Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  30.12.2003 08:20:01

ČKA letos získala z prodeje aktiv přes 5 mld. Kč



Tři větší balíky pohledávek prodala v letošním roce Česká konsolidační agentura (ČKA). Utržila za ně 2,2 miliardy korun. Více než 2,7 miliardy korun pak ČKA získala z prodeje svých majetkových podílů, řádově stovky milionů korun přinesl prodej jednotlivých pohledávek.

Balík pohledávek v nominální hodnotě 62,34 miliardy korun získala v červenci za 1,26 miliardy korun společnost AB - Real Plzeň, náležící do finanční skupiny PPF. Balík obsahoval 2773 pohledávek ČKA za 1605 dlužníky, kteří se nachází v konkurzu či likvidaci. Tomu odpovídala nízká prodejní cena.

Na konci června se ČKA rozhodla prodat balík pohledávek za skupinou firem Antonína Charouze nizozemské společnosti ACT Investment. Závazky Charouzových firem v nominální výši 5,346 miliardy korun zpeněžila za 570 milionů korun. V září pak agentura prodala balík pohledávek za holdingem Vítkovice o nominální hodnotě 2,768 miliardy korun společnosti Lahvárna Ostrava a získala tak dalších 370 milionů korun.

ČKA také pokračovala v prodeji jednotlivých pohledávek. Strategickým investorům byly určeny závazky těch společností, které vláda zařadila do revitalizačního programu Exit 2. Konkrétně letos ČKA postoupila investorům pohledávky za společnostmi PSJ holding, Tusculum Rousínov, Metra Blansko, ETA Hlinsko, BSK Přestanov, Novesta Zlín a Perla bavlnářské závody.

Letos se uskutečnil prodej pěti významných majetkových podílů z portfolia ČKA. V lednu koupil Appian Group 48 procent akcií plzeňského Škoda Holdingu za 350 milionů korun. V souladu s usnesením vlády z 6. srpna agentura odprodala 37procentní podíl ve společnosti PVT konsorciu J&T Securities, MEI a Prokom Software za cenu 594 milionů korun. V říjnu získala lucemburská společnost Orco Property Group akcie a pohledávky developerské společnosti IPB Real za 607 milionů korun. Ve stejném měsíci ČKA prodala 35,8 procenta akcií Českomoravské hypoteční banky ČSOB za 585 milionů korun a 3,62 procenta akcií Českého Mobilu (provozovatel sítě Oskar) kanadské TIW za 599 milionů korun. ČKA stále vlastní mimo jiné 34,59 procenta akcií ČSA, 29 procent v Aero Vodochody a 13,92 procenta v ZVVZ Milevsko.

V příštím roce by měla skončit privatizace společností ČKD Praha Holding a Královopolská. V první jmenované společnosti skupina okolo ČKA vlastní 55,2 procenta akcií, v druhé pak 67 procent. Do konce března 2004 se má uskutečnit prodej státního 63procentního podílu v petrochemickém holdingu Unipetrol. Spolu s akciemi stát prodává pohledávky ČKA za čtyřmi dceřinými společnostmi Unipetrolu v nominální výši přes čtyři miliardy korun.

ČKA vznikla v září 2001 přeměnou z bývalé Konsolidační banky. Aktiva ČKA dosáhla ke konci září 2003 výše 172,4 miliardy korun. Z toho tvoří pohledávky za státem 87,5 miliardy korun, pohledávky za klienty 59,3 miliardy korun a akcie či majetkové podíly 10,8 miliardy korun. Další pohledávky a akcie se nachází v portfoliu dceřinných společností Konpo, Česká finanční a Prisko.

-dtr-, -ph-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)
St   9:15  EP Infrastructure: EBITDA v minulém roce poklesla o 16 % Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

03.06.2021Deficit rozpočtu letos přes 400 mld. Kč Research (Česká spořitelna)
18.09.2013AT&T zvažuje prodej nejádrových aktiv za 5 mld.USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688