Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  31.12.2003 13:42:02

Ekonomické události roku 2003: říjen - prosinec



Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2003 informovala ČIA o těchto nejdůležitějších ekonomických událostech:

Říjen

Stát zřejmě při prodeji ČKD Praha Holding nehodlá drobným akcionářům pomoci rovněž prodat jejich akcie.

Funkce člena představenstva společnosti Aero Vodochody se vzdal Jaroslav Tvrdík.

Schodek státního rozpočtu dosáhl ke konci září 80,3 miliardy korun. Ve srovnání se stavem na konci srpna se deficit rozpočtu v září prohloubil o 8,4 miliardy.

Zavedení cel na dovoz vepřového masa odsouhlasila česká vláda. Návrh předložili společně ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Státní fond rozvoje bydlení v příštím roce zřejmě nebude mít ani polovinu letošního rozpočtu. Vláda totiž schválila jeho výdaje v celkovém objemu 3,3 miliardy korun, což je o 5,4 miliardy korun méně než letos.

Tuzemská ekonomika by měla přejít na euro v letech 2009 nebo 2010. Ve společném materiálu Strategie přistoupení ČR k eurozóně to uvádí Česká národní banka, ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nový zákon o elektronických komunikacích, který by měl začít platit současně se vstupem do Evropské unie, asi nestihne do té doby projít schvalovacím procesem.

Posun zahájení provozu mobilní sítě třetí generace (UMTS) na začátek roku 2006 je, jak ČIA řekl ministr informatiky Vladimír Mlynář, jedním z ústupků mobilním operátorům.

S financováním výstavby hokejové haly Sazce pomůže investiční banka Nomura. Sazka chce vydat dluhopisy, které následně prodá Nomuře.

Soutěž o zakázku na největší půjčku ve střední Evropě vyhrálo pět velkých bankovních domů. Ty mají společně půjčit Českému Telecomu 850 milionů eur, tedy přibližně 27 miliard korun, na nákup zbývajících 49 procent akcií Eurotelu.

Poslední výplaty dostali v listopadu zaměstnanci Československé plavby labské. Na více již firma nemá peníze.

Míra nezaměstnanosti se v září meziměsíčně zvýšila o 0,1 procentního bodu na 10,1 procenta.

Česká republika je nyní nejúspěšnější zemí z celé Evropy v získávání investic do výroby automobilových komponentů. Vyplývá to ze studie "Evropský investiční monitor 2003" konzultantské společnosti Ernst & Young.

Za 53,2 milionu dolarů prodala americká společnost Central European Media Enterprises (CME) svou českou dceřinou společnost ČNTS finanční skupině PPF.

Státní fond rozvoje bydlení se nemůže těšit na pravidelný příjem, který by mu zajistil podíl na výběru daně z převodu nemovitostí. Vláda totiž tento návrh předložený ministerstvem pro místní rozvoj odmítla.

PRAHA - Plán hospodaření Českých drah v letošním roce počítá s tím, že firma by měla dosáhnout ztráty ve výši 1,5 miliardy korun. Vedení firmy však chce tuto plánovanou ztrátu snížit ještě o miliardu na 500 milionů korun.

Celkem 112 998 kusů osobních automobilů našlo na českém trhu od ledna do září své majitele. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 4952 kusů, tedy o 4,58 procenta.

Zaokrouhlování celkové ceny, ke kterému dojde od začátku letošního listopadu, se bude týkat jen platby v hotovosti. Bezhotovostní platby se tedy zaokrouhlovat nebudou.

Prodloužit osm tramvajových tratí hodlá do roku 2010 hlavní město Praha. Náklady na výstavbu podle hrubých odhadů dosáhnou 3,2 miliardy korun.

Prohlášení konkurzu hrozí Leteckým závodům v Kunovicích, vyrábějícím civilní letadla. Návrh na něj kvůli dluhům firmy podala Česká správa sociálního zabezpečení a k ní se připojí i Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Nové jméno - Pivovary Staropramen - nese dvojka na českém pivovarnickém trhu, společnost Pražské pivovary.

