Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.02.2004 13:57:48

KCP předložila návrh vyhlášky o investičních doporučeních


TISKOVÁ ZPRÁVA                              Datum: 9. února 2004                                                                                                                                 

 

Komise předložila k veřejné diskusi vyhlášku, kterou se stanoví podrobnější pravidla pro prezentaci investičních doporučení.

 

Komise pro cenné papíry (dále jen „Komise“) předkládá k veřejné diskuzi  návrh vyhlášky, kterou se stanoví podrobnější pravidla pro poctivou prezentaci investičních doporučení a uveřejňování informací o zájmech a střetech zájmů osob vytvářejících nebo šířících investiční doporučení. Poctivou prezentaci těchto informací bude primárně upravovat ustanovení připravovaného zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Tento zákon zmocňuje Komisi k vydání podrobnějších pravidel formou vyhlášky.

 

Navrhovaná vyhláška stanoví podrobnější pravidla pro prezentaci informací, které jsou výsledkem výzkumů týkajících se investičních nástrojů nebo jejich emitentů a prezentaci jiných informací, které doporučují nebo navrhují investiční strategii. Vyhláška dále podrobněji upravuje povinnost informovat o zájmech a střetech zájmů osob, které investiční doporučení tvoří nebo šíří. Návrh vychází z pravidel zakotvených v nových evropských směrnicích týkajících se problematiky zneužívání trhu.

 

Osoby, které provádí výzkum trhu a veřejně doporučující investiční strategii, hrají na kapitálovém trhu významnou roli. Jedná se o analytiky, obchodníky s cennými papíry, banky a další osoby, které veřejně prezentují své názory na budoucí vývoj trhu. Pro řádné fungování trhu je důležité, aby tyto osoby při provádění výzkumu, prezentaci jeho výsledků a doporučování investiční strategie jednaly s odbornou péčí, transparentně a čestně.

 

Vyhláška se dotkne i činnosti novinářů. Pokud informace, kterou novináři tvoří nebo šíří, mají charakter investičního doporučení definovaného vyhláškou, vztáhnou se navrhovaná pravidla i na ně.

 

Cílem nové právní úpravy je zajistit objektivitu a poctivost investičních doporučení adresovaných veřejnosti, tj. zejména drobným investorům. Základními povinnostmi při tvorbě nebo šíření investičních doporučení jsou povinnost poctivé, úplné a nezavádějící prezentace doporučení a povinnost uveřejňování zájmů a potenciálních střetů zájmů tvůrců doporučení.

 

Komise zastává názor, že aplikací pravidel uvedených ve vyhlášce dojde ke zvýšení kvality poskytování finančních služeb. Investoři také budou mít k dispozici lepší podklad pro svá investiční rozhodnutí. Komise je přesvědčena, že

 

přínosy nových pravidel převýší náklady vynaložené na jejich zavedení a dodržování.

 

Návrh vyhlášky včetně podrobné důvodové zprávy a textů příslušných evropských směrnic je k dispozici na webových stránkách Komise, (www.sec.cz v sekci Veřejná diskuze).

Petra Güntherová

ředitelka odboru vnějších vztahů


Příspěvky lze zaslat do 5.3.2003 písemně na adresu Komise nebo e-mailem na adresu podatelna@sec.cz (preferovaná forma), a to vždy s označením „KM 3/2004“.

Kontaktní osobou Komise je Mgr. Jan Topinka, metodicko-analytický odbor, tel: +420 221 096 142, fax: 221 096 110, e-mail jan.topinka@sec.cz






AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688