Cianews.cz (ČIA)
Obchod a služby  |  23.11.2003 12:21:02

VIP firemní události 16.-21.11.



V týdnu od 16. do 21. listopadu se v podnikatelské sféře staly tyto nejvýznamnější události:

Další jednání o fúzi dvou největších českých leteckých společností - Českých aerolinií (ČSA) a Travel Servisu - podpořila i dozorčí rada ČSA. Toto spojení má být součástí strategické vize rozvoje společnosti. Tu by měl podle rozhodnutí rady předložit k projednání prezident ČSA Jaroslav Tvrdík do února příštího roku. ČIA to oznámila mluvčí ČSA Marcela Picková.

Již potřetí v řadě zvítězila společnost ČEZ v soutěži "100 nejlepších výročních zpráv ČR", kterou organizuje Sdružení Czech Top 100. Na druhém místě následuje výroční zpráva za rok 2002 skupiny PPF a na třetím zpráva Západočeské energetiky. Oznámil to manažer Sdružení Tomáš David.

O 2,4 miliardy korun na 39,4 miliardy korun se zvýšil v obchodním roce 2003 končícím 30. září obrat společností ze skupiny Siemens v České republice. Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) vzrostl o 1,3 miliardy na 3,2 miliardy korun. ČIA o tom informoval mluvčí společnosti Siemens Petr Sedláček.

Až o 65 miliard korun může přijít stát při privatizaci společnosti ČEZ, pokud prodá Severočeské doly (SD) jinému zájemci než právě ČEZ. "Pokud nebude mít ČEZ nad zdroji uhlí kontrolu, hrozí nebezpečí jeho totálního kolapsu s odpovídajícími následky na stabilitu ekonomiky země," uvedl pro ČIA bývalý předseda dozorčí rady společnosti ČEZ Jiří Marek.

Celkem 25 miliard korun si v České republice na tržbách dělí prodejci oděvů. Trh zatím ovládá Kenvelo a pět hypermarketů. Zanedlouho se vše může podstatně změnit. V ČR hodlá expandovat německý prodejce oděvů Takko. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Celkem 10 miliard kilowatthodin elektřiny vyrobila od počátku letošního roku do neděle 16. listopadu Jaderná elektrárna Temelín. "V porovnání s loňským rokem tak více než zdvojnásobila svoji dodávku elektřiny do rozvodné sítě," řekl ČIA tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Dva nové hypermarkety otevře v příštím roce společnost Carrefour. Celkem tak firma bude mít v ČR 11 hypermarketů a obchodních center. Informoval o tom generální ředitel Carrefour ČR Dominique Clauet. Jeden z hypermarketů bude v Brně, druhý v pražském Edenu.

Nejkvalitnější vztahy s investory měl letos v ČR Český Telecom. Zároveň skončil druhý mezi firmami z celé střední a východní Evropy v kategorii nejlepších výročních zpráv a firemních publikací a pátý byl Telecom v kategorii nejlepších webových stránek. Vyplývá to z výsledků průzkumu časopisu IR Magazine, o kterých ČIA informoval tiskový mluvčí Telecomu Vladan Crha.

Přibližně o jednu třetinu zvýšila svůj zisk za první tři čtvrtletí letošního roku největší charterová letecká společnost v České republice Travel servis. Do konce září letošního roku dosáhla zisku ve výši 90 milionů korun, což je ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 o 30 procent více. Jak pro ČIA uvedla Vlaďka Dufková, Travel servis plánuje na letošní rok tržby ve výši čtyř miliard korun.

O přibližně 4,2 procenta na 10,1 miliardy korun zvýšila letos do konce října ve srovnání s loňským rokem objemy svých obchodů leasingová společnost ŠkoFIN. Z této částky tvoří více než 200 milionů korun spotřebitelské úvěry, kterým se ŠkoFIN věnuje od loňského roku. ČIA to potvrdila mluvčí ŠkoFINU Běla Jašková.

Provozovatel největší české sítě autobazarů AAA Auto, společnost Automobile Group, chystá expanzi na Slovensko. V první polovině příštího roku chce vybudovat první prodejní místo v Bratislavě a do konce roku 2005 i v dalších slovenských městech. Cílem firmy je vytvořit si na Slovensku podobné postavení, jako má v ČR. ČIA to řekla mluvčí společnosti Magdalena Drsová.