Strategii pro přijetí jednotné evropské měny v letech 2009 nebo 2010 schválila vláda.

Poskytnutí státní záruky za půjčku ve výši 400 milionů korun, kterou si chce vzít město Kolín na stavbu nových bytů pro budoucí zaměstnance automobilky TPCA, schválila vláda premiéra Vladimíra Špidly.

O založení státní pojišťovny se diskutuje na ministerstvu financí. Jejím hlavním předmětem činnosti by mělo být pojištění zodpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla státních institucí.

Ministerstvo financí chce v zákoně o daních z příjmů zrušit většinu odpočtů, které lidé a firmy využívají ke snížení daní. Novela by měla platit od ledna 2006.

Po dvou letech vzdala Škoda Auto svůj záměr vybudovat za 2,5 miliardy korun zkušební dráhu v bývalém vojenském prostoru u Milovic. Firma se rozhodla zastavit projekt kvůli tlaku obyvatel z okolí Milovic a ekologů.

Návrh nejdůležitějšího zákona roku - státního rozpočtu prošel na půdě Poslanecké sněmovny prvním čtením. Opozici oslabené o některé chybějící poslance se ho nepodařilo zamítnout.

Po vstupu České republiky do Evropské unie se výrazně rozšíří konkurence na poli financování developerských projektů, a to zejména nebytových. Vstoupit na český trh se prý chystají zejména německé banky. Shodli se na tom účastníci konference o situaci na českém realitním trhu Real Estate Market 2003>2004.

Úsporné škrty, které vláda vydává za reformu veřejných financí, jsou podle prezidenta republiky Václava Klause pouhým záplatováním děr, které nepovedou k žádné systémové změně.

Po vstupu České republiky do Evropské unie zdraží plyn, elektřina a uhlí. Ministerstvo financí totiž oznámilo, že po vstupu bude zavedena nová daň. Evropská unie rozhodla, že na tyto energie uvalí ekologickou daň, aby snížila jejich spotřebu.

Změnu způsobu přerozdělování peněz ve zdravotním pojištění chystá ministryně zdravotnictví Marie Součková. Dosud se přerozdělování týká 60 procent vybraného pojistného, ministerstvo však chce, aby se přerozdělovalo celých 100 procent.

Návrh zákona o dani z přidané hodnoty, kvůli kterému zdraží některé služby, jako například opravny obuvi či elektroniky, schválila vláda.

Nákup stíhaček pro českou armádu se neuskuteční v rámci výběrové řízení, ale jako takzvaná strategická zakázka, čímž se celý proces urychlí. Dohodli se na tom ministři na zasedání vlády.

Připravované balíčky služeb ADSL Českého Telecomu mají být na trh uvedeny nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku. Zhruba jeden až dva měsíce před uvedením Český Telecom zároveň předloží novou velkoobchodní nabídku.

Na místo ředitele České obchodní inspekce (ČOI) rezignoval Zbyněk Suchomel. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, kterému se dlouhodobě činnost ČOI nelíbila, tuto rezignaci přijal.

Vláda by měla zdravotním pojišťovnám zaplatit dluhy za zkrachovalými státními podniky. Tím by se zlepšila platební morálka zejména největší pojišťovny - Všeobecné zdravotní pojišťovny, která registruje také nejvíce podobných dluhů.

Dozorčí rada ČEZ odvolala z funkce předsedu představenstva ČEZ Jaroslava Míla. ČIA to sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Stalo se tak na návrh zástupců ministerstva průmyslu a obchodu.

Zcela nový systém podpory hypoték připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Podpora nebude závislá na výši úrokové sazby. Měsíčně bude stát vyplácet 0,88 promile z výše úvěru, maximálně však 1320 korun.

