Věra Stárová (GfK-Praha)
Akcie ve světě  |  14.05.2000 11:46:57

Téměř čtvrtina mladých žen v ČR byla terčem sexuálního obtěžování

Více než čtyřicet procent naší populace souhlasilo s názorem, že sexuální obtěžování je v současnosti závažný společenský problém.

Přestože více než dvě pětiny respondentů si myslí, že případů sexuálního obtěžování přibývá, v tuto chvíli s ním má vlastní zkušenost jen necelá desetina dotázaných. Častěji se terčem sexuálního obtěžování stávají ženy než muži (v poměru 7:2). Cílem tohoto obtěžování jsou častěji mladší lidé ve věku 19 - 35 let a dále lidé rozvedení (20 %). Z hlediska velikosti místa bydliště je patrná závislost výskytu sexuálního obtěžování na velikosti sídla. S růstem velikosti sídla případů obtěžování přibývá.

Vyplývá to z výzkumu společnosti GfK - Praha, uskutečněného v březnu tohoto roku.

Osobní dotazování se uskutečnilo na území celé České republiky, a to na reprezentativním vzorku 1000 osob ve věku 15 - 79 let.

Stal(a) jste se už někdy Vy osobně obětí
 sexuálního obtěžování?
n = 1000

Více než čtyřicet procent naší populace souhlasilo s názorem, že sexuální obtěžování je v současnosti závažný společenský problém. Mnohem častěji sexuální obtěžování vidí jako současný společenský problém ženy (49 %)  ve srovnání s muži (35 %). Oproti roku 1994 však počet respondentů, kteří tento názor zastávají, výrazně poklesl.

Myslíte si, že sexuální obtěžování je
v současnosti společensky ...?
n = 1000

 

Aktuálnost problému sexuálního obtěžování narůstá

Více než jedna třetina mužů a  téměř každá druhá žena se přiklání k názoru, že případů sexuálního obtěžování u nás v poslední době přibylo, není však zřejmé, zda je to výsledek osvěty a přístupu k informacím. O nárůstu sexuálního obtěžování jsou nejčastěji přesvědčeni obyvatelé Prahy (55 %) a severních Čech (52 %).

Domníváte se, že případů sexuálního obtěžování
u nás v poslední době ...
n = 1000

Co si myslí lidé o současných zákonech, které se otázkou sexuálního obtěžování zabývají?

S tím, že současné zákony neřeší otázku sexuálního harašení dostatečně, se ztotožňuje 40 % obyvatel. O nedostatečném legislativním řešení tohoto společenského jevu jsou častěji přesvědčeny ženy (48 %) ve srovnání s muži (32 %). Více než třetina dotázaných (37 %) nedokázala tuto otázku posoudit.

Jsou podle Vašeho názoru současné zákony týkající se
sexuálního obtěžování dostatečné?
n = 1000

Význam výrazu Sexual Harassment

Slovní spojení "sexual harassment" v překladu znamená sexuální obtěžování, týrání, vydírání, donucování, nebo šikanování. Nejčastěji se jako ekvivalent používá slov "sexuální obtěžování". V českém kulturním prostředí získal pojem "sexual harassment" ironický podtext, k němuž významně přispěl spisovatel Josef Škvorecký, který jej přejmenoval na "sexuální harašení".

USA však jde o odborný termín, který označuje situaci v níž dochází k sexuálně ofenzivnímu chování jedné osoby vůči druhé, která jej však neopětuje a nebo odmítá. Chování tohoto druhu je v USA považováno za trestný čin, jehož podstata je definována za prvé jako "vynucování sexuální přízně pod výhružkou ekonomického postihu podřízeného" a za druhé jako "nevítané sexuální chování, které je tak hrubé a násilné, že vytváří hrubé a zastrašující, hostilní (nepřátelské) nebo urážlivé prostředí."

První rámec
Právní regulaci sexuálního chování na pracovišti lze v USA vystopovat již v zákonu o občanských právech, do kterého byl v roce 1964 zahrnut článek VII zakazující diskriminaci v zaměstnání z důvodů vyznání, národnosti, barvi pleti, rasy či pohlaví. Zákon o občanských právech se pak postupně stal základním pilířem,  o který se v USA opírá postihování pachatelů trestného činu sexuálního obtěžování. V našich podmínkách zatím obdobná zákonná úprava v praxi zatím neexistuje. V roce 2001 však začnou platit jak novela občanského soudního řádu, tak nový Zákoník práce, které případy sexuálního obtěžování umožní postihovat i u nás.

Postihování sexuálního obtěžování
Sedmý článek zákona o občanských právech v USA postihuje většinou muže. Jde o tisíce procesů ročně a americké soudy doslova zavalují podání tohoto druhu. Je to způsobeno i tím, že oběti sexuálního obtěžování mohou podávat žaloby i bez důkazů a je na obviněném, aby dokazoval svou nevinu. Protože pocit hostilnosti prostředí způsobující duševní strádání (psychologické poškozování) je subjektivní záležitostí a jen těžko se dá dokázat, že je "obět" neměla, bývají žaloby ve značné míře úspěšné a pro některé ženy se staly výnosnou podnikatelskou aktivitou.

Sexuální obtěžování z pohledu psychologů

Sexuální obtěžování se u nás stále častěji stává námětem různých diskusí - odborných i méně odborných.... Tento problém je starý jako lidstvo samo. Sexuální obtěžování nevzniklo jako důsledek moderní doby, jen jsme ho jako problém - a to problém pracovních vztahů - pojmenovali.

Podle psychologů může chování, které nazýváme sexuálním obtěžováním, vyplývat z mnoha příčin - jak z komplexů méněcennosti, tak z pocitů nadřazenosti nebo pouhého pocitu  jistoty, že sexuální chování tohoto typu nemůže být dokázáno. Sexuálního obtěžování se můžeme dočkat jak od osob zakomplexovaných, tak od osob  příliš sebevědomých - kde sebevědomí (pocit dominance) pramení z domnění, že postižená osoba se nebude - vzhledem ke svému podřízenému postavení -bránit.

Sexuální obtěžování - není jen doménou mužů - těmi, kdo využívají své pracovní pozice k nadřazenému sexuálnímu chování, mohou být i ženy. Sexuální obtěžování je typem pracovní šikany - a k tomuto chování mají sklon Ti, kterým dominantní pracovní pozice dává pocit, že si mohou dovolit chovat se ke svým podřízeným bez omezení, která by cítili v běžné, z hlediska vztahů rovnoprávné, situaci.

Oběť sexuálního obtěžování není v jednoduché pozici -  může se zdát, že sexuální "harašení" je u nás stále spíše námětem vtipů než reálně reflektovaným společenským jevem. Proto určité procento žen může ještě pociťovat obavy ze zveřejnění "svého" případu.

Více informací Vám rádi poskytneme na adrese: klika@gfk.cz

29.11. 23:20  mudr.šuk (E)
09.09. 23:47  treba jo (Micka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688