Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  08.02.2004 11:51:02

Významné firemní události týdne od 2. února do 8. února (12.4.2009)



V týdnu od 2. února do 8. února se v podnikatelské sféře staly tyto důležité události:

Paušální poplatek za internet přes vytáčené připojení začal nabízet Český Telecom (ČTel). Ceny za tři různé tarify připojení mimo špičku se pohybují od 399 korun do 599 korun bez DPH. Jak uvedl generální ředitel ČTel Gabirel Berdár, zatím se jedná o testovací provoz, který potrvá tři měsíce.

Připojení k internetu přes telefonní linku za měsíční paušál 599 korun včetně DPH od 1. února nabízí společnost GTS. Službu s názvem Pohoda Doma představil generální ředitel společnosti Milan Rusnák. "Kdyby to záviselo jen na nás, tak už dávno každý brouzdá internetem levně a neomezeně," sdělil k tomu Rusnák.

Celkem 449 758 tisíc osobních automobilů prodala v loňském roce na světových trzích automobilová společnost Škoda Auto. Ve srovnání s rokem 2002 to znamená nárůst prodejů o jedno procento. Nejprodávanější modelovou řadou byla v roce 2003 Fabia s 260 988 prodanými kusy, což je zhruba úroveň roku 2002.

Meziroční zvýšení čistého zisku o 16 procent na 7,25 miliardy korun zaznamenal v loňském roce mobilní operátor Eurotel. Celkové tržby se meziročně zvýšily o jedno procento na 29,08 miliardy korun. Tržby za služby vzrostly o tři procenta na 27,6 miliardy.

Export společnosti Pivovary Staropramen včetně zahraniční licenční výroby zaznamenal v loňském roce meziroční nárůst o 26 procent na 537 tisíc hektolitrů piva. Čistý export společnosti se zvýšil o sedm procent na 371 tisíc hektolitrů piva. Samotná licenční výroba pak vzrostla o 111 procent.

Stavební povolení na první etapu výstavby Centra Chodov v blízkosti stanice metra trasy C Chodov získala investorská společnost Rodamco ČR. Jak uvedla starostka Prahy 11 Marta Šorfová, v této etapě se vyřeší dopravní napojení, vzniknou první parkovací plochy a na ploše 50 tisíc metrů zde vyroste společensko-obchodní komplex.

Na projektech za 2,181 miliardy korun rozpočtových nákladů pracovala v minulém roce divize developerských aktivit společnosti Metrostav. Jak ČIA informoval obchodní náměstek této divize Jiří Frkal, z této částky bylo prostavěno 750 milionů korun.

Vodohospodářská společnost Vodovody a Kanalizace Jižní Čechy (VaK JČ) měla v roce 2003 obrat ve výši 1,341 miliardy korun a zisk před zdaněním 72,1 milionu korun. Generální ředitel Petr Hudler ČIA řekl, že hospodářský výsledek je přibližně na stejné úrovni jako v roce 2002.

Novým mluvčím plynárenské společnosti Transgas se s platností od 2. února stal Martin Chalupský. Chalupský dříve pracoval mimo jiné jako tiskový mluvčí CET 21.

Novým šéfem firemní komunikace a zároveň tiskovým mluvčím společnosti Unilever je od února Jakub Puchalský. Na postu mluvčího vystřídal Ladislava Červenku, který by měl s firmou dále spolupracovat externě.

Novým obchodním ředitelem společnosti Pivovary Staropramen pro ČR a Slovensko se od začátku února stal Roman Motyka. V této funkci vystřídal Vladimíra Vavřicha, který byl za vedení obchodních aktivit zodpovědný od roku 2002.

Meziročního nárůstu obratu o 143 procent na 78 milionů korun dosáhla v loňském roce společnost Cleverlance, která se zabývá vývojem softwaru a analýzou informačních systémů. Jak ČIA řekla zástupkyně společnosti Alice Červinková, obrat překonal o 22 procent plán vedení firmy.

V případě, že by v privatizačním boji o Unipetrol zvítězila polská rafinérská společnost PKN Orlen, firmu by i nadále vedl český management. V rozhovoru pro Lidové noviny to uvedl viceprezident PKN Orlen Jacek Strzelecki a dodal: "Ve velké míře budeme brát v úvahu českou ekonomiku, situaci v ní a její pozici na budoucím evropském trhu."

Odkup vlastních akcií zahájila společnost Aliachem. Za akcii o nominální hodnotě 40 korun společnost nabízí 13,50 koruny, za akcii o nominálu 400 korun pak 135 korun.

Poté, co Eurotel v prosinci loňského roku dočasně snížil cenu mobilního připojení k internetu z 999 korun na 649 korun měsíčně se 100 volnými minutami, během měsíce vzrostl počet uživatelů této služby z listopadových téměř 20 tisíc na 31,8 tisíce na konci roku.

Celkem 600 milionů korun dosáhly v roce 2003 tržby divize KB likér společnosti Drinks Union (DU). Jak uvedl ředitel výrobního závodu KB likér Jiří Štesl, loni divize prodala 5,54 milionu litrů lihovin, z čehož na export šlo 0,32 milionu litrů. Zisk KB likéru bude zahrnut v hospodářských výsledcích společnosti, které Drinks Union zveřejní v polovině února.

Dvě maloobchodní sítě prodejen se spotřební elektronikou Media Markt a Saturn, jež obě patří do německého koncernu Metro, vstoupí do roku 2006 na český trh. První pobočky obou značek otevře Metro v nákupním centru Arkády Pankrác v Praze a v nákupní Galerii Vaňkovka v Brně.