Datem vstupu České republiky do Evropské unie, tedy pravděpodobně od 1. května 2004, začnou investiční pobídky pro investory v ČR posuzovat místo českého Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže přímo orgány Evropské komise.

Mnoho velkých českých firem chystá na konec roku rozsáhlé propouštění. Stovky lidí opustí například ČEZ, Český Telecom, Českou zbrojovku a Aero Vodochody.

Veřejné služby, které dosud platí a provozuje stát, jako jsou nemocnice, věznice, školy či stavba a údržba silnic a železnic, by mohly v budoucnu čím dál častěji zajišťovat soukromé firmy.

Novelu zákona o pojišťovnictví schválila Poslanecká sněmovna. Oproti původně navrhovanému znění zákonodárci odmítli vládou navrhované zřízení Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění.

Dozor nad pojišťovnami povede ministerstvo financí. Schválená novela je součástí balíčku pěti "euronovel" zákonů vztahujících se k pojišťovnictví.

Zjednodušení řízení při formální chybě při zadávání veřejné zakázky a současně větší transparentnost slibuje vládní novela zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna.

O vyloučení elektrárenské společnosti ČEZ z účasti na privatizaci Severočeských dolů a Sokolovské uhelné rozhodla na svém zasedání 30. října mezirezortní komise.

Listopad

Novým předsedou představenstva elektrárenské společnosti ČEZ se stal Petr Vobořil. Místopředsedou představenstva byl zvolen Josef Sedlák.

Zapůjčení čtrnácti nových stíhaček Gripen za cenu starších České republice oficiálně nabídla švédská vláda. Jak informovala ve svém zpravodajském deníku televize Prima, ve hře však zůstávají ještě čtyři další nabídky.

Celkem 75procentní podíl ve společnostech Cestovní kancelář Fischer, Fischer, s. r. o., a Fischer Air získal podnikatel Karel Komárek. Zbývajících 25 procent bude nadále patřit dosavadnímu majiteli společností Václavu Fischerovi.

Zavedení registračních pokladen a majetkových přiznání, kolkování lihovin, boj proti práci na černo a zpřísnění vydávání živnostenských oprávnění - to jsou jen některá opatření, která by měla podle Českomoravské komory odborových svazů udělat vláda v chystaném tažení proti šedé ekonomice.

Daň z převodu nemovitostí bude od příštího roku nižší. Sníží se z dnešních pěti procent na tři procenta ceny nemovitosti Počítá s tím vládní novela zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, kterou ve verzi schválené Poslaneckou sněmovnou podpořila i horní komora českého parlamentu - Senát. Na to, aby se v následujících zhruba 30ti letech dostaly všechny panelové domy do technického stavu odpovídajícímu dnešním standardům, by bylo potřeba investovat do jejich rekonstrukce přibližně 10 až 15 miliard korun ročně.

O polovinu nižší než v současné době bude nemocenská v prvních třech dnech nemoci, sníží se rovněž její vyplácení za prvních 14 dnů nemoci. Rozhodli o tom senátoři, když podpořili vládní návrh novely příslušného zákona. Podle předkladatele návrhu, ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha má novela zabránit zneužívání systému nemocenských dávek.

Celkem 6,3 miliardy korun ještě zaplatí stát Komerční bance za špatné úvěry z minulosti. Stát totiž při privatizaci banky v roce 2000 vydal záruku, že odkoupí až 20 miliard korun nedobytných úvěrů či jiných aktiv.

Bytový a administrativní komplex Churchill Square za zhruba 2,5 miliardy korun hodlá mezi Wilsonovým nádražím a ulicemi Italská a Seifertova postavit developerská společnost CR City.

Až několikanásobně vzroste pravděpodobně v následujících letech cena povinného ručení. Nárůst sazeb si vyžádají především vyšší náklady na úhradu škod na zdraví.

Na stejné úrovni zůstanou po následující tři roky základní platy ústavních činitelů. Jedná se o částku převyšující 46 tisíc korun. Schválil to po Poslanecké sněmovně i Senát.

