Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.12.2003 15:06:48

KCP spustila systém k odhalování nekalých obchodů za 100 mil.Kč


TISKOVÁ ZPRÁVA                              Datum: 28. listopadu 2003

 

KCP spustila nový monitorovací systém

 

Společnost Hewlett-Packard během 12 měsíců vytvořila efektivní informační a monitorovací systém pro dohled nad kapitálovým trhem.

 

Dne 29. října 2003 Komise pro cenné papíry (KCP) spustila nový informační a monitorovací systém, který vytvořilo konsorcium společností pod vedením Hewlett-Packard (HP). Informační a monitorovací systém CaMaSS (Capital Market Surveillance System) je nástrojem pro komplexní sledování kapitálového trhu. KCP pomáhá plnit její zákonem dané poslání, jímž je rozvoj a ochrana kapitálového trhuČeské republice. Systém mohl vzniknout jenom díky podpoře Evropské unie, které jej spolufinancovala z programu PHARE.

 

„Díky CaMaSSu nyní KCP disponuje efektivnějšími prostředky pro sběr a zpracovávání dat z kapitálového trhu, pro jejich analýzu a identifikaci neobvyklých transakcí,“ řekla Lucie Anna Matolínová, členka prezidia KCP. Upřesnila, že systém podporuje i interní procesy, včetně licenčních, sankčních a kontrolních řízení s účastníky kapitálového trhu.

 

„S potěšením můžeme konstatovat, že jsme dostáli svým závazkům v projektu – v relativně krátkém čase vytvořit komplexní informační a monitorovací systém napomáhající KCP v naplňování její úlohy,“ uvedl Milan Prypoň, ředitel divize HP Services. „Úspěšně jsme odevzdali do provozu systém vystavěný moderním způsobem na standardní technologii. Kombinace zkušenosti HP s rozsáhlými projekty, dobré volby spolupracujících partnerů a využití vhodné technologie byly hlavními faktory dosažení úspěchu.“

 

Software pro informační systém byl financován z prostředků programu Evropské unie PHARE. Projekt byl odsouhlasen EUroce 2000, přičemž na dodávku software byla vyčleněna částka 2 mil. EUR. Výběr dodavatele byl veřejnou obchodní soutěží podle evropských pravidel. Komise pro cenné papíry dále investovala 1,3 mil. EUR na nákup hardware a vytvoření infrastruktury pro provozování nového informačního a monitorovacího systému.

 

Význam pro KCP

 

Informační systém je část podporující základní činnosti KCP v rámci výkonu státního dozoru. Díky novému systému budou mít všechny útvary KCP automaticky k dispozici veškeré informace vložené do systému, což se uplatní např. při licenčních či sankčních řízeních. Bez této části systému by navíc KCP nemohla efektivně spolupracovat s ostatními regulátory kapitálových trhů, především zemí EU.

 

Monitorovací systém slouží k automatické kontrole plnění zákonných povinností. Stěžejní část monitorovacího systému funguje k detekci neobvyklých situací např. neobvyklé změny kurzu, neobvyklé změny v objemu obchodů u vybraných subjektů, neobvyklé objemy obchodů mezi dvěma subjekty atp. Dosud KCP pro vyhledávání neobvyklých situací používala velmi jednoduchý systém a další postup záležel především na zkušenostech pracovníků KCP. Nový systém pracuje na základě exaktních údajů a umožňuje snadné parametrizování nastavených filtrů. Součástí monitorovacího systému je analytický software provádějící analýzu různých vazeb mezi subjekty. Zpracování probíhá denně v řádu několika hodin (zpracovávají se veškeré obchody, které se uskutečnily na kapitálovém trhu za určité časové období). KCP může časové období volit. Čím je nastaveno delší časové období, tím lepší je identifikace případů, kterými se bude KCP dále zabývat např. z hlediska manipulace s kurzem, insider trading, případně praní špinavých peněz apod.

 

Průběh projektu

 

V září a říjnu 2002 proběhly zahajovací práce, včetně první fáze analýzy a specifikace požadavků na nový systém. Vlastní funkčnost systému byla řešena po výběrovém řízení, jehož vítězem se stalo mezinárodní konsorcium pod vedením HP. Veřejná obchodní soutěž proběhla podle evropského práva pod dohledem pracovníků z EU. Specialisté řešitelského týmu dodavatele vytvořili na základě konzultací s uživateli, analýzy aplikací, dat a postupů, návrh budoucího řešení. Ve třetí fázi bylo zadání rozpracováno do technologických detailů nutných pro samotnou implementaci a vývoj systému. Od února do října 2003 pak probíhala vlastní implementace, školení pracovníků, migrace databází a ověřování v pilotním provozu. Vlastní systém byl spuštěn 29. října 2003.

