Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  21.12.2003 13:09:01

Nejvýznamnější firemní události týdne od 15. do 21. prosince



V týdnu od 15. do 21. prosince se v podnikatelské sféře staly tyto nejvýznamnější události:

Desítky tisíc klientů Union pojišťovny (UP), která je v současné době v nucené správě, převezme pravděpodobně Kooperativa. Tu mimo jiné, oslovil nucený správce pojišťovny, zda by se ujala pojistných smluv UP. Jak informovaly Lidové noviny, o osudu UP má rozhodnout ministerstvo financí (MF).

Další vítězství zaznamenal Budějovický Budvar ve známkoprávním sporu s americkým obchodním konkurentem Anheuser-Busch, který chtěl zamezit registraci ochranných známek českého pivovaru na celém území Evropské unie (EU). Druhá odvolací rada Úřadu pro harmonizaci vnitřního trhu EU (OHIM) zamítla odvolání americké společnosti Anheuser-Busch a nevyhověla tak námitkám této společnosti, že známka Budějovický Budvar je zaměnitelná s jejich známkou Bud. ČIA to řekl mediální zástupce pivovaru Martin Doležal.

Generálním ředitelem a předsedou představenstva Českomoravské hypotéční banky (ČMHB) se dnes stal Jan Sadil, který dosud v bance působil jako obchodní náměstek. Dosavadní ředitel banky Jiří Votrubec se s majoritním akcionářem naší největší hypotéční banky, kterým je Československá obchodní banka (ČSOB), dohodl, že neprodlouží smlouvu a své funkce opustí.

Druhý největší prodejce stavebnin v tuzemsku, společnost Stavo Artikel Trade (SAT), je v likvidaci a uzavřel prodejny. U Brněnského krajského soudu je na společnost navíc podán návrh na konkurz. Jak informovaly Hospodářské noviny, některé z 20 prodejen v ČR už převzaly konkurenční společnosti.

Téměř 36,5 tisíce akcií Finop Holdingu odkoupila od minoritních akcionářů ČSOB Investment Banking Services (ČSOB IBS). ČSOB IBS tak navýšila svůj podíl ve Finopu o dalších 0,88 procenta na více než 96 procent základního kapitálu. Vyplývá to z inzerátu ČSOB IBS zveřejněném v tisku.

Nový projekt Letenkové centrum spouští v těchto dnech společnost Asiana Global Travel Service (Asiana GTS). Jeho cílem je vybudování sítě autorizovaných dealerů letenek v celé ČR. ČIA o tom informoval Oleg Bril z Asiana GTS.

Nejvíce peněz od inzerentů v České republice, kteří reklamu umístili do tištěného média, získala během prvních tří čtvrtletí roku 2003 společnost Vltava-Labe-Press (VLP) - celkem 1,65 miliardy korun. Mafra, která ještě v pololetí vedla, se s 1,615 miliardy korun zařadila na druhé místo. Výsledky jsou uvedeny ve studii, kterou pro Unii vydavatelů denního tisku zpracovala agentura TNS Factum.

Nový generálním ředitelem akciové společnosti Severočeská vodárenská (SVS) bude od 1. ledna 2004 Miroslav Harciník, dosavadní náměstek ústeckého primátora. Rozhodlo o tom na základě výsledku výběrového řízení jednání představenstva společnosti. ČIA to řekl ústecký primátor Petr Gandalovič, místopředseda představenstva SVS.

Jihlavská lokomotivní společnost očekává za letošní rok tržby ve výši zhruba 100 milionů korun. Ve srovnání s předchozím rokem se budou tržby pohybovat zhruba na stejné úrovni. Na většině tržeb se přitom bude letos podílet kontrakt za 50 milionů korun, který firma uzavřela s podnikem Sokolovská uhelná. Na dotaz ČIA to uvedl vedoucí výroby Jiří Nováček.

Celkem 140 milionů korun poskytne masokombinátu v Ostravě-Martinově na další provoz společnost Factoring České spořitelny. "Peníze masokombinát dostane i v době, kdy jej získá nový majitel," řekla správkyně konkurzní podstaty Klára Beňková. Výběr nového vlastníka se uskuteční v následujících dnech.