Ocenění Banka roku 2003 získala na základě hlasování třísetčlenné odborné poroty Česká spořitelna, která tak obhájila své prvenství z loňského ročníku. Na druhém místě se umístila Komerční banka a na třetím Raiffeisenbank.

Smlouvu o poskytnutí bankovní garance za devítimilardový úvěr od EIB podepsal s Janem Spurným z ABN Amro generální ředitel České správy letišť Martin Kačur.

Míra nezaměstnanosti se v říjnu meziměsíčně snížila o 0,2 procentního bodu na 9,9 procenta.

Zájem o koupi Telecomu vyjádřil současný šéf největší české mobilní sítě Eurotel Terry Valeski. Nyní hledá strategické a finanční partnery. Cena za 51 procent v Telecomu může přesáhnout 50 miliard korun.

Tři klíčové zákony upravující tuzemský kapitálový trh schválila vláda. Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, zákon o kolektivním investování a zákon o dluhopisech odráží požadavky Evropské unie na domácí finanční trhy.

Pomoc Třineckým železárnám ve výši 1,9 miliardy korun schválila vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana. Pomoc je ale vázána na souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

O urychlení privatizace Českého Telecomu uvažuje ministerstvo financí. Jak řekl po jednání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka, Telecom může být privatizován již v následujícím roce.

Návrh na ukončení činnosti Fondu národního majetku k 31. prosinci 2005 schválila vláda. Zbylé kompetence a majetkové podíly od ledna 2006 převezme ministerstvo financí či jiné státní instituce.

Dotace ve výši 3,4 miliardy korun dostanou od státu krajské úřady na částečné oddlužení nemocnic. Ještě letos mohou kraje počítat s 2,7 miliardy korun, zbytek obdrží v následujícím roce. "Vláda tímto pokládá závazky státu za převod nemocnic za definitivně vyřešené," řekl po koaličním jednání ministr financí Bohuslav Sobotka.

Kraje se nakonec dočkají téměř 28 miliard korun, se kterými počítala novela zákona o rozpočtovém určení daní. Tu však poslanci minulý týden zamítli. Peníze do krajských rozpočtů se tak dostanou formou státní dotace.

Pokud Poslanecká sněmovna schválí vládní návrh nového zákona o DPH, lidé, kteří si koupí od firmy nově postavený hotový dům nebo byt, zaplatí až o statisíce korun více než dosud.

Poslanecká sněmovna se musí znovu zabývat novelou zákona o dani z příjmů. Rozhodl o tom Senát, když jí zákon vrátil s několika pozměňovacími návrhy.

V Jaderné elektrárně Temelín se začnou okolo roku 2009 stavět další dva reaktory. Záměr chce Urbanův resort předložit vládě v druhé polovině příštího roku.

Celkem 2,946 miliardy korun uvolní vláda na pokrytí dluhů zejména státních podniků u zdravotních pojišťoven.

Pokud by se realizovaly plány nejsilnější opoziční strany ODS, mohly by v budoucnu například městskou hromadnou dopravu, sociální služby či věznice zajišťovat soukromé subjekty.

Odvolání proti stavebním povolením k tunelu vrchem Valík a k mostu přes Úhlavu, která slouží Plzni jako zdroj pitné vody, se vzdává ekologická iniciativa Děti Země, která je účastníkem řízení.

Podmínky stavebního spoření se od 1. ledna 2004 změní. Novelu příslušného zákona, která počítá zejména se snížením státní podpory stavebního spoření z dnešních 25 procent na 15 procent a s prodloužením doby spoření na šest let, totiž už podepsal prezident republiky Václav Klaus.

Prezident Václav Klaus podepsal i další reformní zákony týkající se důchodového pojištění a sociálního zabezpečení. Na základě novely zákona o důchodovém pojištění se prodlouží věk pro odchod do důchodu.

