Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  26.08.2004 17:15:02

ČNB zvýšila sazby kvůli růstu ekonomiky



Robustní růst tuzemské ekonomiky byl podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy hlavním důvodem pro dnešní zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Zároveň podle Tůmy zatím neexistuje riziko výrazné akcelerace inflace. "Tlak na její růst bude pouze v následujících měsících," uvedl guvernér s tím, že v příštím roce by se situace měla stabilizovat. V horizontu nejúčinnější transmise by podle ČNB inflace měla být v intervalu tří až pěti procent, cíl ČNB jsou tři procenta.

Tůma odmítl specifikovat, zda centrální banka v letošním roce opět sáhne ke zvýšení sazeb, tak jak předpokládají analytici. Zatímco v minulých měsících Česká národní banka otevřeně deklarovala, že v souladu s její inflační prognózou je konsistentní postupný nárůst úrokových sazeb, nyní po dvou zvýšeních již nic podobného netvrdí. Vliv zvýšení úrokových sazeb na tuzemské domácnosti nebude podle Tůmy výrazný. "Zvýšení sazeb o 25 bodů není z hlediska dluhové služby domácností nijak fatální," uvedl Tůma. Mírně vyšší dopad to v delším horizontu bude mít na cenu hypoték.

Jednou z výrazných nejistot současné prognózy je podle Tůmy vývoj cen ropy. Cena ropy může mít negativní dopady na světové ekonomiky, v současné době však toto riziko vnímáme jako neutrální," uvedl Tůma. Další proinflační nejistotou je možné promítání nákladových tlaků do indexu spotřebitelských cen. "Dnes jsme více než jindy diskutovali o fiskální politice současné vlády. V souvislosti s dopady na monetární politiku se obáváme možného uvolnění výdajových limitů," uvedl Tůma.

Směrem dolů podle Tůmy působí zpomalení oživení světových ekonomik, nejistota s časováním zvýšení spotřební daně na cigarety a utlumení poptávkových tlaků růstem výrobních kapacit.

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila základní úrokové sazby o 25 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazba tak činí 2,50 procenta, diskontní sazba 1,5 procenta a lombardní 3,5 procenta. Analytici očekávají v letošním roce ještě minimálně jedno zvýšení o 25 bazických bodů.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688