Zpravodaj (Cyrrus)
Údaje o firmách  |  17.12.2003 14:46:33

Co znamená MVH Aliachemu pro akcionáře Unipetrolu?


 
Dnes vyšel v Hospodářských novinách inzerát o svolání mimořádné valné hromady společnosti Aliachem a.s. na 5.ledna 2004. Na pořadu jednání je mimo jiné i rozhodnutí o zrušení registrace akcií. Zajímavé je načasování této akce. Je to krátce před tím, než má být privatizován Unipetrol - společnost, která v Aliachem  přímo vlastní cca 38% a zprostředkovaně přes společnost Agrobohemia dalších 25%.
Současná situace je taková, že pokud jsou akcie registrované (což dnes akcie Aliachem jsou), je společnost, která získá většinový podíl na dané společnosti, povinna  provést nabídku odkupu akcií  minoritním akcionářům. Tato povinnost platí  i  v případě, pokud ovládne společnost, která danou společnost ovládá (v tomto případě by ovládající  společností byl Unipetrol - ten, kdo koupí majoritu v Unipetrolu, bude muset nabídnout odkup i v Aliachemu). Cena odkupu je pak stanovena na základě znaleckého posudku, historie ceny na burze a odvozena od ceny, za kterou nakupoval majoritní vlastník (cena nabízená minoritním akcionářům nesmí být  nižší než  je tato cena  snížená o 15%).
 
Pokud  dojde ke zrušení registrace akcií před prodejem Unipetrolu, bude cena pro minoritní akcionáře závislá pouze na posudku znalce a historii ceny na burze za posledních šest měsíců.  (Pokud jde o historii, cena se za posledního půl roku téměř zdvojnásobila - rostla z úrovně okolo 77 korun až na dnešních téměř 150.) Důležité je, že se nebude přihlížet k ceně, za kterou koupí podíl v Aliachemu nový majitel.
 
Ať už privatizaci vyhraje kdokoliv, je velmi pravděpodobné, že konečným kupcem bude Agrofert Holding, který dnes přes společnost DEZA vlastní Aliachem spolu s Unipetrolem tak říkajíc na půl. Díky současnému působení ve společnosti  je to také nejlépe informovaný  kupec. A právě tento krok - zrušení registrace akcií - by mohl být preventivním opatřením platit minoritním akcionářům "příliš vysokou cenu". Tím, že akcie se stanou neregistrovanými, odpadá povinnost nabídnout odkup minoritním akcionářům za cenu odvislou od transakce.
Tento krok navíc potvrzuje naše propočty, které počítají s výrazně vyšší cenou za akcie Aliachemu, než je jejich tržní ocenění. První pololetí letošního roku znamenalo významné zlepšení tvorby provozního zisku před odpisy (EBITDA), i samotného provozního zisku před úroky a daněmi.
 
Pokud bereme současné ocenění akcií Aliachemu jako "spravedlivé" (cena u BAASYNTH emise  140 a 14  u BABSYNTH emise na RM-Systému),  pak hodnota akcií Aliachemu v držení Unipetrolu vychází 5,3 koruny na jednu kmenovou akcii Unipetrolu. Kroky ke zrušení registrace akcií na burze by však mohly znamenat, že současný spoluvlastník a favorizovaný kupec vidí hodnotu společnosti výrazně výše, a proto preventivně stahuje akcie z burzy, aby v budoucnu nemusel dělat odkup za vyšší cenu.
 
Zároveň by to však mělo znamenat, že privatizační cena za podíl v Unipetrolu bude (za nezměněných podmínek) vyšší, než je současné očekávání trhu. Samotná zpráva je špatná pro vlastníky akcií Aliachem, protože je zbavuje možnosti profitovat na  případné vyšší  ceně za podíl v  Aliachem, ale měla by být příznivá pro akcionáře Unipetrolu - vyšší cena za Aliachem by znamenala vyšší privatizační cenu, a tím i vyšší cenu povinného odkupu.
 
Roman Skalický
Cyrrus
 
AliaWeb: Související Zprávy o akcii:
Majitelé CP , Finanční výkazy, Právní a jiné dokumentyKalendář událostí  


Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688