 

Realizace a použité technologie

 

Dodávku systému CaMaSS realizovalo mezinárodní konsorcium firem Hewlett–Packard, polská softwarová firma Rodan Systems a subdodavatel společnost Český Web, které bylo vybráno Evropskou komisí a programem PHARE. HP zastřešoval projekt systémovou integrací, tj. řízením celého projektu, včetně vypracování metodologie. Řešení je postaveno také na hardwarové platformě HP. Provoz systému řídí čtyři servery HP ProLiant DL380R03 sdílející diskové pole. Testovací systém, který slouží ke zkušebnímu provozu nových verzí aplikací a pro školení uživatelů, tvoří dva servery HP ProLiant DL380R03. Řešení je doplněno webovým serverem HP ProLiant DL360R02.

 

Softwarovou platformu tvoří především produkty Microsoft Windows 2000 Advanced Server (Cluster), Microsoft SQL Server 2000 Standard Edition a další.

 

 

Provoz nové databáze

 

CaMaSS je rozdělen do několika logických modulů, které realizují základní funkcionalitu (licencování a dohled, analytiku, sběr externích dat a publikace). Jádrem celého systému je databáze dokumentů, která obsahuje nejen veškerou korespondenci KCP, ale i přijaté podklady, podání, rozhodnutí apod. Databázi také využívá systém řízení toku dokumentů (workflow), který např. transparentně kontroluje správní řízení, a zabraňuje tak překročení zákonných lhůt, termínů pro odvolání či nabytí právní moci apod.

 

Náročným úkolem, se kterým se musel tým implementátorů vypořádat, byla migrace dat. Bylo totiž nutné zajistit kontinuitu s původními aplikacemi. Do nového systému bylo převedeno 80 evidencí, agend a aplikací s mnohdy nekompatibilními datovými modely o celkovém objemu 10 GB strukturovaných dat a zhruba 100 000 dokumentů.

 

Další rozvoj systému

 

Na kapitálovém trhu dochází neustále k nejrůznějším změnám, proto bude třeba systém dále rozvíjet tak, aby reagoval na legislativní novinky a adaptoval se na aktuální dění. Mezi první doplňkové aplikace, které by měly situaci ještě více zpřehlednit, patří on-line propojení s Obchodním rejstříkem, automatické analýzy roční a pololetní informační povinnosti emitentů atd.

 

Hewlett-Packard

 

HP je dodavatelem technologií zásadního významu pro podnikání i každodenní život. Řešení, která společnost nabízí, zahrnují infrastrukturu IT, osobní počítače a přístupová zařízení, globální služby, zpracování obrazového materiálu a tiskové technologie určené pro jednotlivce, velké společnosti i malé a střední podniky. Za poslední čtyři čtvrtletí dosáhly celkové výnosy HP výše 73,1 miliardy USD. Další informace jsou k dispozici na internetové adrese http://www.hp.com nebo http://www.hp.cz.

 

KCP

 

KCP je správní úřad kapitálového trh, byla založena v roce 1998. Jejím posláním je posilovat důvěru investorů a emitentů investičních instrumentů v kapitálový trh. Cílem KCP je přispívat k ochraně investorů a k rozvoji kapitálového trhu a podporovat osvětu v této oblasti. KCP v rámci své činnosti sbírá a vyhodnocuje předepsané informace o všech licencovaných či registrovaných subjektech (tj. emitenti registrovaných cenných papírů, investiční společnosti a fondy, obchodníci s cennými papíry a další) a vyhledává neobvyklé situace, které jsou podnětem k šetření. Další informace jsou dostupné na internetové adrese http://www.sec.cz/.

 

 

Rodan Systems

 

 

Rodan Systems je předním dodavatelem řešení IT na polském trhu se zaměřením na softwarový vývoj, Internet a portálová řešení, integraci IT systémů a související služby. Další informace jsou k dispozici na http://www.rodan.pl/.

 

 

 

Český Web

 

Český Web je českým dodavatelem software v oblasti publikování na Webu, managementu dokumentů a procesů a jiných webových řešení. Více informací je k dispozici na adrese http://www.ceskyweb.com/.

 

 

 

 

 

Kontakty:

KCP:

HP:

Radka Procházková

Jana Kučerová

tel.: 221 096 260

tel: 2613 07 226

e-mail: radka.prochazkova@sec.cz

e-mail: kucerova@hp.com

 

 




AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

06.01. 16:39  ... hmmm (UFF UFF)
01.12. 15:24  Konec BCCP se rychle blíží! (traktorista)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688