O novou licenci umožňující pokračovat ve výrobě zbraní požádala ministerstvo vnitra (MV) Správkyně konkurzní podstaty Zbrojovky Brno Ilona Strmisková. Podle jejího asistenta Zdeňka Joukla by rozhodnutí mělo padnout začátkem ledna. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Čtvrtým členem představenstva Stavební spořitelny České spořitelny (SS ČS) se stal Jacob Sadilek. Jedná se o poslední personální změnu při rekonstrukci nejvyššího managementu, kterou společnost zahájila letos v srpnu. ČIA o tom informovala mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Sadilek bude zodpovědný za řízení rizik, schvalování úvěrů, back-office a klientský servis.

Miliardovou pohledávkou investiční společnosti Akro za zkrachovalou Plzeňskou bankou se opět zabývá soud. Podnět k přezkoumání platnosti pohledávky podala konkurzní správkyně Plzeňské banky. Soud se měl případem zabývat již v uplynulém týdnu, ale nakonec projednávání přesunul na 2. ledna 2004. Vyplývá to z informací investiční společnosti Akro.

O šest procent vzrostou počátkem příštího roku průměrné mzdy v Severočeských dolech (SD). Mzdový nárůst zajišťuje kolektivní smlouva, kterou s odbory podepsal generální ředitel společnosti Vratislav Vajnar. Do konce letošního roku dosáhne průměrný plat v SD 19 500 korun. ČIA to řekl personální ředitel společnosti Josef Molek.

Novým ředitelem pro informační technologie společnosti Datart a členem vedení firmy se k 15. prosinci stal Roman Červášek. Ve funkci vystřídal Radka Hobzíka. ČIA o tom informoval Tomáš Hečko z agentury AMI Communications, která Datart mediálně zastupuje.

K výmazu Investičního fondu obchodu, cestovního ruchu a služeb z obchodního rejstříku a současně také k jeho přeměně na otevřený podílový Fond obchodu dojde 31. prosince letošního roku. Podílové listy nového fondu se pak začnou prodávat a zpětně odkupovat od 19. ledna 2004. ČIA o tom informoval Jan Hejzlar z tiskového oddělení ČSOB.

První česká společnost získala zakázku v poválečném Iráku. Mars Jevíčko dodá tamějším policistům téměř šest tisíc neprůstřelných vest za 2,7 milionu dolarů (přes 70 milionů korun). Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Průměrné mzdy pracovníků sklářské společnosti Glaverbel Czech (GC) Teplice v příštím roce stoupnou o čtyři procenta. Mluvčí GC Alena Janotková ČIA řekla, že uvedený mzdový nárůst zajišťuje zaměstnancům dodatek ke kolektivní smlouvě, který již podepsal generální ředitel GC Štěpán Popovič s firemními odbory.

Kontrakty s českými subdodavateli za 12 milionů dolarů (zhruba 320 milionů korun) podepsala americká společnost Andrew Corporation. Americký investor, který v Brně vybudoval závod na výrobu mikrovlnných antén a dalšího vybavení pro bezdrátovou komunikaci, se na spolupráci dohodl se společnostmi Böhm Plast Technik, Drop Press, Pulco a SCA Packaging. ČIA to oznámila tisková mluvčí vládní agentury CzechInvest Jana Víšková.

Zrušit veřejnou obchodovatelnost akcií Aliachemu a poté je převést do listinné podoby plánuje majoritní akcionář Agrobohemie. Svůj záměr chce prosadit na valné hromadě akcionářů Aliachemu 5. ledna 2004. Akcie společnosti se přitom obchodují na pražské burze i na RM-Systému. ČIA to potvrdil manažer správy majetkových účastí Aliachemu Jaroslav Kraus.

Takzvanou "Dokumentaci o kvalifikaci" předala elektrárenská společnost ČEZ bulharské Privatizační agentuře. Předání dokumentace je prvním krokem k tomu, aby se ČEZ mohl zúčastnit privatizace regionálních distributorů elektřiny v Bulharsku. ČIA to oznámil tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zavést všechny kanály přímého bankovnictví, prodej hypoték, investičních fondů a kreditních karet chce v následujícím roce Poštovní spořitelna patřící do skupiny Československé obchodní banky (ČSOB). Rozšíření produktové nabídky souvisí s přílivem nových klientů, kteří podle ředitelky spořitelny Vlasty Dolanské vytvoří i vyšší poptávku po službách a produktech.

Dalších 15 vozů od společnosti Siemens a dvě elektrické jednotky řady 471 pro příměstskou dopravu, které vyrábí Vagónka Studénka, plánují v příštím roce nakoupit České dráhy (ČD). Pomoci k této investici jim má další úvěr od Evropské společnosti pro financování nákupu železničních vozidel (EUROFIMA) ve výši 15 milionů eur (zhruba 480 milionů korun). Na setkání s novináři to oznámil generální ředitel ČD Petr Kousal.

