:  Research in Motion (ticker RIMM).............................+299,70%

             KMart Holding Corp. (ticker KMRT).........................+250,90%

             Yahoo ! Inc. (ticker YHOO).......................................+91,60%

 

 

Research in Motion Ltd. - firma patří do sektoru komunikačních technologií a její hlavní aktivitou je design, výroba a prodej inovativních bezdrátových řešení pro mobilní komunikační trh. Firma poskytuje platformy a řešení pro přístup k časově sensitivním informacím, např. email, telefon, SMS, internet a intranet. Společnost operuje v USA, Kanadě a dalších zemích. Na burze Nasdaq se kursově firma vyvíjí příznivě, její kursové minimum pochází z konce září 2003 s hodnotou 18,44 USD za akcii a maximum se vyskytlo nyní na konci září 2004, kdy titul dosáhl kursu 77,43 USD za akcii. Tržní kapitalizace firmy činí 14,11 mld USD a ve firmě je zaměstnáno 2223 zaměstnanců. Firma ve své bilanci pracuje s programovým vytvářením cashových rezerv, přičemž jejich stav byl na konci 2.Q. 1,6 mld USD.

 

KMart Holding Corp. - firma dříve známá jako K Mart Corp. a provozuje diskontní obchodní domy. Na začátku roku 2003 měla firma 1829 obchodů umístěných v USA, Portoriku, US Panenské ostrovy a ostrov Guam. V posledních dvou letech prošla firma velkou reorganizací, hrozil jí i bankrot, ovšem nyní se zbavuje přebytečné záteže obchodních jednotek a část z nich prodává firmě Sears and Roebuck. Firma se obchoduje na burze Nasdaq s tím, že její roční maximum bylo v polovině září 2004 s hodnotou 90,20 USD za akcii, zatímco minimum se vyskytlo na začátku tohoto roku a činilo 22,41 USD za akcii. Tržní kapitalizace firmy nyní dosahuje 7,84 mld USD.

 

Yahoo!  - známý internetový vyhledavač, který si v poslední době vede poměrně zdatně i z hlediska postavení na burze. Hlavní aktivitou firmy je tedy poskytování internetových produktů a služeb spotřebitelům prostřednictvím on-line připojení. Existují 4 oblasti: Search and Marketplace Information and Content, Communications and Consumer Services a Affiliate Services (přidružené služby). Firma má své kanceláře rozmístěny v USA, Evropě, Asii, Latinské Americe, Africe a Kanadě. Tržní kapitalizace dosáhla hodnoty 46,14 mld USD a kursové maximum bylo na konci června 2004 s hodnotou 36,51 USD za akcii. Minimální kurs měla akcie koncem září 2003, kdy dosáhla kursu 17,48 USD za akcii.

 

 

FLOP 3:  Level 3 Communications (ticker LVLT)..........................-52,20%

               Synopsys Inc. (ticker SNPS)..........................................-49,0 %

               Veritas Software Corp. (ticker VRTS)............................-43,50%

 

Level 3 Communications Inc. - firma patří do sektoru Fixed-Line Communications a její hlavní aktivitou je poskytování komunikačních a informačních služeb (částečně působí i v oblasti těžby uhlí). Společnost provozuje integrované komunikační služby, např. hlasové, private line, internet, modemy. Dále jsou to počítačové služby outsourcing, software, licence prostřednictvím dvou jednotek. Operuje zejména v USA, Evropě a Asii. Uvedený sektor je v poslední době předmětem velkého konkurenčního nasazení a firmy jsou nuceny zvláště v oblasti nákladů a marží realizovat úsporná opatření. Firma se obchoduje na burze Nasdaq s poněkud nepříznivým vývojem kursu akcie. Maximum kursu bylo zaznamenáno v polovině ledna 2004 s hodnotou 7,40 USD za akcii a minimální kurs v ročním vyjádření byl ke konci června 2004 a to 2,20 USD za akcii. Tržní kapitalizace firmy činí 1,77 mld USD a pracuje pro ní v současné době cca 4650 lidí.

 

Synopsys Inc. - firma působí v odvětví software a její hlavní náplní jsou dodávky elektronického automatizovaného software pro design (EDA) pro globální elektronický průmysl. Firma operuje ve 4 segmentech a to Implementation, Verification, Solutions a New Ventures. Produkty jsou užívány designéry (forma čipů) a firma nabízí škálu produktů od specializované spolupráce až k hotovému designu. Své produkty prodává v Kanadě, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Hongkongu, Indii, Izraeli, Itálii, Japonsku, Singapuru, Tajwanu, Velké Británii, Holandsku a Číně. Obchodování na burze Nasdaq s akciemi SNPS probíhá kursově následovně. Maximum akcie bylo na konci ledna 2004 s hodnotou 37,50 USD za akcii a minimální kurs 14,34 USD za akcii pochází z druhé dekády srpna 2004. Tržní kapitalizace firmy činí 2,40 mld USD a nyní pro ni pracuje zhruba 4360 lidí.