Potenciál pro úvěry ve výši 20 miliard korun představují do roku 2006 pro domácí banky dotace ze strukturálních fondů Evropské unie. Česká spořitelna počítá s tím, že na profinancování projektů českých podnikatelů se bude podílet přibližně pěti miliardami korun.

Provoz nových mezinárodních internetových stránek propagujících značku Staropramen spustila společnost Pivovary Staropramen. Podle manažerky této společnosti pro mezinárodní obchod a marketing Petry Eliášové jsou nové stránky určeny všem zahraničním příznivcům piva Staropramen.

Meziroční nárůst obratu o 25 procent zaznamenala v loňském roce společnost Kerio Technologies ČR. ČIA o tom informovala Alice Červinková z agentury Virklis, která firmu mediálně zastupuje. Výsledky hospodaření v absolutních číslech firma nezveřejnila.

Ztrátu ve výši 234 milionů korun vykázala za rok 2002 cestovní kancelář Fischer. Aktiva firmy činila na konci předloňského roku 946,6 milionu korun. Cizí zdroje představovaly 297,4 milionu korun.

Rakouský koncern Energie AG, který koncem loňského roku získal většinové podíly ve VaK jižní Čechy a VaK Beroun, chce v České republice expandovat do dalších oblastí komunálních služeb. Generální ředitel Leo Windtner ČIA řekl, že to je spolu s udržením současných zákazníků prioritním cílem společnosti.

Tři programy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) by měly malým a středním podnikatelům usnadnit čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie.

Pokles čistého zisku o 29 procent na 202 milionů korun zaznamenala za loňský rok Stavební spořitelna České spořitelny (SS ČS). Celková cílová částka stavebního spoření dosáhla 77,7 miliardy korun a meziročně se zvýšila o téměř 60 procent.

Post výkonného ředitele pro distribuční kanály Komerční banky bude od 1. dubna zastávat Jan Pokorný. Ve funkci nahradí Michela Fenota, který se stane náměstkem generálního ředitele v General Bank of Greece.

Reklamní agenturou Českého Telecomu pro zajišťování nadlinkových aktivit bude Young & Rubicam Praha, podlinkové aktivity bude obstarávat agentura Ogilvy One.

Novým regionálním ředitelem ČSOB Pojišťovny pro Prahu se na začátku února stal Milan Kovařík. Ve funkci vystřídal Pavla Bratíka, který bude v ČSOB Pojišťovně nadále působit jako konzultant.

Výběrové řízení na dodavatele třídírny zavazadel, která bude součástí nového Terminálu Sever 2, ještě během února vypíše Česká správa letišť (ČSL). Hodnota tendru, který je posledním v rámci výstavby terminálu, činí zhruba 600 až 700 milionů korun.

Finanční angažovanost PPF ve skupině firem kolem televize Nova dosahuje podle generálního ředitele Novy Petra Dvořáka zhruba tří miliard korun včetně 640 milionů korun dluhů, které PPF zaplatila za Vladimíra Železného společnosti CME.

Pokud budou v rámci digitalizace oba celoplošné kanály České televize (ČT) automaticky zařazeny do multiplexů, pak by stejnou možnost měly dostat i televize Nova a Prima. V rozhlasovém interview BBC to řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Dopis se žádostí o okamžité zahájení implementace modelu FRIACO s cílem zavést časově a datově neomezené připojení k internetu zaslal generální ředitel společnosti Tiscali Naveed Gill generálnímu řediteli Českého Telecomu Gabrielu Berdárovi.

Dosavadní přístavní plochy v Děčíně a Lovosicích chce do pěti let přeměnit na moderní překladiště a logistické centrum společnost Česko-saské přístavy (ČSP). Jednatel firmy Jiří Aster související investice odhadl na zhruba 30 milionů korun.

Téměř tři miliardy korun požaduje po státu největší tuzemská telekomunikační společnost Český Telecom. Chce totiž uhradit ztrátu, která společnosti vznikla při poskytování univerzální služby. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Celkem 3,4 miliardy korun vyplatila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) v loňském roce v rámci odstraňování povodňových škod. Banka podpořila zhruba 800 projektů. Vyplývá to z materiálů ČMZRB.

Meziroční nárůst tržeb o 93 procent zaznamenala v loňském roce společnost Microsoft Česká republika a Slovensko. V průběhu první poloviny fiskálního roku 2004 - červenec až prosinec 2003 - tržby meziročně vzrostly o 19 procent. ČIA o tom informoval mluvčí firmy Jiří Grund.

Společnost Výzkumný ústav kolejových vozidel (VÚKV) odkoupí od Českého TÜV Süddeutschland Škoda Holding (ŠH). Obě strany se dohodly, že kupní cenu nezveřejní. Jedná se o první akvizici Škody po osmi letech.

Budějovický Budvar v Japonsku definitivně vyhrál známkoprávní spor s americkým koncernem Anheuser Bush. Ředitel Budvaru Jiří Boček ČIA potvrdil, že japonský nejvyšší soud tento týden zamítl odvolání Anheuser-Busch a přiznal budějovickému pivovaru právo používat ochrannou známku Budějovický Budvar.

Celkem devět miliard korun přiteklo v loňském roce do podílových fondů ČSOB. Bance se loni podařilo shromáždit investice za 14,7 miliardy korun, ale 5,7 miliardy zase klienti stáhli zpět. ČSOB tak ke konci roku spravovala ve fondech majetek za 44 miliard.

-joh-, -ph-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688