Tři miliony platebních karet asociace Visa vydaly v České republice její členské banky ke konci letošního září. Celková hodnota transakcí provedených u obchodníků kartami Visa činila ve dvanáctiměsíčním období končícím na konci září 26,8 miliardy korun a meziročně stoupla o 82 procent. ČIA o tom informoval zástupce společnosti Visa Ivo Mareš.

Výplatu mimořádných dividend z nerozděleného zisku minulých let připravuje společnost Juta se sídlem ve Dvoře Králové nad Labem. Konečné rozhodnutí padne na mimořádné valné hromadě, která se uskuteční 22. prosince. O její svolání požádal generální ředitel Juty Jiří Hlavatý, který v podniku drží 97 procent akcií.

O 0,5 procentního bodu na minimálně 3,5 procenta snížila úročení hypotéčních úvěrů s fixací na jeden rok Komerční banka (KB). Minimální sazba u hypotéky s úrokovou sazbou stanovenou na pět let banka snížila také o 0,5 procentního bodu na čtyři procenta. Za jedenáct měsíců letošního roku poskytla KB fyzickým osobám více než sedm tisíc hypoték v objemu 8,6 miliardy korun. ČIA o tom informovala mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

Investiční služby spočívající ve zprostředkování nákupu amerických státních dluhopisů již nesmí poskytovat společnost Rhinoceros. Společnost totiž nemá k investičním službám licenci. "Činnost jsme jí zakázali a uložili pokutu," sdělila ČIA mluvčí Komise pro cenné papíry Radka Procházková. "Rozhodnutí však dosud není pravomocné. Rhinoceros proti rozhodnutí podal rozklad," doplnila.

Nové logo a novou podobu internetového portálu představila společnost Tiscali, která celoevropsky mění identitu. Změna bude prezentována především na internetu, s reklamní kampaní v masových médiích firma v tuto chvíli nepočítá. Kromě vizuálních změn došlo u portálu také ke zmenšení datového objemu stránek. ČIA o tom informovala mluvčí společnosti Vladimíra Králíková. Finanční náklady spojené se zaváděním nového vizuálního stylu však odmítla upřesnit.

Soustředit se na střednědobé a dlouhodobé financování investičních celků se bude v rámci nové vládní koncepce rozvoje státní podpory vývozu Česká exportní banka (ČEB). Na druhé straně má ČEB více podporovat exportní aktivity malých a středních podniků. Další prioritou ČEB bude financování českého vývozu do zemí, které jsou z pohledu komerčních bank příliš rizikové. Materiál v noci na dnešek schválila vláda, ČIA o výsledku jednání informoval Luboš Šikula z jejího tiskového oddělení.

Novou členkou představenstva Českých aerolinií (ČSA) a zároveň výkonnou ředitelkou této firmy pro informační technologie se stala Kateřina Hobzová-Chalupová. Ta v představenstvu firmy nahradí Kamila Slavíka, který rezignoval 10. prosince. ČIA to řekla mluvčí ČSA Marcela Picková.

První prodejnu formátu Delvita City otevře v Praze na Bělohorské ulici v pondělí 22. prosince společnost Delvita. Firma tak začne provozovat třetí formát prodejen. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí Delvity Petr Uchytil. Nový formát je přizpůsoben městské klientele, proto také prodejny Delvita City budou výhradně ve větších městech.

Veřejnou obchodní soutěž na prodej části státního podniku Stavební obnova železnic ČR vyhlásil Fond národního majetku (FNM). Konkrétně FNM nabízí Základnu 06 se sídlem v Pardubicích. Orientační cena odpovídá účetní ceně 388,5 milionu korun. Oznámil to FNM.

Až 10 hotelů plánuje otevřít v Praze firma Accor Hotel CZ (Accor). Pátý hotel Ibis Smíchov otevře firma v dubnu příštího roku ve stejnojmenné pražské čtvrti. ČIA o tom informovala Magdalena Káďová ze společnosti Accor.

Kontrakty o dodávce dvou na sobě nezávislých telekomunikačních sítí pro pražské centrum informačních technologií uzavřela společnost DHL s Českým Telecomem a společností T-Systems Pragonet na tři roky. Pragonet bude zároveň projekt koordinovat. Obě firmy uspěly ve výběrovém řízení, hodnotu zakázek odmítla DHL sdělit. ČIA to potvrdil David Šimoník z agentury Impact PR.

