Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Akcie v ČR  |  01.03.2004 10:51:41

Únor na trhu RM-S - index trhu prolomil hranici 1100 bodů!

Výsledky letošního února se zapsaly do historie trhu s cennými papíry, který organizuje RM-S, jako měsíc s nebývalým růstem kurzů akcií, které se v současnosti pohybují na dlouhodobých maximech. Základem pro cenový vývoj byl nestálý růst poptávky po akciích především velkých společností. Měsíční růst indexu PK 30 překročil dvacet procent a rovněž tento růst je historickým údajem.

Indikátor cenového vývoje trhu RM-S index PK 30 začal svůj růst již ve druhé polovině prosince a v průběhu ledna letošního roku posílil o 3,8 až na 983,19 bodu. Předpokládalo se, že v průběhu února začne výběr nebývalých zisků a v několika dnech již index začal ztrácet. Závěr měsíce však byl znovu ve znamení růstu a poslední únorový obchodní den prolomil index hranici jedenácti set bodů, kterou do této doby nikdy nepřekročil.

Únorové obchodování zahajoval index PK 30 ještě pod magickou hranicí tisíce bodů na hodnotě 982,86 bodu. Ovšem již v průběhu prvního dne začal tuto hranici atakovat, prolomit se ji však podařilo až v otevírací aukci třetího dne, kdy index zahajoval obchodování na hodnotě 1000,98 bodu. Do 12. února index neustále rostl až na 1073,26 bodu v závěrečné denní hodnotě. Akcie Komerční banky 12. února uzavíraly obchodování na kurzu 2847,50 a v průběhu dne se dokonce obchodovaly až za 2910 korun. Akcie Českého Telecomu se ten den obchodovaly za 320 korun, akcie ČEZ za 171 korun a Unipetrol za 68 korun.

Následující den se však situace výrazně obrátila a všechny nejsilnější emise na trhu RM-S ztratily, nejvíce akcie Českého Telecomu 2,81 %, tj. 9 korun. Když se obdobná situace opakovala i následující dva dny, vypadalo to, že nastává období masivního vybírání zisků, index PK 30 se 17. února propadl až na 1045,42 bodu. Ovšem propadem kurzů se zvýšila poptávka po těchto titulech a jestliže se s akciemi ČEZ uzavřely dne 16. února aukční obchody s necelými osmnácti tisíci kusy, pak 18.2. zájem poskočil o celé dvě třetiny a obchody byly uzavřeny s více než třiceti tisíci kusy. Poptávka začala opět kurzy tlačit vzhůru a index obnovil růst. Do konce měsíce sice ještě jednou nastalo mírné zakolísání, ale růstovou tendenci si index uchoval a poslední obchodní den prolomil v odpoledních hodinách hranici jedenácti set bodů.

Již v průběhu pátečního obchodování bylo jasné, že ceny nejsilnějších titulů míří vzhůru. Akcie Českého Telecomu posílily 27. února o velice pozitivních 6,59 %, Komerční banka se trvale usadila nad 2900 korun a měsíc uzavírala na 2942,70 a České radiokomunikace zdolaly hranici čtyř set končily měsíc na 405 korunách. Index PK 30 uzavíral měsíc na hodnotě 1101,89 bodu a padla tak další hranice v jeho vývoji. Ještě nikdy v minulosti nebyl index tak vysoko, při jeho uvedení na trh v roce 1994 (před tím byl v RM-S používán index RM-S 100, který mapoval tzv. periodickou aukci) byla stanovena zahajovací hodnota na 1000 bodů,  tehdy měla většina emisí ve stejné výši nominál a aukční ceny se v okolí nominálu i pohybovaly. V současnosti má v bázi indexu 21 emisí nominál 1000 korun a vyšší, ale nejsilnější tituly Český Telecom, ČEZ, Unipetrol a České radiokomunikace mají nominál pouze 100 a Komerční banka 500 korun. S výjimkou Unipetrolu jsou u ostatních silných emisí současné kurzy až několikanásobkem nominálu.

V souhrnu za měsíc index PK 30 vzrostl o 20,7 % a takové posílení indexu nemá v historii trhu RM-S obdoby. Z třicetičlenné báze indexu mělo koncem února nižší kurz než v lednu 9 emisí, ostatní posílily. Nejvíce České radiokomunikace o 21,11 %, dvacetiprocentní hranici překročily i akcie ČEZ s růstem 20,33 %. Stále ještě bylo možno na investování do českých akcií vydělat. Např. dne 30. ledna bylo koupeno 417 akcií Českých radiokomunikací za necelých 140 tisíc, stejný počet akcií měl koncem ledna hodnotu o 30 tisíc vyšší, investice do 3500 kusů akcií ČEZ, která se uskutečnila koncem ledna, mohla přinést až 110 tisíc korun.

Nerostly však kurzy pouze u silných titulů, akcie Vodovodů a kanalizaci Kroměříž posílily o 50,94%, Vodovody a kanalizace Pardubice posílily o 39,60 % a Poličské strojírny o 35,88 %. Vyšší než desetiprocentní růst mělo 27 emisí akcií, což představuje 17 % všech emisí akcií na trhu RM-S v únoru letošního roku.

Největší pokles v bázi indexu zaznamenaly akcie Aliachemu, ovšem v tomto případě se jedná o emisi, kde probíhá nabídka převzetí (odkup) vzhledem k připravovanému zrušení registrace na trhu RM-S. V červených číslech se ocitly i např. emise OKD, Kablo Elektro a Unipetrolu. Z emisí mimo index měly největší pokles akcie ŽOS Nymburk, které v únoru ztratily 65 % a prodávají se již pouze za 15 korun. Vliv na tento pokles mělo prohlášení konkurzu na majetek firmy. Výrazněji poklesl kurz i ČSAD České Budějovice, kde však v současnosti probíhá odkup a jiné obchody prakticky ustaly. Více než deset procent ztráty měly akcie dalších 11 společností a i z porovnání mezi počty emisí s nejvyššími růsty a největšími poklesy vyplývá posilování trhu v únoru 2004.

V únoru bylo obnoveno obchodování s akciemi Českého investičního holdingu a rovněž tyto akcie se přiřadily k výrazně růstovým, 2. února se obchodovaly za 71,50 , na konci měsíce již za 127 korun. Z trhu byly koncem měsíce vyřazeny akcie společnosti Odkolek a v průběhu měsíce byly přijaty dva hypoteční zástavní listy a vyloučen jeden dluhopis, koncem měsíce tak bylo na trhu RM-S registrováno 228 emisí, v tom bylo 157 emisí akcií společností, dvě emise zbývajících investičních fondů, 9 podílových listů a 60 emisí dluhopisů a hypotečních zástavních listů.

Ing. Ivan Nápravník

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.09.2010Index S&P500 míří k 1100 bodům Saxo Bank (home.saxo)
02.07.2010Report ČR dne 1.7.2010: hranice 1100 bodů ohrožena Josef Stoulil (Capital Partners)
30.06.2010Report ČR dne 29.6.2010: index PX na dosah hranici 1100 bodů Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688