 

Veritas Software - firma obchodující se na burze Nasdaq a patřící do sektoru Software. V tomto roce prošla různými peripetiemi, byla i předmětem pozornosti americké SEC (Securities Exchange Commission) a to se muselo nutně odrazit v kursovém vývoji za uplynulé roční období. Nicméně hlavní náplní firmy je poskytování úschovy (zálohování) softwarových produktů a služeb. Zahrnuje to management úschovy, ochranu dat a velkou přístupnost software. Firma dále realizuje údržbu, technickou podporu, konzultace a training. Kursový vývoj byl poznamenán poklesem akcií firmy, maximální hodnota byla v polovině ledna 2004 a to 40,68 USD za akcii a dostala se poté na minimum 16,30 USD za akcii v první dekádě září 2004. Tržní kapitalizace společnosti dosahuje 7,70 mld USD a v současné době zaměstnává cca 6500 zaměstnanců.

 

 

Na evropských trzích se obchodují v EUR akcie na jednotlivých burzách, kde jsou zahrnuty do příslušných indexů. Jedná se o např. DAX 30 v Německu, CA 40 ve Francii a FTSE 100 ve Velké Británii. Ovšem pro možnost komparace výkonnosti zavedených evropských firem byl vytvořen index DJ Euro STOXX 50, který obsahuje 50 hlavních evropských firem jež jsou hlavními hráči v jednotlivých průmyslových odvětvích. Pokud se tedy podíváme na tento index v ročním vyjádření, dostaneme následující výsledek.

 

TOP 3:  RWE AG ...................................+68,40%

             E.ON AG................................... +41,40%

             ENI S.P.A. ................................ +37,30%

 

Firma RWE je průmyslovým energetickým gigantem v Německu a samozřejmě expanduje i do zahraničí. V ČR má rovněž své výrazné aktivity. V současné době jsou akcie RWE obchodovány na burzách v Německu (Frankfurt, Xetra, Mnichov) za kurs kolem 39,20 EUR. Letošní rok byl navíc pro energetické firmy poměrně příznivý, viz zhodnocení RWE i E.ON.

 

Firma E.ON je druhou a další energetickou firmou působící v Německu se snahou dosáhnout jistého postavení i v dalších zemích, což se jí daří. Pokud pohlédneme na kursovou statistiku na německých burzách, nyní se akcie E.ON obchodují za cenu kolem 59,70 EUR.

 

Třetí firmou, která zaznamenala zajímavé roční zhodnocení, je italský petrochemický koncern ENI, jež musel samozřejmě těžit z nárůstu ceny ropy. Ta se nadávno na New York Mercantile Exchange (NYMEX) vyhoupla přes hranici 50 USD za barel, což je třetí nejvyšší historické maximum ceny ropy. V současné době se akcie ENI obchodují např. ve Frankfurtu za cenu kolem 18,30 EUR a domovskou burzou je burza v Milánu.

 

 

FLOP 3:  Ahold N.V. .................................. -37,10%

               Nokia Corp................................... -17,70%

               Aegon N.V. .................................. -13,20%

 

 

Nizozemský Ahold - provozovatel sítě obchodních domů pro širokou veřejnost (v ČR např. Hypernova) letos neměl příliš dobrý rok. Údajně se objevily potíže v účetnictví, které byly řešeny ve spolupráci s příslušnými dozorovými orgány (např. holandské burzy v Amsterdamu a holandskou SEC). Zrovna tak situace ve spotřebitelské sféře konkurenčně narůstá a každé zaváhání či problém se může odrazit ve směřování sentimentu investorů na burze do příslušného titulu. V současné době se kurs akcie Ahold pohybuje kolem hodnoty 5,20 EUR za akcii.

 

Rovněž finská mobilní firemní ikona Nokia, jejíž mobily znají snad po celém světě, se letos příliš nevyznamenala. Nutno ovšem podotknout, že v posledních týdnech opět získává zpět ztracené pozice a kursově se vrací výše. Důvodem poklesu je obrovská konkurence na trhu a report Nokie o prodejích za 2. Q. t.r nebyl dobrý. Současný kurs stále mobilní světové jedničky je nyní na úrovni 11,25 EUR.

 

Aegon N.V. - další nizozemská firma, tentokrát působící v oblasti pojišťovnictví. To je trh, který v poslední době prodělal mnoho změn a jednotlivé firmy na to reagovaly různě. Domovskou burzou je burza v Amsterdamu a např. ve Frankfurtu se nyní akcie Aegon obchodují za kurs kolem 8,75 EUR.

 

 

4.10.2004

Ing. J. Stoulil



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688