Prezident Václav Klaus naopak vetoval zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, který počítal se zvýšením tohoto pojištění pro podnikatele a osoby samostatně výdělečně činné.

Zadluženost obcí a krajů dosahuje v současné době již 58 miliard korun. Před deseti lety přitom činila necelé čtyři miliardy. Trend růstu zadluženosti bude pokračovat, zvláště kvůli požadavkům Evropské unie na infrastrukturu obcí.

Z českého trhu možná zmizí devizové směnárny. Česká národní banka totiž uvažuje o jejich přísnější regulaci, přičemž jednou z alternativ je i jejich úplná likvidace spojená s převedením směnárenských činností pouze na licencované banky.

V průměru o 3,8 procenta vzrostou od ledna příštího roku ceny elektřiny pro domácnosti. Podnikatele a společnosti, které nejsou oprávněnými zákazníky, čeká nárůst o 3,1 procenta.

V průměru o 2,95 procenta vzrostou od ledna příštího roku ceny plynu pro domácnosti. Maloodběratelé z řad podnikatelů a firem se naopak mohou těšit na pokles cen o 1,77 procenta.

Zhruba na loňské úrovni ponechává Energetický regulační úřad (ERÚ) ceny tepla. Zcela beze změny zůstanou například průměrné ceny v Praze, Českých Budějovicích a Jablonci nad Nisou. Uvedl to předseda ERÚ Pavel Brychta.

Možnost plného převodu neutracených finančních prostředků z jednoho rozpočtového roku do dalšího schválila vláda.

Pokutami chce ministerstvo práce a sociálních věcí omezit předstírání nemocí. Simulantům by hrozila pokuta až 50 tisíc korun. Na lékaře, kteří zdravému vypíšou neschopenku, pak čeká pokuta ve výši až 100 tisíc korun.

Ministerstvo životního prostředí odmítlo plánovanou výstavbu jezů na dolním toku Labe, neboť by se podle jeho stanoviska jednalo o výrazný zásah do této chráněné lokality.

Radikální ekonomické reformy chystá po nástupu k moci Občanská demokratická strana. Změny v penzijním systému či systému sociálních dávek mají nastat již během prvních šesti měsíců vlády pravice.

Na financování dálnice D 47, která v budoucnu spojí Lipník nad Bečvou s Ostravou, se budou možná podílet i strukturální fondy Evropské unie.

S drobnými úpravami navrženými Senátem Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o účetnictví. Novela ruší takzvané jednoduché účetnictví a zároveň zvyšuje limit pro přechod na podvojné účetnictví na šest milionů korun.

Vládě premiéra Vladimíra Špidly se nepodařilo na půdě Poslanecké sněmovny ani na druhý pokus prosadit omezení plateb v hotovosti.

Spolumajitele majoritního podílu OKD Viktora Koláčka zatkla policie. Spolu s ním policisté z útvaru pro odhalování hospodářské kriminality zadrželi další dva muže, jejichž totožnost zatím policie nezveřejnila.

Bývalý prezident Václav Havel a všichni jeho následníci budou pobírat doživotní rentu ve výši 50 tisíc korun. Dalších 50 tisíc korun dostanou na provoz své kanceláře a mzdu asistenta. Budou mít také nárok na služební auto s řidičem, nikoliv však na policejní ochranku.

Prosinec

Česká republika by měla v příštím roce hospodařit s příjmy ve výši 754 miliard korun a výdaji ve výši 869 miliard korun. Plánovaný schodek by se měl pohybovat na úrovni 115 miliard korun. Vyplývá to z vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2004, který v závěrečném sněmovním čtení podpořilo 98 ze 194 přítomných zákonodárců.

Novelu zákona o dani z příjmu definitivně schválila Poslanecká sněmovna. Během následujících tří let tak daň z příjmu právnických osob postupně klesne ze současných 31 procent až na 24 procent.