Přes 64 tisíc úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v objemu 15,1 miliardy korun poskytla v období od ledna do konce října letošního roku Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS). Porovnání se stejným obdobím loňského roku tak objem úvěrů vzrostl o 110 procent, jejich počet stoupl o 43 procent. ČIA o tom informovala mluvčí spořitelny Pavla Paseková.

Čistého zisku ve výši 69,3 milionu korun dosáhla v České republice v prvních třech čtvrtletích letošního roku Dresdner Bank. V meziročním srovnání tak profit banky klesl o 15 milionů korun. Velký vliv na tom měl pokles výnosů z úroků o 76 milionů na 175 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných bankou.

České aerolinie (ČSA) připravují největší expanzi na východ ve své historii. Na letecké mapě se už na jaře 2004 objeví ruská Samara a Jekatěrinburg, ázerbajdžánské Baku, polský Krakov a rumunská Kluž, o jejímž povolení se dosud jedná. ČSA tak v alianci SkyTeam plní svou roli hlavního dopravce spojujícího srdce Evropy s východem. ČIA to řekla mluvčí této firmy Marcela Picková.

Pohledávku o nominální hodnotě 499,4 milionu korun za společností Ostacolor nabízí k postoupení finanční společnost EC Group. Za pohledávku se zaručil v plné výši vlastník Ostacoloru, společnost Aliachem. ČIA to potvrdil obchodník EC Group Radek Novák. Pohledávka je podle Nováka bezproblémová, Ostacolor ji řádně splácí.

Státní Česká konsolidační agentura má rozepře o velké peníze nejen s EC Group. Rozhodčí soud Hospodářské komory bude rozhodovat i spor mezi konsolidační agenturou a Českou spořitelnou. Podle Lidových novin je tento spor dozvukem privatizace spořitelny na začátku roku 2000, kdy stát poskytl Erste bank rozsáhlé záruky za problémový majetek spořitelny.

Bilaterální dohoda o ochraně zeměpisných označení zakazuje importérům společnosti Anheuser-Busch prodávat na rakouském trhu pivo pod označením BUD. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr. Označení BUD, kterého v Rakousku užívá Budějovický Budvar pro své originální pivo, bude podle rozhodnutí soudu požívat v této zemi absolutní ochrany jako označení původu a to v případě, že toto označení přímo nebo odvozeně označuje místo, kde je toto pivo vyráběno. ČIA to řekl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Čistý zisk ve výši 632 tisíc korun vykázala za prvních devět měsíců letošního roku IC Banka. V loňském roce přitom hospodařila se ziskem 7,4 milionu korun. Bance totiž klesly především čisté výnosy z úroků. Vyplývá to z informací o hospodaření, které IC Banka zveřejnila.

Přibližně 6,3 milionu pasažérů prošlo od ledna do konce října mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 14,5 procenta. Jen v říjnu odbavilo ruzyňské letiště 636 491 osob, což je o 30 procent více než ve stejném měsíci roku 2002. ČIA to řekla mluvčí České správy letišť (ČSL) Anna Kovaříková.

Oficiální distributor vozů značky Hyundai v České republice, společnost Hyundai Motor CZ se stala podruhé za sebou nejlepším distributorem této značky ve Střední a Východní Evropě. Oznámilo to vedení firmy Hyundai Motor Company během své Globální konference distributorů ve španělské Seville. ČIA to potvrdila mluvčí distributora Veronika Jakubcová.

Prodej produktového balíčku s názvem Družstevní konto zahájila Československá obchodní banka. Speciální kombinace služeb je určena výhradně bytovým družstvům. Družstevní konto kromě běžných funkcí nabízí pětipásmové úroční zůstatku navázané na sazby mezibankovního trhu PRIBID. ČIA o tom informoval mluvčí banky Pavel Hejzlar.

Zisk 76,6 milionu korun vykázala za tři čtvrtletí roku společnost Gumotex Břeclav, významný český producent plastu, pěnové pryže, PUR pěny a nánosových textilií. Za výrobky a služby v uvedeném období utržila 1,491 miliardy korun, což je meziročně o 45 milionů více. Na export připadlo 702,7 milionu korun, tedy 47,1 procenta podílu na tržbách. Informoval o tom vedoucí kanceláře generálního ředitele Josef Horníček.

Meziroční nárůst tržeb o 2,6 procenta na 392,1 milionu korun zaznamenal za devět měsíců letošního roku výrobce laků a barev společnost Colorlak. Ve stejném období loňského roku tržby dosáhly 382,1 milionu korun. ČIA to sdělil předseda představenstva firmy Svatopluk Chalupa.

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688