Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  16.06.2004 14:48:02

ČRa nabídnou nezávislý širokopásmový internet



Služby DSL začnou pod značkou Bluetone DSL od pondělí 21. června nabízet České radiokomunikace (ČRa). Služba je založená na zpřístupnění místní smyčky (Local Loop Unbundling - LLU), tedy je poskytována nezávisle na Českém Telecomu. Firma se chce zaměřit na segment malých a středních firem, domácích kanceláří a telekomunikačně náročných domácností. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval ředitel telekomunikačních služeb ČRa Jaromír Charvát.

Jak pro ČIA uvedl, ČRa chtějí na tomto trhu se zhruba 450 tisíci subjekty, z nichž zhruba 40 procent se k internetu nyní připojuje přes dial-up, získat ve střednědobém horizontu minimálně 10procentní podíl. Podle Charváta firma přibližně v horizontu jednoho až dvou let zatím neplánuje přijít s velkoobchodní nabídkou LLU pro ostatní alternativní operátory. Chce si tak zajistit určitou svobodu v konfigurování vlastních služeb pro koncové zákazníky. Jak dodal, v září ČRa představí nové služby s přidanou hodnotou založené na LLU.

Produktová řada Bluetone DSL obsahuje jak asymetrické (ADSL), tak symetrické (SHDSL) připojení k internetu. ADSL služby s agregacemi 1:20, 1:10 a 1:5 nejsou omezeny datovými limity a rychlosti připojení se pohybují od 512/128 kb/s do zatím na trhu nenabízené 2048/512 kb/s. Nabídka SHDSL zahrnuje rychlosti od 512 kb/s po 4096 kb/s. Vedle internetového připojení budou ČRa nabízet prostřednictvím místní smyčky i hlasové služby s označením DSL Supertarif, který nabízí jednotnou cenu za dálková a místní volání a sekundovou tarifikaci.

Zpočátku budou služby Bluetone DSL dostupné jen v Praze v okolí ulic Olšanská a Fibichova a v Českých Budějovicích. V září by mělo přibýt dalších 12 míst v Praze (Dejvice, Vršovice, Pankrác, Těšnov, Střešovice, Letná, Holešovice, Štěrboholy, Strašnice, Smíchov, Hloubětín, Kobylisy) a některá krajská města (Brno, Ostrava, Plzeň, Hradec Králové). Do konce roku lokality v Praze doplní střed města, Václavská, Vinohrady a Libeň, z krajských měst přibude Ústí nad Labem, Pardubice a Liberec. Letos by tak ČRa chtěly pokrýt celkem 28 lokalit po celé ČR, a získat tak přístup k více než 400 tisícům linkám. V roce 2005 firma pak plánuje pokrytí zbývajících krajských a okresních měst. Celkem budou ČRa do rozšíření technologií investovat zhruba 150 milionů korun. Služby širokopásmového připojení ČRa jsou postaveny na zařízeních amerických firem Zhone a Tut Systems.

ČRa podepsaly smlouvu s Českým Telecomem o zpřístupnění místní smyčky letos v lednu a dosud probíhala jednání a testy. Společnost Nextra představila alternativní nabídku ADSL založenou na platformě Telenor Networks v pondělí 14. června. Telenor Networks smlouvu s Telecomem podepsala již v prosinci loňského roku.

Majoritním vlastníkem ČRa je firma Bivideon, kterou vlastní investiční fond Czechvalue Investment Limited spravovaný Deutsche Bank, s podílem 71,89 procenta. Na konci loňského roku dále držela 2,8 procenta akcií radiokomunikací The Bank of New York, 2,3 procenta J&T Banka a 1,4 procenta americká společnost Brown Brother Harriman. Zbytek akcií je rozptýlen mezi drobné investory. ČRa za loňský rok vykázaly konsolidovaný čistý zisk 1,746 miliardy korun, nekonsolidovaný čistý zisk činil 98 milionů korun.

-rot-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

11.11.2009UPC nabídne pomalý internet zdarma Strategie.cz (Strategie.cz)
27.04.2009O2 nabídne internet bez paušálu Strategie.cz (Strategie.cz)
23.04.2008T-Mobile nabídne firmám internet i pevnou linku Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.04.2007TO2 nabídne v jedné službě ADSL a mobilní internet Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688