S pozměňovacím návrhem Senátu, který vrací daň z přidané hodnoty z poplatků za kabelové televize do pětiprocentní sazby, schválili poslanci návrh zákona o dani z příjmu.

V regionu střední a východní Evropy budou mít pravděpodobně zájem investovat další dvě automobilky. Česká republika se hodlá o tyto investice také ucházet. "Půjde o menší projekty a výrobu specifických automobilů," řekl v Interwiev BBC generální ředitel vládní agentury CzechInvest Martin Jahn.

Dosluhující ruské stíhačky MiG-21 by ve výzbroji české armády měly dočasně nahradit švédské gripeny. Rozhodla o tom meziresortní výběrová komise na základě nabídek pěti zemí.

Zjednodušení stavebního řízení u výstavby dálnic a rychlostních komunikací je hlavní náplní poslaneckého návrhu zákona, který schválila Poslanecká sněmovna v prvním čtení.

Opětovné zapojení České republiky do obchodu se surovými diamanty po Poslanecké sněmovně podpořili i senátoři.

Více odpovědnosti při rozhodování o svém zajištění na stáří budou na sebe muset vzít občané České republiky, pokud vláda uspěje se svou vizí důchodové reformy. Do konce roku 2005 totiž koalice hodlá v parlamentu prosadit reformu penzijního systému, jejímž základem je přechod ze současného dávkově definovaného systému na příspěvkový.

Privatizace Sokolovské uhelné a Severočeských dolů bude pokračovat podle harmonogramu, který navrhla, schválila a realizuje vláda. Poslanecká sněmovna totiž odmítla návrh opozičních poslanců z řad ODS, aby dolní komora českého parlamentu vyzvala vládu k zastavení prodeje dolů.

Míra nezaměstnanosti se v listopadu oproti říjnu nezměnila, zůstala na úrovni 9,9 procenta.

Nabídky na koupi Severočeských dolů předali privatizačnímu poradci, společnosti Cameron McKenna, všichni tři zájemci. Stát prodává 55,38 procenta akcií SD v držení Fondu národního majetku. Vyplývá to z vyjádření společností Appian Group, J&T a Penta, které má ČIA k dispozici.

Nabídku koupě důlní společnosti Sokolovská uhelná podal její jediný zájemce Sokolovská těžební, kterou založilo pro privatizaci vedení firmy. Nabídky tak skutečně nepodala společnost OKD, které stáhnutí z privatizace avizovala.

Kompromisní zvýšení minimální mzdy o 500 korun na 6,7 tisíce korun podpořila vláda premiéra Vladimíra Špidly. Přesto však ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach spokojen není, neboť původně navrhoval její zvýšení až na 6,9 tisíce korun.

O přechodné období až do roku 2008 pro spotřební daně na elektrickou energii, zemní plyn určený pro výrobu tepla a pevná paliva požádá Česká republika Evropskou komisi.

Tři mezinárodní regionální letiště - Brno-Tuřany, Ostrava-Mošnov a Karlovy Vary-Olšová Vrata - by měly nejpozději do konce příštího roku přejít ze státní správy na jednotlivé kraje. Převod podpořila vláda premiéra Vladimíra Špidly.

Novelu zákona o všeobecném zdravotním pojištění definitivně schválila Poslanecká sněmovna. Zákonodárci tak přehlasovali veto prezidenta Václava Klause. Novela počítá s tím, že by se postupně do roku 2006 zvyšoval vyměřovací základ zdravotního pojištění pro podnikatele a OSVČ z dnešních 35 na 50 procent ze zisku.

Celkem 3,3 miliardy korun by měly v roce 2004 činit výdaje Státního fondu rozvoje bydlení. Ve srovnání s letošním rokem to znamená o 5,4 miliardy korun méně. Vyplývá to z návrhu rozpočtu tohoto fondu, který podpořila Poslanecká sněmovna.

Nejpozději do konce března příštího roku bude znám dodavatel, který vytvoří podobu českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2005 v Japonsku. Podle generálního komisaře české účasti na této výstavě Vladimíra Darjanina postoupilo do druhého kola výběrového řízení pět firem.