Předsedou představenstva společnosti České radiokomunikace (ČRa) byl na zasedání v úterý 16. prosince zvolen generální ředitel a dosavadní člen představenstva ČRa Miroslav Čuřín. Představenstvo zároveň přijalo rezignaci jeho předchůdce Torbena Holma a člena představenstva Thomase Geltinga Petersena. ČIA o tom informovala mluvčí ČRa Jana Němcová.

Nové představenstvo zvolila mimořádná valná hromada akciové společnosti CK Fischer. Jeho členy jsou Václav Fischer, který je zároveň jeho předsedou, a dále zástupci firmy K&K Capital Group (K&K) Miloslav Vyhnal jako místopředseda, Kamila Čermáková a Tomáš Kozoubek. ČIA o tom informovala tisková mluvčí CK Fischer Věra Kudynová.

Tři další prodejny plánuje v příštím roce otevřít společnost CS Edeka. Nové supermarkety budou v Rumburku, v Železném Brodě a v Jilemnici. ČIA o tom informoval prokurista CS Edeka Jan Lederer.

Druhým jednatelem společnosti Hochtief Development ČR se od 1. prosince letošního roku stal právník Peter Noack. Ten se specializuje na mezinárodní daňové právo a prodej nemovitostí. Ve společnosti zaujme místo vedle dosud jediného jednatele Pavla Vecána. ČIA to řekla mluvčí firmy Hochtief Development Markéta Němcová.

Přenositelnost čísla od jednoho mobilního operátora k druhému by měla začít platit vstupem ČR do EU, tedy od 1. května příštího roku. Prosazuje to ministr informatiky Vladimír Mlynář v návrhu zákona o elektronických komunikacích. Jak Mladé frontě Dnes sdělila mluvčí ministerstva informatiky (MI) Klára Volná, ministerstvo je ochotno tolerovat půlroční odklad maximálně kvůli technickým záležitostem.

Filmové ateliéry Barrandov Studio si s definitivní platností ponechá společnost Moravia Steel, majoritní vlastník Třineckých železáren. "O prodeji neuvažujeme ani částečně," uvedl pro Hospodářské noviny spolumajitel Moravia Steel Tomáš Chrenek.

O prodeji téměř 53procentního podílu ve společnosti MUZO rozhodla Komerční banka (KB). Majoritu v největším tuzemském zpracovateli transakcí platebních karet získá společnost Global Payments za 34,7 milionu dolarů (905, 7 milionu korun). KB vlastnila ve společnosti MUZO 49,9 procenta přímo, 2,7 procenta prostřednictvím opční smlouvy. ČIA o tom informovala mluvčí banky Marie Petrovová.

O výmaz Revitalizační agentury (RA) z obchodního rejstříku požádá během několika dnů Česká konsolidační agentura (ČKA). Vedení ČKA ve čtvrtek 18. prosince schválilo mimořádnou účetní závěrku RA k 31. červenci 2003 a odsouhlasilo zprávu o průběhu likvidace a rozdělení likvidačního zůstatku. ČIA to oznámil tiskový mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Zhruba na úrovni loňského roku zůstanou podle předběžných odhadů letošní tržby textilní společnosti Seba T Tanvald. "Hospodářský výsledek bude určitě kladný. Za celu dobu existence, nevykázala naše společnost ztrátu," řekl ČIA generální ředitel společnosti Filip Závěrka. Loni firma realizovala zakázky za 434,8 milionu korun.

Téměř 70 procent akcií ABN AMRO Penzijního fondu získá Česká pojišťovna, která smlouvu o koupi majoritního podílu podepsala 18. prosince. Poté, co převezme 216 tisíc klientů tohoto fondu spravujícího klientská aktiva ve výši 5,1 miliardy korun, stane se skupina České pojišťovny největším hráčem na českém trhu penzijního připojištění. Cenu za kterou pojišťovna fond koupila odmítl ředitel komunikace Richard Kapsa sdělit, uvedl však že se jednalo řádově o stamiliony korun.

Akcionáři největšího tuzemského producenta ryb Rybářství Třeboň jednající ve shodě chystají výkup akcií společnosti. Jejich podíl na hlasovacích právech totiž dosáhl 51,91 procenta. Odkup akcií od ostatních akcionářů provede po schválení Komisí pro cenné papíry Jihočeská vzájemná iniciativní společnost, která o tom informovala.

-joh-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688