Cianews.cz (ČIA)
Akcie ve světě  |  22.12.2003 15:27:03

V indexu PX 50 se od ledna zvýší váha ČTel



Váha akcií Českého Telecomu (ČTel) se v oficiálním burzovním indexu PX 50 zvýší od 5. ledna ze současných 14 procent na 20 procent. V souvislosti s touto změnou se zvýšila poptávka ze strany indexových investorů, kteří akcie dokupovali do svých portfolií. "Jedná se o technickou záležitost, která ale v pátek 19. prosince zvedla cenu akcie Telecomu o 3,1 procenta. Pro další dny ale nečekám žádný výraznější pohyb směrem vzhůru," sdělil dnes ČIA analytik České spořitelny Libor Vinklát.

Růst váhy emise ČTel souvisí s poklesem ceny v druhé polovině letošního roku. Když se v polovině 2003 měnila báze indexu PX 50,Telecom měl vysokou tržní kapitalizaci a burza musela zredukovat počet jeho akcií na 212 074 449, aby snížila jeho tržní kapitalizaci na úroveň maximálního podílu 20 procent. Protože ale cena akcie Telecomu během druhého pololetí výrazně klesla, jeho podíl na indexu se snížil z 20 procent na 14 procenta. "Nyní tedy má Telecom nižší tržní kapitalizaci a burza proto zvýšila redukovaný počet jeho akcií na 314 083 979 a jeho podíl zpět na maximálních 20 procent," uvedl Vinklát.

Opačným směrem zase půjde Komerční banka, které kvůli vysoké současné tržní ceně klesne váha asi o jedno až 1,5 procenta na maximálních 20 procent. Akcie na to reagovali již pátek 19. prosince, kdy mírně korigovaly.

"Investoři, kteří mají svůj za benchmark index pravidelně svá portfolia přeskupují, aby odpovídala indexu. Z tohoto důvodu se obvykle akcie společností zahrnutých v indexu po zveřejnění změn aktivně obchoduji. Obecně společnosti nově zahrnuté do indexu nebo jejichž váha se zvyšuje posilují a naopak," vysvětlil Dan Karpíšek z Komerční banky.

Podle Petra Kaliny z PPF Asset Mangement však investoři celé indexové koše akcií příliš nenakupují a zaměřují se jen na nejlikvidnější tituly ve SPADu. "Koše na bázi indexu pro zahraniční klienty občas nakupuje Patria Finance nebo Wood & Company," přiblížil Kalina.

Kromě změn u ČTel a Komerční banky dojde také od 5. ledna k zařazení nových společností Kablo Elektro, OKD, Paramo, SM Energetika a SSŽ, které však budou mít nízkou váhu. Z indexu naopak vypadnou Jihočeská energetika, Středočeská energetická, Západočeská energetika a Nová Huť.

Index PX-50 je oficiálním indexem pražské burzy. Jeho vývoj by měl co nejlépe vystihovat vývoj cen akcií na tomto trhu obchodovaných. Základ pro výpočet PX-50 se pravidelně aktualizuje dvakrát ročně. V současné době tvoří základ PX-50 celkem 18 emisí, přičemž nejvyšší váhu mají Erste Bank, Český Telecom, Komerční banka a ČEZ.

-jn-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688