Ani na třetí pokus se nepodařilo Poslanecké sněmovně zvolit kandidáta na funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Kvalitnější a levnější poskytování veřejných služeb si vláda slibuje od využití partnerství veřejného a soukromého sektoru, takzvaného Public Private Partnership (PPP) v České republice.

Novela zákona o vnitrozemské vodní plavbě, kterou schválili poslanci, je v rozporu s mezinárodními úmluvami i směrnicemi Evropské unie.

Dodatečně navýšit cenu za státní podíl v Severočeských dolech na zhruba sedm miliard korun chce česko-slovenská investiční skupina Penta.

O exkluzivním jednání o pronájmu švédských stíhaček Jas-39 Gripen po tříhodinové debatě rozhodla vláda. Ministr obrany Miroslav Kostelka by měl do 28. února se švédským partnerem vyjednat podmínky pronájmu.

Pronájem 12 nových nadzvukových stíhacích letounů typu Jas-39 Gripen a dvou cvičných letounů stejného typu, které české armádě zapůjčí Švédsko, bude stát 21 miliard korun včetně provozních nákladů. Samotná cena pronájmu stíhaček tak činí 17 miliard korun. Oznámil to ministr obrany Miroslav Kostelka.

Prodej stoprocentního balíku akcií IPB Real společnosti Americká 33, kterou vlastní francouzská developerská firma ORCO Property Group, odsouhlasila vláda.

Obchvat Plzně začal sloužit řidičům. Provoz je veden po dvou krajních 8,5kilometrových úsecích a provizorní prostřední části. Prostřední úsek v délce 3,5 kilometru, včetně tunelu vrchem Valík, bude zprovozněn nejdříve na konci roku 2006.

Omezit korupci při zadávání veřejných zakázek a sladit českou legislativu s evropskou jsou hlavní cíle nového zákona o zadávání veřejných zakázek, který schválil Senát.

Pražské Hlavní nádraží změní do koncem roku 2008 výrazně podobu. Ještě o dva roky dříve by měla skončit proměna nádraží v Karlových Varech a Mariánských Lázní.

Čeští rejdaři dostanou méně než čtvrtinu z požadované výše náhrady ztráty způsobené letošním suchem. Rozhodla o tom vláda. Rejdaři po státu požadují 120 milionů korun, dostanou však pouze 25 milionů. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského stát nemá na to, aby mohl zaplatit celou ztrátu.

Pivem roku 2004 se stal světlý budějovický ležák Budvar, který v anketě vyhlašované časopisem Pivní kurýr zvítězil již popáté za sebou. Nejlepší desítkou roku je pivo Staropramen, pivovarem roku zvolili čtenáři časopisu Starobrno.

Ani jedna ze tří parlamentních vyšetřovacích komisí, které zkoumají kauzy dálnice D 47, společnosti Diag Human a americké CME, zatím nezjistila takové závěry, které by jí umožnily ukončit činnost k předem určeném datu, tedy ke konci roku 2003. Poslanecká sněmovna proto rozhodla, že práce všech tří komisí bude dále pokračovat.

Na ukončení veškerých sporů mezi společnostmi CET 21 a ČNTS se dohodli zástupci obou firem. ČIA o tom informoval mluvčí finanční skupiny PPF Ivan Lackovič. ČNTS až do letošního listopadu vlastnila americká společnost Central European Media Enterprises (CME), která prostřednictvím této bývalé servisní organizace TV Nova vedla proti naší největší komerční televizi řadu sporů.

Omezit vyplácení nemocenských dávek nezaměstnaným lidem navrhuje ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Návrh je součástí věcného záměru zákona o nemocenském pojištění, který ministr práce předloží na počátku příštího roku vládě.

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 12:57  Netflix po většinu času teď konsoliduje InstaForex (InstaForex)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688